Начало / All / Eventyard – Продължението

Eventyard – Продължението

Завършихме предното интервю с Eventyard, по случай тяхното заминаване за Лондон, с обещанието, че ще се чуем пак с тях, за да ни разкажат още интересни неща!
С пускането на iOS приложението на Eventyard, това време настъпи. В интервю с Алекс, част от екипа на стартъпа, разговаряме за престоя им в Лондон, Лисабон и новото мобилно приложение. Приятно четене. : )

eventyard_bg

В предишното интервю завършихме с въпроса: „Кой ще движи бара, докато сте в Лондон“, а Алекс спомена, че ще напише статия: “Тест: Ставаш ли за предприемач? Направи си бар!” Нека започнем така – как върви и как се развива барът до момента?

Алекс (Eventyard): Мисля, че не може да бъде по-добре! С такъв готин екип не сме и очаквали друго ; )
Лятото мина доста по-силно отколкото предполагахме и сега загряваме за зимата – подготвяме нови изненади, ъпдейти и нови версии на старите елементи в менюто. Вече имаме нова вентилация и сме много доволни! : D Мисля, че минахме на версия 1.0.1.

Научете повече за бара на Eventyard.

И сега, обратно към Eventyard и новите и интересни неща покрай вас. Разкажете за вашия престой в Лондон – постигнахте ли целите, за които бяхте отишли?

Алекс (Eventyard): Имахме голям списък и за 2 месеца покрихме задачките от него. Заради предстоящото местене в Лисабон забързахме повече машината, но за двата летни месеца, през които бяхме там, успяхме да се запознаем с всички, с които искахме; свързахме се с много артисти и намерихме нови приятели там.

Как е предприемаческата екосистема в Лондон? Получихте ли помощ от местните предприемачи и компании? Какви са разликите спрямо София?

Алекс (Eventyard): Разликата е доста голяма. Там има много микро-предприемачески-екосистеми в системата. Около определен акселератор или програма/университет, има определена общност и хората в нея доста се подкрепят. Там има страшно много стартъпи, много акселератори, много събития и имаш достъп до много повече хора и контакти. Това съответно ти отваря доста повече врати, отколкото в България, особено когато търсиш финансиране.
Всичко се случва доста по-бързо (например на един мейл ти отговарят в рамките на същия ден, което трудно се случва в България (все още)); хората са много по-гъвкави и до много голяма степен са доста по-отворени и позитивни. Това е много ценно за цялостната нагласа на обществото и хората, които се борят с предприемаческия живот, защото макар много стартъпи да не успяват, никой не ти повтаря нон стоп, че няма да успееш и „това няма да стане“.

По последни данни в момента се намирате в Лисабон. Как се случи това и кое породи местенето от Лондон в Лисабон?

Алекс (Eventyard): Неочаквано добрата възможност! Приеха ни в Seed accelerator-a Lisbon Challenge, който в момента е един от най-големите в Европа. Заедно с още 73 екипа участваме в състезателна програма, на края на която 25 екипа ще спечелят възможността да пичват в Лисабон, а 10 от тях – в Лондон, Ню Йорк и Сао Пауло. За да се възползваме на 100% от програмата, контактите и възможностите, преценихме, че двама от екипа трябва да бъдат през цялото време там. Вече сме в средата на втория месец и мога да кажа, че това беше наистина много добро решение!

Олег (от Eventyard) с президента на Португалия

Олег (от Eventyard) с президента на Португалия

А след Лисабон – обратно в Лондон или обратно в София?

Алекс (Eventyard): Не се знае още. Вероятно ще попътуваме още малко, за да покажем проекта на още няколко ключови места и след това ще се приберем в София за известно време.

Голямата новина покрай вас е, че пуснахте първата версия на Eventyard за iOS – разкажете малко повече за приложението.

Алекс (Eventyard): Искахме да доставим в ръцете на хората тези функционалости от платформата ни, които са им най-полезни, когато са в движение. Затова стартирахме със съвсем опростена версия, в която могат да видят всичко, което се случва около тях на картата (с информация дали техните приятели са също там), както и събитията, които отговарят на техните интереси, в комбинация с локацията им. В следващите версии ще започнем постепенно да добавяме само най-важните и използвани функции, както и да подобряваме интерфейса. Мисля, че приложението стана много изчистено и красиво; в момента събираме активно обратна връзка от потребителите.
Започнахме с iOS, защото по-голяма част от мобилния ни трафик идва от Apple devices.

Eventyard iOS Application

Какви са данните след пускането на приложението? Потребителите връщат ли достатъчно добра обратна връзка?

Алекс (Eventyard): Да, стараем се да комуникираме възможно най-активно с тях. Получихме много информация – от похвали до наистина страхотни предложения за подобрение.

Кои са вашите target потребители, които ще използват приложението всеки ден?

Алекс (Eventyard): Млади, активни, пътуващи хора, които искат да използват едно приложение, в който и град да отидат. На мен ми омръзна да свалям различни аппове и да гледам различни сайтове всеки път като отивам в нов град – твърде времеемко е да ровиш в тях.

А колко време ви отне неговата разработка?

Алекс (Eventyard): Около 2 месеца. Имайки предвид, че това е първото приложение за екипа ни, работейки успоредно и над много други неща, май не се справихме зле. : ) Ще стане ясно.

Нека да си поговорим малко за стратегия. След iOS приложението, каква е стратегията занапред за Eventyard като компания? Ще търсите ли още инвестиции и накъде искате да се насочите?

Алекс (Eventyard): Стратегията е да интернационализираме проекта и да се позиционираме в няколко големи европейски града. За целта сега сме в Лисабон, вече имаме човек в Белград и набираме партньори в Лондон и Берлин. Търсим инвестиция, за да стане това по-бързо и по-масово.

А в крайна сметка, как ще правите пари?

Алекс (Eventyard): Като дадем възможността на организаторите на събития да получат ексклузивно присъствие в сайта и мобилното ни приложение и им даваме детайлна информация за техните клиенти. Сега вече те могат да градят онлайн присъствие и история; да рекламират себе си и събитията си на място, където conversion rate-a е значително по-висок и да научават повече за хората, които посещават събитията им. В бъдеще тези услуги ще се разширяват все повече, а цените изобщо няма да са високи, като на останалите масови платформи и сайтове.

И за финал, кога да очакваме Android версия на приложението?

Алекс (Eventyard): Надяваме се, че до месец ще е на линия.

 

Стискаме палци на Eventyard, да успеят да се наложат на Европейския пазар!
Същевременно, Eventyard бяха селектирани сред финалистите на предстоящия How To Web 2013 в Букурещ.
А до тогава – Keep Calm and Download Eventyard iOS App!


Автор: Радослав Георгиев

Радослав Георгиев
Предприемач, гийк, блогът - http://radorado.me Организатор на хакатони, насочени към образованието - HackFMI - http://hackfmi.com