Начало / All / Skobbler – бъдещето на системите за навигация. Разговор с Филип Кандал

Skobbler – бъдещето на системите за навигация. Разговор с Филип Кандал

Skobbler - бъдещето на системите за навигация. Разговор с Филип Кандал

Филип е съосновател и главен технически директор (CTO) на Skobbler – немска компания, спечелила състезанието Navteq LBS 2009 като най-иновативен европейски стартъп за услуги, базирани на локацията, и в момента има над 3,5 млн. потребители на своите мобилни продукти за iPhone и Android. Освен че води германския екип за доставка на продукти, той е и генерален мениджър на румънския филиал, чийто екип е нараснал до над 60 души. Филип е силен технологичен мениджър с опит в LBS, навигацията и всичко, свързано с мобилните технологии, като например разработка на приложения.

Здравей Филип! Би ли ни разказал повече за себе си?

Филип Кандал (Skobbler): Аз съм съосновател / главен технически директор (CTO) на Skobbler и ръководя нашия румънски екип от около 70 души като генерален мениджър. Голямата ми страст са продуктите и технологиите и това как можем да повлияем на живота на милионите хора с нещата, които създаваме (в момента имаме над 4 млн. клиенти, а това е само началото). В по-личен план обожавам предприемачеството, защото според мен то е най-добрият начин да претвориш своите идеи в реалност – а преди технологичната революция щеше да се наложи да стана политик, за да постигам това 😉

Ние тайно разбрахме, че вече си идвал в България, така че няма да те питаме дали си чувал за страната. Искаме да знаем обаче какво мислиш за България и за стартъп сцената тук?

Филип Кандал (Skobbler): Бях впечатлен от отдадените предприемачи, с които имах възможност да се срещна, така че съм голям оптимист за сцената, която сега се развива там. Също така смятам, че активността на LAUNCHHub и Eleven в България е страхотно предимство за пазара, тъй като достъпът до пари често е от критична важност в началните етапи. В България ми се стори много подобно на това, което беше в Берлин преди пет години, когато се преместих там…

Какво представлява Skobbler и какво е революционното в нещата, които правите?

Филип Кандал (Skobbler): Skobbler е най-добрата система за навигация и картографиране в света, изградена върху OpenStreetMap, което е нещо като Уикипедията на картите. Ние силно вярваме, че картите трябва да бъдат отворени – за разлика от това, което Google и другите правят, и изграждаме инструментите около тези отворени данни. Разраснахме се до над 70 души и освен 4-те милиона потребители на нашите продукти, много големи компании като Mercedes или Bosch също лицензират наши технологии.

Skobbler app (picture credit: techdigest.tv)
Skobbler app (picture credit: techdigest.tv)

Кои са основните ви конкуренти?

Филип Кандал (Skobbler): Изправяме се срещу наистина големите като Google Maps и Here от Nokia. Много е трудно и е страхотно предизвикателство да се конкурираме с най-уважаваните технологични компании в света, но засега се справяме добре и успяваме да изградим успешен бизнес.

Мислиш ли, че нещо липсва в стартъп сцените на Румъния и България?

Филип Кандал (Skobbler): И в двете страни според мен липсва смелостта да се направи нещо наистина голямо. Все още не съм срещнал предприемач в Румъния или България, който (сериозно) да ми каже, че иска да създаде компания за милиарди. А в Долината срещнах десетки.

Ако можеш да дадеш само един съвет на предприемачите в ранен етап, какъв би бил той?

Филип Кандал (Skobbler): Съсредоточете се върху оборота. Не сме в Силиконовата долина и рисковите капитали не са толкова лесно достъпни (това се променя, но бавно), така че най-добрият начин да изградиш голяма технологична компания в Румъния или България е да изкарваш пари, които можеш да реинвестираш в нея, за да се разраства.

 

Благодарим за времето, което Филип ни отдели. Той ще бъде гост на конференцията How to Web в Букурещ/Румъния, в края на ноември, така че ще го видим там. Разберете повече за How to Web.

How to Web 2013 - Let's Grow Together 600x97

Превод: Павел Константинов
Skobbler picture credit: techdigest.tv

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.