Начало / All / 9 мита за нетуъркинга

9 мита за нетуъркинга

Самият факт, че в българския език няма дума за нетуъркинг, показва колко ново, непознато и често криворазбрано е това поредно презокеанско понятие. А то е всъщност едно от най-важните неща за всеки предприемач (и не само). Ето защо реших да опиша най-големите митове и недоразумения, които често пречат на хората да постигнат целите си.

      За какво ми е мрежа, като съм на 6 контакта от Кевин Бейкън/Бил Гейтс/който и да е?

Нетуъркинг буквално означава „изграждане на мрежа”. Идеята на нетуъркинга е, че хората, които познавате също познават хора, всеки от които също познава хора и така нататък, докато не се окаже, че всички хора в целия свят са свързани. Има различни теории, които се опитват да покажат средно колко контакта ни делят от всеки друг човек на планетата (гореспоменатите шест), но в крайна сметка нетуъркингът е практиката да се разширява мрежата от контакти, с цел да можем да се възползваме от връзките, които те осигуряват и вратите, които отварят. Като сте на 6 контакта от Кевин Бейкън няма как той да ви обърне вниманието, което би обърнал на някой близък. За да скъсите дистанцията, трябва да стигнете до този вътрешен човек, който да се застъпи за вас. Все едно дали са 6 или 60 контактите, които ви делят от него, ако не ги активирате, няма как да се свържете. Така че мрежа е от 

       Прекалено стар съм за тия неща/да се запознавам

Тук не мога да помогна, то си е до светоусещане. Не съм чул обаче, някой да е постигнал успех, защото си е казал „прекалено съм стар за това”.

      Само бизнесмените/предприемачите го правят

Нетуъркингът е всъщност нещо, което правим всеки ден. Нетуъркингът е комуникация с нови хора – с новия колега от другия отдел, новия клиент, който шефът ви иска да поемете, новата продавачка, новия барман, и тн. Въобще само истинските социопати (и някои соц-лелички) наистина не желаят под никаква форма да бъдат заговаряни. Всички останали обичат да им се обръща внимание, дори и да не си го признават. Дори и аз, дори и вие. Така че следващия път, когато ви се прииска да познавате някого, предизвиквам ви просто да идете и да се запознаете. Ако трябва кажете: „един сайт ме накара”. Дали ще оползотворите контакта вече зависи и от двама ви.

      Неудобно ми е

По-горе като говорех за оползотворяване на контакти, имах предвид не да се използвате, но и двете страни да сте наясно, че можете да разчитате една на друга за определени неща. Проблемът на повечето хора е, че се сещат да нетуъркват когато ножът опре до кокала, а тогава вече е късно. Ако днес си загубите работата, хората, които ще ви помогнат са тези, които вече познавате от месеци или години, а не тези, които тепърва ще срещнете на събитието довечера. Така че ви е неудобно, защото си мислите, че довечера ще трябва да се превърнете в ходещо CV и да искате от непознати, т.е. да просите. А всъщност не трябва да ви е неудобно, защото просто не се прави така. Първо установявате контакт, после казвате какво можете да предложите и чак накрая – какво търсите. Никога не трябва да търсите нещо конкретно. Търсете неща, които те могат да ви дадат веднага. Търсете идеи, търсете мнение, търсете контакт от тяхната мрежа. Особено що се отнася до мнения и съвети, хората могат да бъдат непоносимо щедри, вярвайте ми.

      Нетуъркинга е подмазване/натегачество/ под моето достойнство

Ами подмазване е, ако го направите такова. Особено на нетуъркинг събитие, където всички останали са ходещи CVта, съвсем лесно ще блеснете, ако просто говорите на теми извън работата – например спорт, музика, наука, мода. Хората харесват други със сходни интереси, а не със сходни кариери.

      Не мога, нямам визитки

Една „организаторка” на едно нетуъркинг събитие веднъж едва ли не ми се скара, че съм нямал визитки. Хора като нея нямат никаква идея какво е нетуъркинг. Липсата на визитки не само, че не е фатална, ами даже е полезно упражнение, защото ви държи фокусирани. Задайте си въпроса – по визитката или по впечатлението ще ви запомнят? Ако помните всеки който ви е дал визитка, само защото го е направил, явно имате само 3 визитки и ги пазите и трите във визитник. Глупаво е да се формализира прекалено много. Просто разменете телефони или и-мейли. Или вземeте визитката на новия контакт и му обещайте, че ще му пишете в LinkedIn. Така или иначе всичко трябва да ви води натам. „Нямам визитки”, особено в наши дни, не е валидно извинение пред себе си, заради което да оправдаете липсата на кураж, да излезете от зоната на комфорта и да си разширите хоризонта и мрежата.

      Не обичам да ходя по коктейли

Светът няма да свърши ако не идете на някой коктейл. Друг е въпросът, че коктейлите са второто най-глупаво място за нетуъркинг, веднага след първенеца в категорията, а именно т.нар. нетуъркинг събития. Там не може да се заформи никакъв пълноценен нетуъркинг, защото просто всички са ходещи визитки, гардовете им са вдигнати и всички са вдървени и неестествени. Причината е, че точно както вас никой не обича коктейли и нетуъркинг събития. Въобще избягвайте събития с негативен заряд. Най-добрия нетуъркинг се получава на позитивни и изпълнени с емоции събития – спортни състезания, концерти, екскурзии, каузи и т.н. Затова и билетите за подобни места навсякъде по цивилизования свят струват много и са ценен подарък за важни клиенти. Замислете се какво бихте пратил на свой клиент – покана за нетуъркинг събитие или билети за ВИП ложата на някой концерт?

      Не ми се ходи сам/а

Спокойно, няма да ви изядат. Ще намерите някой друг, който е отишъл сам и ще си говорите за това как много малко хора оценяват дадения изпълнител/спорт/кауза. На интервю за работа водите ли си приятел?

      Тези хора не са ми интересни

Не ходете насила на събитие, което не ви е интересно. Хората там са отишли, защото искат да са там и бързо ще забележат неискрените „фенове”. Така че, бъдете истински и намерете хора, с които имате общи интереси.
Като цяло нетуъркингът би трябвало да е супер лесен за всеки с по-добри маниери и обноски. Не се притеснявайте дали човекът ви възприема като досадник, освен ако по принцип не сте такъв. Така че просто бъдете общителни, вежливи и отговорни и ще можете да изградите стабилна мрежа от контакти в която и да е сфера, без значение дали сте предприемач, бизнесмен или работник.


Автор: Свилен

Svilen is on the FASTbreak. Are you?