Начало / Новини / Събития / Повече за Startup Weekend Varna от организаторите

Повече за Startup Weekend Varna от организаторите

SWV_coverВече споменахме, че първото събитие Startup Weekend във Варна предстои и ще се проведе от 31 май до 2 юни 2013г. Организаторите на Startup Weekend Varna отговориха на няколко въпроса, давайки повече информация относно формата на събитието, менторите и журито, които ще присъстват.

Какво е Стартъп уикенд?

Startup Weekend са 54 часови събития случващи се в различни точки на света всеки уикенд. На тях се събират ИТ разработчици, дизайнери, програмисти, маркетолози и предприемачи за да споделят идеи, формират екипи, реализират проект и стартират нов бизнес.

Фондацията Startup Weekend е регистрирана в Сиатъл, Вашингтон, САЩ през 2007 като от тогава насам са организирани повече от 1000 събития на които са участвали над 100 000 предпримачи в над 400 града на 100 страни. Като резултат над 8000 нови предприятия са били старитрани.

Глобални спонсори на събитията на Startup Weekend са Google, Microsoft, Kauffman Foundation и Amazon. Те ще подсигурят на учасниците във Varna Startup Weekend ваучери за техните услуги.

В България Startup Weekend се е организирал 3 пъти в София до сега, като събитията се радват на голям интерес както от посетителите така и от бизнеса ангели и инвеститори.

Startup Weekend Varna ще се проведе за пръв път във Варна на 31 Май – 2 Юни, като ние организаторите сме решили да го превърнем в традиция и да го правим всяка година през Май.

Цялото събитие се записва и финалните презентации на готовите продукти се качват на страницата на фондацията Startup Weekend и там всякакви Американски и международни инвеститори търсят добри проекти, в които да инвестират.

 

Кои са менторите?

Ролята на менторите по време на мероприятието е от изключително значение – това са хората, които ще напътстват нашите предприемачи, ще им дават обратна връзка за това, което правят и ще помогнат на всеки един екип чрез опита в своята област. Целта ни като организатори беше, да поканим доказани специалисти и достойни примери от различни области за това как се прави и как се задържа бизнес:

Георги Христов – ИТ мениджър и собственик на две компании, познания в областта на СЕО оптимизацията, ИТ сигурността, управление на проекти, организатор на ИТ семинарите E-manager;

Ивелина Атанасова – основател на Newtrend.bg, специалист в областта на онлайн комуникациите, продажби, реклама, управление на проекти и ПР,

Паскал Дъфи – специалист в областта на маркетинга и продажбите,

Питър Бродски – директор на SoundCloud , специалист в областта на програмирането,

Крум Захариев – съосновател и директор на Alkuvoima East Bulgaria, специалист в областта на планирането, ИТ консултации и менажирането на международно ниво,

Николай Митев – основател на BeLean, скръм мастър, девелопър и аджайл евангелист

Крис Кеси-Хай – Apropos Consultants, специалист в областта на бизнес инвестициите,

Жустин Томпс – учител, мениджър, писател, експерт в областта на онлайн медиите и маркетинга.

Една идея и едни умения са необходимата база за старт, но не всеки съумява да финишира!

 

Кои са поканените съдии?

За събитието се старахме да поканим съдии, които могат не само да отсъдят отличните от не толкова добрите идеи, но могат да предложат реално финансиране. Затова сме поканили:

Валентин Орешков от LauncHub -той се занимава с набирането на нови проекти за финансиране от Високорисковия инвестиционен фонд LauncHub разпределящ Евросредства в размер на 9 Милиона Евро. Освен това Валентин е сериен предприемач и ментор на стартиращи предприятия.

Августина Пашеева от VoiVoda Ventures – тя представлява американски ивестиционен фонд, който оперира на 5 континента и отговаря за България и източна Европа. VoiVoda Ventures помага на развиващи се бизнеси да се релокират на американския пазар и инвестира в по-зрели бизнес идеи, които имат нужда от по-големи размери на инвестицията над 1 милион долара.

Дилян Димитров  от Eleven – е основател на високорисковия инвестиционен фонд Eleven Startup Accelerator, който разпределя 12 милиона евро от ЕС.

Какви са ползите за участниците?

Ползите за всеки участник са съществени:

  • всеки екип ще получи безплатен хостинг и домейн предоставени от фирма ICN.bg на стойност 93 лв
  • всеки участник ще получи обратна връзка за своята идея от много специалисти
  • възможност да презентират идеята си пред активни инвеститори и да получат обратна връзка от тях
  • менторство от доказани професионалисти
  • присъединяване към активна предприемаческа общност
  • Кетъринг и забавна програма предоставени от Grand Mall, Варна

http://varna.startupweekend.org/

 


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.