Начало / All / Мисловните карти и ползите за бизнеса

Мисловните карти и ползите за бизнеса

Какво са мисловни карти и как да ги приложим в бизнеса

Бел. ред. – Преди няколко седмици на нашата Фейсбук страница публукувахме „Мисловна карта“ на една известна предприемаческа книга. Обещахме, че ако нашият Фейсбук пост бъде харесан от над 25 човека, ние ще публикуваме статия от експерт, който ще обясни как мисловните карти могат да бъдат от полза на вашия бизнес.

Постът събра над 25 лайка, а сега ще спазим своето обещание. Ето я и статията :)

Николай Андонов се занимава с предприемачество от 5 години. Съосновател на Mind Mapping – компания в сферата на образованието, чиято цел е да обучава хора и организации в развитие на креативността и начина на мислене. Съосновател е и на Join The Players – компания, която се фокусира в развитието на аматьорския спорт и по-конкретно подобряването на преживяването на играчите на мини футбол. Освен това Николай е и активно включен в развитието на предприемаческата организация Start It Smart, чиято цел е да вдъхновява и подкрепя младите хора в стартирането и развитието успешен бизнес.

Ето нашият разговор относно Мисловните карти и използването им в бизнеса.

Здравей Ники! Разкажи ни повече за техниката Mind Mapping или Мисловни карти.

Николай: Мисловните карти (mind mapping) са техника за записване на информация, която ни помага да мислим и изразяваме идеите си в по-свободен, креативен и в същото време доста ясно структуриран начин. Подобни техники се използват от много векове, например от хора като Леонардо да Винчи, и са се развивали през годините. Много хора в днешно време използват част от елементите на мисловните карти – подчертаване, цветове, графики и т.н.

Човекът, който през 60-те години на 20 век успява най-добре да систематизира цялото знание за тях и принципите им за по-ефективно използване е Тони Бюзан. Той е човекът с най-високото креативно IQ в света и написал повече от 100 книги за креативността, мисловните карти и начинът на работа на човешкия мозък.  Той е и човекът, при който Петър и Антон, моите партньори, се лицензираха за официални трейнъри по mind mapping от световно признатата му организация ThinkBuzan, която работи с NASA, Apple, Toyota, IBM, Boeing, Disney и много други. В самата техника има много свобода и се включват елементи като цветове, ключови думи, числа, картинки, линии.  Мисловната картина винаги се прави само на една страница, което помага накрая да виждаме както детайлите, така и „голямата картина“.

Как мисловните карти могат да бъдат полезни на един бизнес?

Николай: Ако трябва да кажа основното нещо, което би спечелил всеки един бизнес, използвайки мисловни карти, то това е развитието на мисленето на хората в компанията. Аз лично вярвам, че хората са най-важни и ценни за всяка една компания, защото именно те са тези, които развиват всичко останало – продукта, процесите, продажбите, управлението на проекти, иновациите, оптимизирането на разходи и въобще цялата компания.

Мисловните карти са техника, която максимално много се доближава до естествения начин на работа на мозъка – начинът, по който мислим, а именно с въображение и асоциации. Когато мисловните карти се внедрят в процесите на една компания, било то и само в начина на работа на конкретен човек, те развиват креативността, генерирането на много нови идеи, което естествено води до иновации в бизнеса. В същото време подобряват умението ни да структурираме големи количества информация (като един проект например) и нашите мисли и идеи. Мисловните карти вече се използват от повечето успешни световни организации, които, взимайки всичките изброени ползи от тях, спестяват милиони чрез различни оптимизации в процесите си и увеличават в пъти своите приходи, благодарение на ефективността и креативността, която развиват сред служителите си.

Един бърз пример: Компанията Boeing използва мисловните карти в своите процеси. В един от проектите си за изграждане на нов самолет, прилагането на мисловните карти им е спестило 10 милиона долара.

Приложение на мисловните карти

За какво един бизнес може да използва мисловни карти? 

Николай: Приложенията на мисловните карти в бизнеса са многобройни, поради факта, че те могат да бъдат използвани навсякъде, където има мисловен процес или записване и представяне на информация. Все пак, някои от най-удачните варианти за прилагането им са:

Планиране на проекти (където целият екип на проекта може да види цялостта му и всичките връзки между елементите)

Генериране на иновативни идеи и брейнсторминг сесии (където всеки от участниците има свободата да изрази мнението си, да използва пълния си потенциал и накрая всички мнения да се обединят в едно)

Решаването на проблеми (където членовете на екипа могат да прилагат различни техники за измисляне на наистина ефективни начини за справяне с различни ситуации)

Презентирането (където всеки човек може лесно и интригуващо да представя пред други хора различни идеи, като се фокусира в конкретни неща, но в същото време държи вниманието им и над цялата тема).

Какъв е начинът, по който човек може да се обучи сам на тази техника?

Николай: По принцип има доста книги, написани от Тони Бюзан, където той представя техниката и основните принципи, които човек трябва да знае, за да може да ползва мисловните карти ефективно.  Може би най-известната от тях е „Твоят ум може всичко“, в която са обяснени основните на мисловните карти. Също така, могат да се намерят и доста видео материали в интернет по темата. Информация за мисловните карти има на нашия уебсайт – http://mindmapping.bg/, както и на сайта на Тони Бюзан – http://thinkbuzan.com/

Ако иска да му помогне специалист, какви са вариантите?

Николай: Вариантите в България са да бъдеш обучен от хора или компании, които предлагат обучения по мисловни карти. За момента ние в Mind Mapping сме единствените лицензирани ThinkBuzan инструктори, но има и няколко други компании, които засягат мисловните карти като техника в техни обучения. Основната услуга, която ние предлагаме в Mind Mapping е двудневно обучение за компании, което е изградено спрямо нуждите на съответната фирма. Също така, даваме и лични консултации за хора, които се интересуват от мисловните карти и приложението им в техния живот или работа.

Какви са разликите между мисловните карти направени на ръка и тези направени със софтуер?

Николай: Всъщност има голяма разлика, която хората разбират чак след като започнат да правят мисловни карти. Когато човек прави мисловна карта на ръка, той запомня много по-добре съдържанието й – както когато запишем каквото и да било, го запомняме по-лесно. Причина за това също е, че така всеки може да вложи от собствената си креативност и да я изработи по уникален начин. Затова и мисловните карти, правени на ръка, са подходящи за водене на записки или учене на големи количества информация. От друга страна, мисловните карти, направени със софтуер, се правят много по-бързо и са подходящи за водене на проекти, където често ситуацията се променя и това може лесно да бъде отразено и на дигитална мисловна карта.

Ако искам да започна да прилагам мисловните карти в своя бизнес днес, какви са първите стъпки, които трябва да направя?

1)      Прочети или се посъветвай със специалист за мисловните карти и по-конкретно за приложенията им, които би искал да интегрираш в бизнеса си.

2)      Научи основните принципи за използването на мисловните карти, индивидуално и в екип – това отново може да стане чрез четене на литература и материали в интернет или доста по-бързо и ефективно чрез обучение или консултация със специалист.

3)      Избери приложенията на мисловните карти, които би искал да внедриш в компанията си (екипа си), които биха имали най-голяма стойност за вас.

Какви са начините за връзка с вас?

Николай: Най-лесният начин е да ни пишете на сайта: За заявка за обучение или За повече информация 

 

Бел.ред. – За още по-полезно навлизане в света на мисловните карти, вижте два от най-добрите инструмента за mind mapping в статията на приятелите ни от lifehack.bg.

Ако сте харесали тази статия и тя е била полезна за вас, подкрепете ни като я споделите със своите приятели.

Cover picture credit: Keith Davenport

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.