Начало / All / Дядо Коледа – най-добрият предприемач!

Дядо Коледа – най-добрият предприемач!

Santa Claus - entrepreneur

В духа на Коледните празници решихме да ви запознаем с един от най-известните предприемачи на света, а именно Дядо Коледа. Г-н Коледа е успял професионалист с почти 200-годишен опит в сферата на дистрибуцията и производството на детски играчки. Има няколко стартъпа зад гърба си, включително и проекта “Дядо Мраз”. Но всъщност той няма нужда от представяне – всички го познаваме и го чакаме с нетърпение.

Противно на всеобщите представи Дядо Коледа не работи само един ден в годината. Да, вярно е, че самият процес на доставяне на продукта отнема само една вечер, но самата компания не спира работа целогодишно, което я превръща в най-големия дистрибутор и производител в света. За Дядо Коледа няма почивен ден и затова бизнесът му е толкова печеливш и точно това го прави най-добрия предприемач!

Снощи, докато раздаваше подаръци в редакцията, успяхме да се засечем с г-н Коледа, който отговори на няколко въпроса. Специално за читателите на Entrepreneur.bg синтезирахме неговите отговори в тези шест идеи за успешен бизнес:

1. Дядо Коледа винаги знае дали спиш или си буден!

Стартирайки бизнес винаги трябва да следите отблизо своите клиенти и техните действия. Също като Дядо Коледа трябва да познавате своята целева група клиенти!

2. Дядо Коледа знае кой е послушен и кой- не!

Или с други думи – сегментира пазара. Старецът знае, че не всички клиенти искат едни и същи неща и затова ги разделя на групи –

Santa Claus - entrepreneur

послушни и непослушни. Потребителите, които са част от еднакъв пазарен сегмент, реагират по сходен начин на маркетингови въздействия.  Опознайте пазара, на който сте решили да се развивате!

3. Дядо Коледа винаги си прави списък и го проверява два пъти!

Също като него трябва да сте наясно с вашите клиенти и техните изисквания, и да държите връзка с тях. Дори и най-добрата маркетингова стратегия не би помогнала, ако вашите клиенти не са доволни и не получават това, от което имат нужда.

4. Дядо Коледа…

Разбрахте за кого ви говоря, нали?! Това се нарича brand recognition. Изисква се много труд и постоянство за постигане на високо ниво на разпознаваемост на вашата марка, но е задължителен компонент за успеха на продукта ви.

5. Дядо Коледа пита какво искаш за празника!

В наши дни връзката с потребителите е важна за всеки успешен бизнес. Попитайте вашите клиенти какво искат и от какво имат нужда. Те ще ви дадат обратна връзка, която е полезна за развитието на вашата организация.

6. Дядо Коледа си има джуджета!

Е, вие няма как да се сдобиете с такива малки помощници, но е важно да осъзнаете нуждата от добър екип. Дори най-добрият предприемач на света е разбрал, че да се справяш сам не е лесна работа. Последвайте неговия пример и си създайте силен екип, който вярва в това, което правите.

 

Е , това е от Дядо Коледа… А от нас – Весели празници! Пожелаваме Ви една вълшебна Коледа, изпълнена с много приятни емоции и незабравими преживявания! Нека обръщаме повече внимание на ценностите в сърцето, а не на тези в джоба. Нека изпълним малко повече чужди желания и по-малко свои капризи. Нека изтупаме прахта от старите надежди и посеем нови цели…

 


Автор: Mirela Yordanova

Mirela Yordanova
Мирела е амбициозна млада дама и автор в Entrepreneur.bg. Писането и журналистиката винаги са били нейна страст и силно вярва в позитивното мислене като метод за постигане на целите. Тя е студент по бизнес мениджмънт, мечтател по душа и предприемач по призвание.
  • Denislav

    Браво! Страхотно въображение и аналогия има в тази статия.

    • Екип

      Благодарим ти за позитивния коментар, Денислав! Весели празници! :)