Начало / All / Добрият стартъп в 13 изречения

Добрият стартъп в 13 изречения

Добрият стартъп в 13 изречения

Стартъпите не са нещо особено сложно – изхождайки от успехите на други стартиращи компании. Има някои основни принципи, които, ако един предприемач следва, стартъпът му би трябвало да достигне добро ниво на развитие, като показва положителни резултати.

Предприемачът, инвеститор и основател на акселератора Y Combinator, Пол Греам, описва развиването на стартъп бизнеса в 13 изречения:

1. Изберете добри партньори

За един стартъп съоснователите са това, което е местоположението за недвижимите имоти. Можете да промените всичко в една къща, освен това къде се намира. В стартъпа лесно можете да промените идеята си, но да смените съоснователите е трудно. А успехът му почти винаги зависи от основателите.

2. Стартирайте бързо

Причината да стартирате бързо не е дотолкова фактът, че е важно да изнесете рано продукта си на пазара, а идеята, че докато не стартирате, реално не сте започнали работа. Стартирането ви учи какво трябва да градите. Докато не разберете това, си губите времето.

3. Позволете на своята идея да еволюира

Това е втората част от бързото стартиране. Стартирайте бързо и не губете инерция. Голяма грешка е да смятате, че стартъпът се състои само от реализирането на някаква гениална първоначална идея. Както при писане на есе, повечето идеи се появяват по време на самото реализиране.

4. Разбирайте потребителите си

Може да си представите стойността, генерирана от един стартъп, като правоъгълник, в който едната страна е броят на потребителите, а другата е това до каква степен правите живота им по-добър. Над второто измерение имате най-голям контрол. Наистина, ръстът в първото ще се задвижва от това колко добре се справяте с второто. Както и в науката, трудното не е да отговаряш на въпросите, а да ги задаваш. Трудното е да видиш нещо ново, което липсва на потребителите и колкото по-добре ги разбираш, толкова по-голям шанс имаш за това. Именно поради този факт много успешни стартъпи създават нещо, от което самите им основателите са имали нужда.

5. По-добре да накараш малцина потребители да те обичат, отколкото мнозина да те харесват донякъде

В идеалния случай е най-добре големи количества потребители да ви обичат, но не можете да очаквате това да се случи от самото начало. Първоначално ще трябва да избирате между удовлетворяване на всички нужди на част от потенциалните потребители и удовлетворяване на част от нуждите на всички потенциални потребители. Изберете първото. По-лесно е да разшириш базата потребители, отколкото да увеличиш удовлетворението им, нещо повече – по-трудно е да се самозалъжеш. Ако мислите, че сте на 85% от пътя към страхотен продукт, откъде знаете, че всъщност не са 70% или пък 10%? Докато да знаете колко потребители имате е лесно.

6. Предлагайте учудващо добро обслужване на клиенти

Клиентите са свикнали да се отнасят зле с тях. Повечето компании, с които си имат работа, са квази-монополи, които могат да имат ужасно обслужване на клиентите, без това да им се отрази особено. Вашите собствени идеи за това какво е възможно в областта на обслужването на клиенти са несъзнателно занижени от подобни преживявания. Опитайте се да направите своето обслужване на клиенти не само добро, а учудващо добро. Излезте от рамките на типичното, за да направите хората щастливи. Това силно ще ги впечатли, ще видите. В най-ранните етапи на стартъпа обслужването на клиенти на ниво се отплаща, а и така учите повече за потребителите си.

7. Правете това, което можете да измерите

Самото измерване на нещо има необичайната тенденция да го подобрява. Ако искате броят на потребителите ви да се увеличи, сложете голям лист хартия на стената и всеки ден отбелязвайте броя на потребителите. Ще се радвате, когато се увеличава, и ще се разочаровате, когато пада. Скоро ще започнете да забелязвате какво кара броя да се увеличава и ще правите повече от него. Допълнителен извод: внимавайте точно какво измервате.

8. Харчете малко

Няма как да не се подчертае колко важно е за един стартъп да бъде евтин. Повечето стартъпи се провалят, преди да направят нещо, което хората искат, а най-честата форма на провал е да останат без пари. Затова да харчите малко е (почти) взаимозаменяемо с това да се развивате светкавично. Но всъщност е повече от това. Културата на икономичност поддържа компаниите млади по начин, подобен на начина, по който физическите упражнения поддържат хората млади.

9. Стигнете до ниво „издръжка”

„Издръжка” в случая означава стартъпът ви да изкарва точно толкова, че да покрива разходите за живеене на основателите си. Това не е светкавично създаване на прототипи за бизнес модели (макар че би могло да бъде), а по-скоро начин за хакване на инвестиционния процес. Веднъж щом стигнете ниво „издръжка”, това напълно променя отношенията ви с инвеститорите. Освен това допринася много и за духа в компанията.

10. Избягвайте разсейването

Нищо не убива стартъпите повече от разсейванията. Най-лошите са тези, които носят пари: работна длъжност, консултации, печеливши странични проекти. Стартъпът може да има по-голям дългосрочен потенциал, но винаги ще прекъсвате работа по него, за да вдигнете телефона на хората, които в момента ви плащат. Парадоксално, но и набирането на финансиране е такъв тип разсейване, затова гледайте да сведете и него до минимум.

11. Не се обезкуражавайте

Макар че конкретният повод за „смърт” на стартъпите обикновено е оставането без пари, съществената причина под това често е липсата на фокус. Или компанията се ръководи от глупави хора (което не може да се оправи със съвети), или хората са умни, но са се обезкуражили. Започването на стартъп е огромно бреме за самоувереността. Разберете това и умишлено се старайте то да не ви смачка, точно както бихте внимавали коленете ви да не се огънат, когато вдигате много тежък кашон.

12. Не се предавайте

Дори и да се обезкуражите, не се предавайте. Можете да стигнете учудващо далеч, като просто не се предавате. Има много хора, които не могат да станат добри математици, колкото и да се опитват. Но при стартъпите не е така. Самите усилия обикновено са достатъчни, стига да продължавате да изменяте идеята си.

13. Сделките често пропадат

Пол споделя, че едно от най-полезните умения, които научава от развитието на Viaweb, е да няма огромни надежди. Казва, че над 20 различни сделки са пропаднали: “След първите 10-ина се научихме да се отнасяме към сделките като към фонови процеси, които следва да пренебрегваме, докато не приключат.” Много опасно за увереността е да започнеш да зависиш от сключването на сделки, не само защото те често пропадат, но и защото това прави вероятността да бъдат успешни по-малка.

Сред всички тези 13 изречения, Пол избира само едно, което само по себе си е по-силно от останалите:

Разбирайте потребителите си. Това е ключът. Основната задача на един стартъп е да генерира стойност; измерението на стойността, над което имате най-голям контрол, е това доколко правите живота на своите потребители по-добър; а най-трудната част е да разберете какво да правите за тях. Когато разберете какво да правите, остава само усилието да го направите, а това повечето от вас го могат.

Да разбирате потребителите си е част от половината принципи в този списък. То е причината да стартирате рано. Това ще ви подтиква да правите неща, които правят поне малцина истински щастливи и да имате учудващо добро обслужване на клиентите. И не на последно място ще ви гарантира увереност, защото когато всичко наоколо рухва, ако имате десет потребители, които наистина ви обичат, ще намерите сили да продължите напред.

Picture credit: Hersson Piratoba

Автор: StartIt Smart | Pre-Accelerator

StartIt Smart | Pre-Accelerator
Екипът на интензивната стартъп програма, Start It Smart | Pre-Accelerator, ще публикува свежи и полезни статии на тема стартиране и развитие на бизнес. Можете да разберете повече за Преакселераторската програма на Start It Smart, на нейния уебсайт, Facebook и Twitter профили.