Начало / All / Десет компании започнали от гаражи

Десет компании започнали от гаражи

Десет компании започнали от гаражи

Някои компании започват от лъскави офиси, други от работни места за споделено ползване или студентски общежития, а трети от гаражи. Абсолютно табу е това, че една стартираща компания трябва да има офис.

Нека разгледаме десет големи компании, които са започнали от гаражи:

Lotus CarsДесет компании започнали от гаражи - Lostus

На 20-годишна възраст, през 1948 г.,  Антъни Колин Брус Чапман основал Lotus Cars. Построил първата състезателна кола Lotus в конюшните зад хотел The Railway Hotel в Хорнзи, Северен Лондон.

Чапман използвал Austin Seven от 30-те години на ХХ в. и бормашина, за да конструира Lotus Mark I.

Днес Lotus Cars е един от премийните производители на състезателни автомобили в света.

AppleДесет компании започнали от гаражи - Apple

През 1976 г. Стив Джобс и Стив Возняк, съответно на 21 и 26 години, започнали бизнеса си Apple Computers, като продали на местен магазин 50 бройки от компютъра Apple I на Возняк, за по  $500 бройката. Джобс занесъл поръчката за покупка при дистрибутор на части и поръчал частите. Двамата съоснователи и малкият им екип конструирали на ръка 50-те компютъра за 30 дни, в един гараж в Купертино, Калифорния.

Днес Apple е най-скъпо оценената технологична компания в света.

Freelancer.comДесет компании започнали от гаражи - Freelancer

Гаражите на Австралия също са били извор на предприемаческа иновативност. През 2007 г. предприемачът от Сидни Мат Бари купил уебсайт от един швед, преименувал го на Freelancer.com и започнал да управлява новородения бизнес от гаража си с помощта на един служител. С няколко дребни корекции сайтът скоро започнал да привлича такъв трафик, че крашвал почти всеки ден.

След шест месеца на Бари му се наложило да пренапише кода и сайтът вече започнал да се разраства глобално, като 40% от работните проекти в него вече идвали от САЩ, в сравнение със само 5% от Австралия.

GoogleДесет компании започнали от гаражи - Google

Студентите в Станфорд, Лари Пейдж и Сергей Брин, създали това, което днес познаваме като Google, в гаража на Сюзан Войчички през септември 1998 г.

Скоро проектът започнал да пречи на учението им, затова се опитали да го продадат на Excite за 1 млн. долара. От Excite отхвърлили офертата и днес Google е сайтът с най-много трафик в света.

Harley DavidsonДесет компании започнали от гаражи - Harley

През 1901 г. 21-годишният Уилям С. Харли начертал планове за създаването на малък двигател за задвижване на велосипед. През следващите две години Харли и неговият приятел от детинство Артър Дейвидсън конструирали своя моторен велосипед в дървената барака на свой приятел в Милуоки, Уисконсин. Тя е тогавашният еквивалент на гараж, тъй като по онова време не е имало автомобили.

Двамата официално основали Harley-Davidson през 1903 г. и днес това е най-известната марка мотоциклети в света.

MagliteДесет компании започнали от гаражи - Maglite

През 1950 г. Тони Маглика се преместил от своята родна следвоенна Хърватска, в Америка. Той знаел много малко английски и се установил в Лос Анджелис, където приемал всяка работа, която намери. През 1955 г., след като спестил $125, Тони платил първоначалната вноска за своя първи струг. След това започнал да работи в гараж в Лос Анджелис върху производството на прецизни машинни части. През 1974 г. основал Mag Instrument, а през 1979 г. пуснал на пазара първия фенер Maglite.

Днес Maglite е фенерът, с който си служат всички полицейски служители в САЩ.

AmazonДесет компании започнали от гаражи - Amazon

Джеф Безос основал Amazon.com през 1994 г. като онлайн книжарница. Тогава книжарницата работела изцяло от гаража му в Белвю, Вашингтон. Първата си книга продал през юли 1995 г. и две години по-късно направил първоначалното публично предлагане на компанията.

Днес това е най-големият онлайн магазин на дребно в света.

Hewlett-PackardДесет компании започнали от гаражи - HP

През 1939 г. Бил Хюлет и Дейв Пакард основали HP в гаража на Пакард, с първоначална инвестиция от $538 . Първият им продукт бил аудио осцилатор, а един от първите им клиенти бил Уолт Дисни, който поръчал осем осцилатора, за да разработи звуковата система за филма  „Фантазия”.

Гаражът на HP в Пало Алто е известен като родното място на Силициевата долина, а днес HP е една от най-големите компании в света.

Yankee Candle CompanyДесет компании започнали от гаражи - Yankee candle

През 1969 г., на 16-годишна възраст, Майкъл Китредж направил ароматизирана свещ в гаража си от разтопени пастели, като подарък за майка си. Съседите забелязали свещта и изявили желание да купят от свещите на Китредж, затова той започнал да ги произвежда масово. Четири години по-късно гаражът вече бил тесен за Китредж, така че той преместил бизнеса на Yankee Candle Company в стара мелница в Холиуок, Масачусетс.

Днес това е най-големият производител на ароматни свещи в САЩ.

DisneyДесет компании започнали от гаражи - Disney

На около 45 минути път от парка Дисниленд в Анахайм, Калифорния, се намира къщата, в която е създадена компанията Walt Disney. През 1923 г. тя била собственост на чичото на Уолт Дисни, Робърт Дисни. Уолт и брат му Рой се нанесли при чичо си и направили „Първото студио на Дисни” в гаража на един автомобил. Там започнали да снимат „Комедиите с Алиса”, които били част от оригиналната „Алиса в страната на чудесата”.

Днес Disney е най-печелившият медиен конгломерат в света.

 

Изводът, до който можем да стигнем след тези стартъп истории е, че няма нужда да чакате „правилния“ момент, за да стартирате бизнес. Основателите на компаниите, които споменахме в статията, са разполагали с ограничени ресурси, но са постигнали уникално развитие.

Започнете да работите от вкъщи, от кафене, от гараж или дори от пейка в парка, въпросът е да започнете и да преследвате реализацията на идеята си.

По материали от чуждестранния печат.
Picture credit: Pevel P.

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
 • mitcoivanov

  И YouTube са започнали от гараж преди да ги купят.

  • Екип

   Това е интересен факт, май ще трябва да направим и втора статия.

 • Мартин Димитров

  Относно Google, Лари Пейдж и Сергей Брин са от богати семейства, затова са имали известни финансови възможности. Наели са цялата къща и са я превърнали в офис. Един от тях е работил от гаража и, за да могат по-късно да кажат, че са започнали бизнеса си от гараж.

  • Екип

   Това е нещо интересно, за което не знаехме. :)