Начало / All / Инвестиции в Sofia Tech Park, част втора – ZMDI

Инвестиции в Sofia Tech Park, част втора – ZMDI

В началото на месец август Sofia Tech Park публично обяви първите три фирми, които официално ще инвестират, за да станат част от парка. Това са компаниите Уолтопия, Хемимонт и ЗМД Истърн Еуроп.
От Entrepreneur.bg с радост ще ви представим разговорите ни и с трите компании, разкриващи бъдещите им планове за участие в технологичния парк. Можете да прочетете първото интервю от поредицата, което направихме с Ивайло Пенчев от Walltopia.

Второто интервю е с г-жа Анелия Пергот от ЗМД Истърн Еуроп и разказва за тяхното намерение да станат част от екосистемата на София Тех Парк, както и какви са ползите от наличието на високотехнологичен клъстер на една ръка разстояние.

Анелия Пергот. Източник - http://www.capital.bg/

Анелия Пергот. Източник – http://www.capital.bg/

Преди да започнем с въпросите относно инвестицията в Sofia Tech Park, бихте ли ни разказали малко повече за ZMDI?

Анелия Пергот: ZMDI идва от съкращение на немската фирма Zentrum Mikroelektronik Dresden International и ние в България имаме два клона за разработка на интегрални схеми на тази фирма.
По-големият е във Варна, който стартира през 2008, а вторият е в София – той започна работа от миналата година. Нашите екипи проектират интегрални схеми, които се произвеждат в Тайланд, Германия или Малайзия, като накрая се тестват в звеното в Дрезден.

Стандартните ни продукти са чипове, основно за автомобилни приложения, като те се купуват по цял свят от съответните дистрибутори. От българските фирми, отиват продукти към цял свят. Също така, освен интегрални схеми, разработваме и апликационни модули, чрез които чиповете могат да се тестват в реално време. Например, един от чиповете, който разработихме, служи за автоматично управление на движението на външното огледало на колата, което освен модул със сензори, има и микропроцесор, позволяващ всичките му функции да се контролират от този чип.

Друг пример е модул, който измерва скоростта и посоката на гумите при движение, като по този начин например, се командва ABS системата в автомобилите.

В момента сме се насочили към чипове, които работят с мобилните телефони, като се интегрират всякакви допълнителни сензори към тях.

ZMDI

На кого продавате? Къде ви е пазарът?

Анелия Пергот: Клиентите ни са от цял свят. Правим чипове както по заявка на даден клиент, така и чипове, за които нашият маркетинг отдел смята, че има пазар. Имаме клиенти в Корея и Япония. От автомобилната индустрия, разработваме чипове за Hyundai, както и част от големите доставчици там.

Има ли разлика между офисите в София и Варна? Колко работни места създава ZMDI с офисите там?

Анелия Пергот: Дейността на офисите в София и Варна е една и съща. За да стане ясно – тук в България разработваме софтуерната част от чиповете и микропроцесорите, а самото асемблиране става на друго място. Във Варна работят 40 души, а в София до момента работят 15, като стартирахме с 8 души през 2008 и растем доста бързо, за което ще ни трябва и по-голямо пространство.

Към въпроса за инвестицията на ZMDI в Sofia Tech Park – в какво точно се изразява?

Принципно, ние не купуваме сградите, където се помещават нашите фирми – по целият свят е така.  Ние сме изявили желание, да наемем една площ от минимум 500 кв. м. в София Тех Парк. Освен това, като част от клъстера по микроелектроника, активно участваме в дефинирането и менажирането на лаборатория за дефектоскопски анализ, която ще е уникална за района (Балканите). И едно обяснение – тъй като средните размери на един чип са 5 мм на 5 мм, като размерът на единичната структура (транзистор) е 0,18 микрона (един човешки косъм е 8 микрона), за да се наблюдават дефекти на елементи с подобен размер се изисква много специфична апаратура, която ще бъде налична в лабораторията за дефектоскопски анализ.

Защо решихте да инвестирате в Sofia Tech Park?

Анелия Пергот: Защото за първи път в България се създава една конструкция, успешна в Европа и света, обединяваща и събираща на едно място различни фирми от високите технологии, заедно с участието на университетите. По този начин съществуват предпоставки за създаване на нови продукти.
Младите инженери имат среда да общуват и да обменят идеи, да бъде нещо като инкубатор и на стартиращи малки фирми. Освен това, с подобен технологичен парк, много фирми ще имат достъп до различни инструменти, които са скъпи и по-трудно достъпни.
Аз съм свидетел на изключителната роля, която изигра подобен инкубатор на високотехнологичен парк в Белгия, защото съм живяла и работила там 17 години. Те имат един център ИМЕК, който се превърна в световна величина в привличането на инвестиции и спомогна за развитието на микроелектронната промишленост в Европа.
Надявам се София Тех Парк да изиграе тази роля – на генератор на идеи и на едно място, където всички мозъци на България ще намерят добра почва, както да събират и дават идеи, така и да получат подкрепа за реализирането им.

Анелия Пергот и Росен Плевнелиев. Източник: 8-ми Национален Иновационен Форум на Фондация "Приложни изследвания и комуникации"

Анелия Пергот и Росен Плевнелиев. Източник: 8-ми Национален Иновационен Форум на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Как е структурирана сделката със Sofia Tech Park?

Анелия Пергот: Нашите взаимоотношения са чисто наемане на площ, но също така ние ще сме клиенти на голяма част от останалите мощности, които ще предлага Технологичният парк. Ние ще сме клиенти на лабораторията, което спестява много време и създава предпоставки продуктът ви да излезе много бързо на пазара, като така имате конкурентно предимство пред останалите компании. Същевременно се надявам тук да намерим клиенти и за нашите продукти, така че взаимодействието със София Тех Парк ще бъде много силно.

Каква е историята на вашите взаимоотношения? Технологичният парк ви потърсиха или вие тях?

Анелия Пергот: В нашия клъстер членува фирма, ръководена от Петър Статев, който е като „Дядо Мраз“ на високите технологии в България и който активно дава много идеи, опитвайки се да привлече чуждестранни инвеститори. Съответно връзката стана чрез него, но и ние проявихме интерес още с обявяването на строеж на високотехнологичен парк.

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев, излезе в публичното пространство със становището, че “паркът буксува”, а няколко седмици по-късно бяха обявени първите три инвестиции. Виждате ли проблем и евентуална политическа спънка за Sofia Tech Park?

Анелия Пергот: Ами за съжаление в България политиката много се меси в икономиката и развитието на младите хора. Тя го прави  понякога градивно, но когато има смени като последната, обикновено е деструктивно.
Аз познавам лично хората, които работят за София Тех Парк и съм напълно убедена, че те имат всички качества, познания и правилния манталитет това да се случи. В нито един момент не съм била разочарована и не съм видяла користни подбуди или други мисли, освен силното желание да се създаде една нова среда, която да подпомогне развитието на млади и умни хора, защото не трябва да се лъжем – те напускат страната масово и само такива инициативи биха ги върнали обратно тук.

Аз съм работила активно 17 години, като директор по качеството във фирма, подобна на ZMDI, специализирана в микроелектрониката в Белгия. Върнах се тук по лични причини и се мъча по всякакъв начин да привлека мои колеги от чужбина да се върнат в България. Единственият начин да ги върнем е, като им се даде разумна и смислена работа, която да е предизвикателна за тях, те да знаят че правят нещо полезно и да имат достойно заплащане.

В този смисъл, искам да кажа, че държавата може да играе много активна роля в привличане на капацитети от чужбина (над 2 милиона българи са там), но за съжаление не виждам фокуса на това правителство да е в тази посока. И мога да кажа така – ако политиката на сегашното правителство направи така, че развитието на София Тех Парк да спре, отлива на инвестиции ще бъде невероятен. Ако този проект не успее, това ще бъде много лош сигнал за всички.

Какви съседи бихте желали до вас в парка? Кои компании биха паснали добре с инвестиция и построяване на сграда, в която да има развойна (R&D) дейност?

Анелия Пергот: Всякакви софтуерни фирми и всякакви фирми, които разработват модули за безжични комуникации и мобилни приложения. Електрониката е завладяла нашия живот и ще продължава да се развива, така че – компании, занимаващи се в тази насока.
В българските инженери има много талант и добри идеи и на тях трябва да им се даде среда и сигурност за развитие. Смятам, че София Тех Парк ще изиграе ролята на подобна среда!

Благодарим на Анелия Пергот за отделеното за това интервю време!


Автор: Радослав Георгиев

Радослав Георгиев
Предприемач, гийк, блогът - http://radorado.me Организатор на хакатони, насочени към образованието - HackFMI - http://hackfmi.com