Начало / All / Български екип променя работата на инвеститорите – SEC Live

Български екип променя работата на инвеститорите – SEC Live

SEC Live_main

Разговарямe с Тодор, който е основател и изпълнителен директор на софтуерната компания Obecto, съосновател е на SEC Live и PoolTalent. Тодор има голям опит в софтуерната индустрия като програмист, системен архитект, тийм лидер, проджект мениджър и изпълнителен директор. По-голямата част от кариерата му е свързана със стартъпи – като съосновател или консултант. Разговорът ни в тази статия се фокусира главно върху стартъпа SEC Live, който се насочва към анализаторите и инвеститорите на Wall Street.

Здравей Тодоре! Какво е SEC Live? Какъв проблем решава стартъпът и към коя таргет група е насочен?

Тодор: SEC Live стартира по идея на Лу Грей и Слави Маринов, основателите на компанията. Те са т.нар. “home investors”, инвестират в акции на американски публични компании, като сами си правят проучванията и инвестициите, без посредници. Едно от основните неща при това инвестиране е проучването, което най-често става чрез т.нар. “Filings” или отчети за дейността и финансовото представяне на тези компании. Отчетите са изключително дълги и трудни за четене документи, съдържащи много числа и информация. Всяка компания ги публикува, оформени по собствен начин.

Лу и Слави виждат проблем в това, виждат липса на инструменти, които да помагат за четенето на такава информация и решават да запълнят липсата. Това, което прави SEC Live e, че помага на индивидуални инвеститори (home investors), инвестиционни фондове и систематични хедж фондове да проучват публични компании.

Едно от най-полезните неща е, че показва отчетите на компаниите в структуриран и унифициран вид, който е много по-лесен и дори приятен за четене.

В самата услуга има и допълнителни удобни инструменти, като например възможност за анотация, маркиране и съхранение на отделни части от документа. Още по-хубаво е, че тези коментари, анотации и части от отчета, могат да се споделят с други хора, например колеги, с които работи инвеститорът.

Целта е наистина SEC Live да стане лидер във всичко свързано с SEC filings – от четене, през извличане на данни, до търгуване на база тези данни.

Как стартира SEC Live?

Тодор: Като за начало SEC Live стартира в Сиатъл (САЩ). Това е стартъп, за който идеята беше да bootstrap-не, да не се инвестират никакви пари и зад него да работи един дрийм тийм. Концептуално двамата съоснователи – Лу и Слави, замисляха развитието без финансиране, макар че те имаха възможност.

Функционалност на SEC Live

Спомена “дрийм тийм”, разкажи ни повече за този екип.

Тодор: Да, това е стартъп, базиран на много силен екип както от техническа, така и от бизнес гледна точка. Голяма част от хората, които са зад SEC Live сега, преди това са стартирали и направили успешна компанията DreamBox, с която също сме работили в Obecto. Екипът на SEC Live изглежда така:

Лу Грей – съосновател и изпълнителен директор на SEC Live, основател и бивш изпълнителен директор на DreamBox. Той има доста бизнес опит, сериен предприемач с широка мрежа от контакти. С него се работи много лесно, защото се доверява на техническия екип.

Слави – съосновател и VP Engeneering на SEC Live. Той е изключително добър програмист, състезател по информатика, с редица медали. Той също е сериен предприемач и работата с него е много приятна.

Те двамата реално са “founding” екипът, основателите. Най-ранно присъединилите се в екипа са:

Нийл Смит – Quality Engineer, който е бил в DreamBox. Той е интересен човек, защото е управлявал реактор на ядрена подводница.  Обича да казва: “Когато си в ядрена подводница, научаваш много за качеството. Нийл е абсолютен софтуерен ветеран с десетки години опит в компании като Microsoft, Drugstore, UI Evolution, DreamBox. Той е бил “Test Lead”  на Internet Explorer 1 до 3, както и на Visual C++ 1.

Валентин Михов – Той също е силен програмист и многократен медалист от национални и международни олимпиади по информатика. Той продължава да работи за DreamBox, но работи и за SEC Live. Работил е и в Моторола по алгоритми за идентификация на пръстови отпечатъци.

Разбира се също аз и Владимир Цветков, партньор и вицепрезидент по инженеринга в Obecto, както и още няколко брилянтни префесионалисти, които работят неуморно.

Каква част от екипа е в Сиатъл?

Тодор: Тук идват предизвикателства. С SEC Live искахме да си направим два експеримента: първият беше да стартираме компанията, да я изкараме на пазара и да започне да печели, без да приемаме никакви инвестиции, т.е. абсолютен bootstrap; вторият експеримент беше да работим със супер дистрибутиран екип, т.е. да няма дори двама човека, които да са заедно в офис. Всеки си работи от свое място. Имаме хора от екипа в Сиатъл, Швейцария, Лондон, София и във Варна.

Как сте успели да изградите компания, която работи като смазана машина, без целият екип да се намира на едно място?

Тодор: Отговорът е прост: Всички бяхме изградени специалисти и всеки си защитаваше реномето като такъв. Когато някой хване дадена област от компанията, той я владее изцяло, свършва работата си там и дава най-доброто от себе си, без нужда някой да му помага.

Готова ли е за използване в момента услугата на SEC Live?

Тодор: Да! Първата бета версия беше през пролетта на 2013, пуснахме плащанията през септември и вече имаме плащащи клиенти. Имаме няколко стотин регистрирани потребители. Въпреки плащащите физически клиенти, започваме да променяме леко сегашния продукт, с идеята да можем да го продаваме и на анализатори/цели инвестиционни фондове, вместо индивидуално, защото там пазарът е по-голям, има много по-голям проблем и до него се стига по-лесно.

Като стана дума за плащащи клиенти – миналата седмица разбрахме, че има интерес от една компания, която иска да плати лиценз за използване на платформата ни за обработка на документи.

SEC Live_функционалности

На какво разчитате в бизнес развитието на тази услуга?

Тодор: Споменах, че техническият екип беше “мечтан” екип. Но едновременно с това бизнес екипът също е такъв. Те действат  доста уверено и организирано. Наш партньор е проф. Aswath Damodaran, който всъщност е гуруто на “company valuation” – оценка на компании. Този човек хареса идеята още от началото и оттогава ни подкрепя, като в момента е в консултативния екип на компанията. Той започна да ни реферира в статии, които пише в своя блог и да използва продукта ни в свои видеа. Важно е да отбележа, че той е четен от повечето хора, които се занимават с оценка на компании и проучването им за инвестиции.Отделно в момента целим да изградим партньорства със сайтове като Yahoo Finance, Google Finance, Motley Fool, GuruFocus, FinViz и т.н., които да линкват към нас, вместо към системата EDGAR (по-надолу в материала е обяснена ролята на тази система).

Друг канал е сайта Seeking Alpha. Това е сайт, в който хора се регистрират и публикуват свои анализи на компании, наблюдения над стокови пазари и т.н. Там се свързваме с топ авторите и им представяме SEC Live, ако те харесат продукта, започват да го използват, да пускат анотации и да го разпространяват.

По-интересен канал към момента е индивидуалният контакт с различни анализатори, чрез които влизаме на ниво инвестиционен фонд. Когато направим връзката с този фонд, той купува продукта за своите анализатори.

Освен всички гореизброени неща, имаме контакти с журналисти в The Wall Street Journal, които ползват продукта в работата си.

Каква е връзката на SEC Live със софтуерната компания Obecto?

Тодор: Аз се познавам със Слави и Вальо много отдавна – едно време ходехме на олимпиади по информатика заедно. Започвайки да работят по SEC Live, за да допълнят този “дрийм тийм”, имали нужда от екип, който да направи качествено уеб приложение. Проектът е много сериозен и сайтът, който се вижда на повърхността е само върхът на айсберга. Това което е отдолу са сложни алгоритми и редици подсистеми. Самите те се свързаха с мен, защото знаят, че имам опит с подобни проекти и аз влязох като партньор в компанията индивидуално, с решението, че ще работя сам по уеб приложението и това ще бъде моят принос. Междувременно имаше нужда от още хора и се присъедини и моят партньор от Obecto – Влади. За една година аз свърших своята работа, изградих ядрото на уеб приложението, общата архитектура и основната функционалност. Имаше нужда обаче и от екип, който да продължи работата по уеб приложението, затова със SEC Live стигнахме до решението Obecto да се включи като партньор в SEC Live и да помогне с бъдещата работа.

Значи досега стартъпът SEC Live не е финансиран и няма и да бъде?

Тодор: Точно така, не е и не планираме да бъде. Продукта е завършен, правим малки корекции от обратната връзка на потребителите и вече имаме приходи. Продължаваме без финансиране.

Какви са амбициите, които имате за SEC Live?

Тодор: Амбициите ни са да бъдем едноличен лидер и основен инструмент за анализиране на публични компании и всичко свързано с SEC Filings – четене, извличане на данни, търгуване на база тези данни. В САЩ има система EDGAR, където се публикуват всички регистри на публичните компании, това е нещо като „Български търговски регистър“. В момента всички ползват тази система – журналистите и блогърите препращат към нея, инвеститорите я използват при проучване, а пък публичните компании публикуват там всичко, свързано с тях самите. Това, което искаме да направим, е ние да станем място за референции към отчетите на компаниите, като предоставяме отчетите от EDGAR в много по четим, структуриран и удобен формат.

Влади: Твърде много разчитахме на SEC Live и развитието му като уникален инструмент за четене и разбиране на тези отчети, но всъщност в момента пренасочваме фокуса си. Самият инструмент е добър начин да навлезем на такъв пазар. Първият вариант да продаваме уеб приложението е не толкова да търсим физически клиенти, но да го направим “white label” и да го продаваме на компании, инвестиционни посредници които да си брандират платформата или функционалности от нея и да я предлагат за използване на своите клиенти. Идеята е в един момент SEC Live да се наложи като стандарт при проучването на публични компании.

Другият вариант, над който умуваме е да разработим алгоритъм, който спрямо количествени и качествени данни на предишни инвестиции в публични компании, да води до самите “Купи”, “Задръж” и “Продай” – решения, които, разбира се да са правилни и печеливши.

В момента навлизаме в много по-вълнуващ период от развитието на SEC Live, защото започва истинската иновация, а именно да видим как, базирайки се на всичкото знание, което имаме досега, кое ще е оптималното, което ще построим. А пък вече имаме и продукт, който продаваме, което само по себе си не е малко.

До колко време смятате, че ще сте постигнали тези цели?

Тодор: Следващата ни година очакваме да бъде доста финансово позитивна, със стабилна потребителска база. До две години, максимум три, очакваме още по-сериозни приходи или “exit”, продажба на компанията.

Кой може да има интерес да купи компанията (exit)?

Тодор: Има много компании от различни сегменти, които биха проявили интересн към нас. Такъв пример са:

– Компании, които продават инструменти на професионални анализатори, например Bloomberg, Dow Jones, Morningstar и т.н. –  те биха ни купили за да ни продават като част от продуктовата си гама.

– Компании инвестиционни посредници, например Charles Schwab, Fidelity, TD Ameritrade и т.н. – те биха ни купили за да ни whitelabel-нат и да ни предлагат като value-add услуга на клиентите си.

– Систематични инвестиционни фондове – те биха ни купили, за да имат ексклузивни права над данните, които генерираме.

В момента водим дискусии с компании и от трите гореспоменати сегмента

 

Благодарим на Тодор и на Влади за отделеното време! Пожелаваме успех на целия екип на SEC Live! : )


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.