Начало / All / Българският стартъп KOLOS влиза в естонски акселератор

Българският стартъп KOLOS влиза в естонски акселератор

Ivaylo Kalburdzhiev, CEO of KOLOS

Българският стартъп KOLOS (който включихме в статията ни: Шест български стартъпа, които ще избухнат през 2014) беше приет в първата кохорта на естонския акселератор BuldIt. Първият сезон на естонската програма започна на 23-и Април. В него има само още 5 стартъпа от целя Европа, което прави постижението на KOLOS още по-впечатляващо.

KOLOS

KOLOS е първият по рода си настолен игрови волан за 9.7″ iPad, който позволява по-удобна и реалистична игра на състезателни “tilt-to-move” iOS игри. Стартъпът е активен от 2012 г., показвайки следните резултати:

  • работещ прототип и дизайн, готов за производство от китайски производител;
  • патент за индустриален дизайн, регистрирана търговска марка и лого “KOLOS”;
  • многобройни запитвания за международна дистрибуция, включително и от Apple Retail магазини;
  • стотици запитвания за покупка на продукта от крайни потребители;
  • Топ 50 на „най-вълнуващите lean hardware стартъпи в Европа“;
  • Един от най-желаните гейм аксесоари за iPad;
  • “Поискан“ от близо 4000 души във Fancy.com;

На екипа предстои пускане на кампания в Kickstarter, с цел набиране на финансиране за производството на KOLOS.

Акселераторът BuildIt.ee

BuildIt е предназначен специално за хардуерни продукти, което означава, че само стартиращи компании с физически иновативен продукт биват приети за участие.

В програмата им вървят две паралелни направления на обучения – от една страна технически, инженерни и дизайн теми, от друга – такива за бизнес развитие, маркетинг и продажби.

Акселераторът BuildIt разполага с над 90 ментори в сверите на хардуер, инженерни науки и бизнес развитие. Освен менторите,  стартъпите получават до 15,000 евро финансиране (по 5000 евро на присъстващ човек от екипа), безплатна работна среда в научния парк Tartu Science Park, условия за прототипиране на продукти и достъп до лаборатории за провеждане на тестове.

Пожелаваме успех на екипа зад KOLOS!


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.