Начало / Новини / Как да изберем подходящата видеоконферентна система за своя бизнес

Как да изберем подходящата видеоконферентна система за своя бизнес

videoconf1Видеоконферентните разговори се превърнаха в необходимост за съвременния бизнес, особено през последните месеци. Освен удобство, видеоконференциите са и надежден инструмент за повишаване ефективността на вашия бизнес и предимствата им са безспорни. 

Те ви осигуряват пряк контакт и открита комуникация с вашите клиенти. Как обаче да изберем подходящия инструмент за видеоконферентни разговори за нашия бизнес? Дали да се доверим на някое от популярните чат приложения, или да изградим собствено решение?

Несъмнено вторият вариант е далеч по-сигурен, но от друга страна изграждането на собствена система означава увеличаване на оперативните разходи. Този вариант обикновено е предпочитан от големите корпорации, които се стараят да си осигурят максимална сигурност, комфорт и качество в конферентните разговори със своите контрагенти. Предпоставка за избора им е големия бюджет, а с времето инвестицията във видеоконферентна система несъмнено се изплаща.

Както вече споменахме, друг основен фактор, който накланя везните към избора на собствена система е сигурността. Въпреки че много експерти твърдят, че опасенията при използване на познатите облачни услуги и чат приложения са неоснователни, големите компании предпочитат да се доверят на това решение.

Ако и вие предпочитате да заложите на сигурния вариант, Digital Box предлага богат избор нови продукти с доказано качество на известни марки като Jabra, Logitech, Poly, Yealink, ClearOne и Konftel. Същевременно обаче, изборът не е лесна задача, тъй като, за да се намери най-подходящото решение, трябва да се направи преценка на съответствието на системата с изискванията на фирмата по отношение на функционалност, съвместимост, осигуряване на съвместна работа, лесно използване, икономия на средства и възможности за интеграция с бизнес приложения и системи за унифицирани комуникации. Естествено не могат да бъдат пренебрегнати и въпроси като обосноваване на разходите, изплащане на инвестициите, правилна оценка на приложение на решението, наличието на специалисти за реализацията и поддръжката му, както и нивото на сложността на интеграцията му. Само адекватните отговори на тези въпроси ще ви насочат към избора на подходящи варианти за вашата видеоконферентна система.

За да се ориентирате лесно в широката гама продукти за изграждане на видеоконферетни системи, предлагани от Digital Box, може би ще трябва да се запознаете и с тенденциите в тази област. През последните години върху развитието на пазара на видеоконферентни системи влияние оказват няколко основни фактора. На първо място, значително намалява делът на закупените физически сървъри за видеоконференции, за сметка на това все по-често сървърите се виртуализират. Едновременно с това част от тях биват заменяни с програмни продукти, които или работят във виртуална среда, или на сървъри за общо ползване. Ясно е, че компаниите вече не желаят да купуват скъпоструващи хардуерни решения при наличието на конкурентни по качество софтуерни такива.

Вторият фактор, който оказва влияние на пазара на видеоконферетни системи е, че независимо от постепенния отказ от сървъри, потребителите все още се нуждаят от устройства, които да използват в конферентната зала. Това разбира се се дължи на факта, че професионалното устройство за кодиране и декодиране на медия ви осигурява необходимото качество на аудио и видео дори и да сте сред най-взискателните потребители. Наред с това получавате допълнителни функции и удобства, които липсват при по-елементарните програмни решения, базирани на компютър с уеб камера например.

Третият важен фактор, оказващ влияние на пазара е активното развитие на масовите решения за видео връзка на базата на мобилни устройства. Днес всеки смартфон, таблет или лаптоп е снабден с камера и микрофон и съществуват безброй чат приложения, които могат да осигурят видеоконферентна връзка дори с множество потребители. Всъщност тази тенденция е налице отдавна, но напоследък се засилва поради повишаване на качеството и достъпността на мобилния интернет и развитието на самите мобилни приложения. Благодарение на всичко това мобилната видеовръзка вече е възможна от всяко мобилно устройство само с няколко клика и съвсем не е изненадващо, че голяма част от компаниите възнамеряват да заложат именно на това решение.


Автор: Entrepreneur Team