Начало / All / Филми, които всеки предприемач трябва да гледа

Филми, които всеки предприемач трябва да гледа

Филми, които всеки предприемач трябва да гледа

Време за филми! Чудесен начин да се забавлявате, но в същото време и да научите нещо ново от тях. Предложенията, които сме подбрали за вас в тази статия, са филми, в които главният герой притежава предприемачески качества – оптимизъм, иновативност, пионерство, решителност, упоритост, а цялостното послание на филма е подобно.

Филмите са вдъхновяващи и приятни за гледане.

Pursuit of Happiness / Преследване на щастието

Крис Гарднър е умен и талантлив човек, който обаче остава сам със сина си, след като съпругата му го напуска. Трудностите следват една след друга и скоро Крис е изгонен от жилището си и остава на улицата с Кристофър и няколко дребни банкноти в джоба. Налага се двамата да спят по приюти, докато на Крис не му е даден шанс да започне на пробен период в брокерска кантора. Проблемът е, че той няма никакви пари, а отговорът дали го назначават ще стане ясен след три месеца… Това е силна история, която ще си припомняте в трудните моменти на вашия живот и бизнес.

The Shawshank Redemption / Изкуплението Шоушенк

Това е филм за възкресените надежди, за приятелството, за мечтите и куражът на един мъж. Това е филм за свободата. Според проучване на филмовото списание Empire, в което са взели участие над 20 000 негови читатели, „Изкуплението Шоушенк” (The Shawshank Redemption) е най-великия филм на всички времена. Причината хората да харесват този филм, е защото в него има много надежда и показва, че упорството и издържливостта се отплащат.

The Startup Kids

Светът отдавна се върти около тези, които умеят да реализират идеите си, а последните години абсолютни суперзвезди в тази област са startup предприемачите. Филмът The Startup Kids е посветен на тях и проследява процеса от хрумването до осъществяването на проектите им. Той съдържа интервюта с хората зад платформи като Vimeo, SoundCloud, Dropbox, Kiip, InDinero, Foodspotting, които разказват как са започнали компаниите си и колко пъти са били на ръба на възторга или отчаянието, преди да постигнат целта си.

The Social Network / Социалната мрежа

Историята за създаването на социалната мрежа Facebook и последвалата „битка“ за собственост, след огромния и успех. Историята на гений, който стартира революция и завинаги променя начина, по който хората общуват.

Jobs

Необикновената история за живота на изобретателя и предприемач Стив Джобс, който не позволи на нищо да провали визията му за успех.

Forest Gump / Форест Гъмп

Филмът утвърждава непреходни стойности като вяра, смирение и приличие. Затова не е случайно, че Том Ханкс спечели напълно заслужен „Оскар“ за главната си роля. Вдъхновяващ, човечен и приятен, без да е сладникав, „Форест Гъмп“ е филм за триумфа на човешкия дух, каквито все по-рядко се появяват.

The Aviator / Авиаторът

Режисиран от Мартин Скорсезе , „Авиаторът“ разказва за златните години на една велика американска легенда – Хауърд Хюз. Младият и привлекателен богаташ пристига в Холивуд и веднага се хвърля в дълбокото с най-скъпият филм за времето си. Както повечето неща, с които се занимава Хюз, филмът му носи печалба. Много скоро милионерът започва да се интересува повече от самолетите във филмите си, отколкото от киното и започва да създава собствени дизайни за летателни апарати. Това, което доближава личността на Хюз до предприемачите е вниманието му към детайла и перфекционизма, които го отличават от конкурентите му.


 

Photo Credit: Thomas Hawk

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
 • Avi Pasheeva

  В допълнение – Accepted, Sleeper, 12 Angry Men the original version, Risky Business, Moneyball

  • Nikola

   Благодарим ти, Ави! :)
   Подготвяме и втора част на статията, така че ще включим и твоите добри предложения.

 • Joe

  the wolf of wall street sashto stava…

 • Geno Beatz

  Може би и Pirates of Silicon Valley и A Beautiful Mind

  • Екип

   Да, също доста добри филми. :)