Начало / All / Български стартъп позволява на хората да споделят мъдрост – Edukami

Български стартъп позволява на хората да споделят мъдрост – Edukami

edukami_logo_horizontal

Edukami е български стартъп с ясната мисия да увеличи знанието на човечеството, така че всички да станат по-мъдри, знаещи и креативни. Платформата дава възможност на хората да споделят мъдрост (съвкупността от знание и опит) помежду си.

Виталий Филипов – член от екипа на Edukami, разказва за проекта, който между другото вече е онлайн.

Защо Edukami?

Започвайки малко отдалече – супер много се радваме да четем фантастика и да гледаме филми, развиващи се в бъдещето (летящи коли, космически цивилизации и подобни забавни неща са ни любими). Затова почнахме да се чудим как можем да „приближим“ бъдещето при нас и така се появи и мисията ни: Да увеличим знанието на човечеството, така че всички да станат по-мъдри и знаещи, за да могат да творят. Заради това и стратегията ни е да разтърсим начина, по който хората приемат знания, като надградим върху текущото статукво.

В момента това как трупаме знания се основава на една доста известна пирамида „данни-информация-знание-мъдрост“. С опита си ние събираме данни за тематиката, в която се развиваме. В света вече има инструменти, като Google например, с които много лесно можем да търсим данни. След като ги натрупаме обаче, те се превръщат в информация, а човечеството разполага с платформи за това – например Wikipedia. В нея елементарно можем да намерим информация, която е съвкупност от данни. Следващата еволюционна стъпка на информацията е знанието и пак светът си има платформи за споделяне на знание – Coursera, udemy, udacity и прочие. Това, което  липсва, е платформа, където хората да споделят своята мъдрост (съвкупността от знание и опит). Така се появи и Edukami.

Част от екипа на Edukami
Част от екипа на Edukami

Как Edukami ще помогне на човечеството?

Забелязал ли си как разговор с някой човек, който е много вещ по дадена тема, може да ти спести около 1 месец ровене и търсене из интернет. Това, което ти е споделил, е неговата мъдрост, която е подплатена с опита и знанията му. Споделянето става навсякъде по света – под формата на дискусии, блогове или форуми. Въпросът е, че става твърде хаотично и непроследимо… твърде разпръснато, за да може да е полезно на повече от няколко човека. Дори социалните мрежи не помагат много, защото ако следиш някого заради неговата мъдрост, то си задължен да следиш и неговите интереси, хобита, забави (което не е много релевантно).

Заради това идеята на Edukami е да централизира на едно място цялата човешка мъдрост и по този начин ще ти предоставя различни виждания по дадена тема, което ще обогати и твоите. Не ни харесва формата на лекциите, туториалите, howto, курсове и прочие, защото всички те предоставят „една точка на истината“(single point of truth). Това означава, че ако не следваш нещата така, както са описани, значи бъркаш. Мъдростта обаче, си е уникално индивидуална и всеки има различни гледни точки, което прави всичко толкова яко! Edukami ще бъде системата, където за дадена тема, ще можеш да видиш различни виждания, които ще обогатят твоите. Как различни хора правят zero marketing, какво е да си предприемач, какви технологии да ползваш, е само началото.

 edukami_like_a_sir_header

Какво всъщност е Edukami?

Наскоро го пуснахме за света  и в момента е платформа с едитор за писане на мъдрости и социална интеграция. Освен това е и федеративна система, където децентрализирано ще се събира мъдрост. Какво означава това? Твоята организация може да ползва Edukami като knowledge/wisdom management и в същото време мъдростта, която избереш да е публична – да се вижда в централния хъб (www.edukami.com). Което е тотално различно от платформи като wordpress, squarespace, mediawiki, където твоята инстанция на системата е „затворена“. Вместо да обяснявам какво е, предлагам просто да я посeтиш и да споделиш мъдрост за нещо, в което си добър. Ако се притесняваш от това, че нямаш какво толкова да кажеш, то може да ползваш туитър хештаг #smallwisdom и да усетиш идеята за споделяне на мъдрост в действие :)

Edukami освен, че е платформа, ще се стремим да е и движение – наречено Open Wisdom (парадигмата е взета от Open source философията). Идеята е, че колкото повече мъдрост споделяш, толкова хората ще виждат, че си вещ, знаещ и можещ. Освен, че това ще ти помогне на теб, в същото време ще помогне и на други да се ориентират и чрез твоята мъдрост да разберат какво пътешествие им предстои. Вече има дефиниция на Open data, information & knowledge. Затова ще е полезно да се замислиш – колко мъдрост споделяш на седмица, която си струва да се дигитализира и да помогне на теб и още много хора 😉

Трудности?

Edukami мина през един тон препъвания. Може би допуснахме всички грешки, които могат да се допуснат от един прохождащ стартъп (сигурно имаме материал за книга „Как да сбъркате с един стартъп“, но по-скоро ще си споделим мъдростта ;D). Накрая излезе, че всички се учеха на гърба на Edukami, което е част от забавата – натрупахме страшно много мъдрост, докато правихме платформа за споделяне на мъдрост :)

Ако харесвате идеята зад Edukami, споделете историята и мисията им със своите приятели – повече мъдрост никога не е излишна 😉

Facebook страница на Edukami.


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.