Начало / All / Какви са различните видове инвестиции за стартиращи компании

Какви са различните видове инвестиции за стартиращи компании

Finansirane_na_startirashti_kompanii

Имайки идея за бизнес или вече стартирал такъв, трябва да сме наясно какви са вариантите за финансиране, които стоят пред нас. В тази статия се опитах да обясня различните видове инвестиции, които дадена компания може да получи.

Бизнес Ангели (Business Angels)

Това може да бъде група от хора или по-често един човек (ангел), които инвестират директно в нови бизнеси на ранен етап (стартъпи). Размерът на инвестициите може да варира от 20 хил. евро до 500 хил. евро, спрямо нуждата на компанията. Средствата, които инвестират са лични. Бизнес ангелът участва в стратегическото управление и активно развитие на стартиращата компания. Направлява и упътва предприемача.

Стартъп Акселератор (Seed Startup Accelerator)

Акселераторите са програми за стартиращи бизнеси, най-често в технологичния, уеб и мобилен сектори. Те предоставят на екипите първоначални пари, с които да започнат, помощ от ментори и партньори и някои от тях – работно място в инкубатор. Първоначалната парична инвестиция, която правят варира от 20 хил. евро до 50 хил. евро. Някои акселератори дават възможност за следващ рунд на инвестиция до 200 хил евро (например двата  български акселератора LAUNCHub и Eleven). Обикновено програмите на повечето акселератори са с продължителност 3 месеца.

Стартъп акселератори в България:  LAUNCHub и Eleven

Фондове за рисков и частен капитал (Private Equity and Venture Capital Funds

Тези фондове инвестират в компании с потенциал за постигане на бърз растеж и устойчиво конкурентно предимство. Фондовете за рисков и частен капитал взимат дялово участие в компанията за среден период от време (обикновено 5 години) и работят заедно с ръководството, за да се подобри конкурентната пазарна позиция.

Често пъти Фондовете за рисков капитал и Фондовете за частен капитал се бъркат. Нека изясним какви са приликите и разликите между тях, така че всеки да бъде информиран добре.

( В следващите редове Фонд за Рисков Капитал (Venture Capital) ще наричаме VC, а Фонд за Частен Капитал (Private Equity) – PE )

Има разлика между Фонд за Частен Капитал (Private Equity) и Фонд за Рисков Капитал (Venture Capital) и тя е:

  • VC инвестира в стартиращи нови компании (стартъпи), докато PE инвестира във вече установени компании, които са на пазара от няколко години и имат стабилни приходи;
  • VC прави много на брой рискови инвестиции в по-малък размер от този на PE (над 1 млн. евро , под 10 млн. евро) и ясно се очаква, че не всички компании ще станат успешни, т.е. ще има и загубени пари. PE прави малко на брой, сигурни инвестиции в много по-голям размер (над 100 млн. евро).
  • VC цели инвестиции в компании, които ще се разраснат светкавично бързо в следващите няколко години, PE инвестира в компании с вече установени и изпробвани модели, където разрастването за кратък период от време не е толкова важно.
  • Един VC е фокусиран върху инвестиции в технологичната и биотехнологичната индустрии, докато един PE инвестира в компании от всички индустрии;
  • И двата типа инвеститори VC и PE, се интересуват от частни компании (такива, които не са на фондовата борса)

Едно нещо трябва да бъде ясно – пари могат да бъдат намерени за каквито и суми да говорим. Въпросът е да се докаже на инвеститорите, че именно това е  компанията, която има огромен потенциал за растеж, който разбира се може да се достигне.

И така, успех при намирането на инвестиции!

Ако сте харесали тази статия и тя е била достатъчно информативна и полезна за вас, окуражаваме ви да я споделите със своите приятели в социалните мрежи.

( Photo credit 1,  Photo credit 2 , Photo credit 3 )

Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.