Начало / All / Български оптимизъм?

Български оптимизъм?

bulgarian_optimism2

Бил съм в София три пъти от 2010 г. насам. Все слушам за българския песимизъм, но това, което виждам, всъщност е българският оптимизъм!

Обичам София. Както града, така и стартъп сцената, хората и нагласата им. Покрай ръководенето на Leancamp и Founder-Centric съм виждал много различни стартъп общности из Европа. В България съм водил уъркшопи за Eleven и LaunchHub, както и LeanSpark и Leancamp със Start IT Smart.

Въпреки старата представа за българския песимизъм, бих искал да изтъкна 3 уникални фактора, които според мен правят София силна и оптимистична:

  1. Дръзки и изразителни хай-тек ентусиасти. Не само аутсорсъри, които вършат добра работа, но и специалисти, които не се страхуват да бъдат креативни и да изпробват собствените си идеи.
  2. Специфично разбирателство на стартъп сцената. Много градове имат необходимите предпоставки за стартъп среда и не постигат никакъв напредък – и то само защото хората не се разбират помежду си. Лесно е да забравим, че преди няколко години Лондон и Берлин не бяха такива силни стартъп средища, както сега. А с разбирателството нещата се подобряват много бързо. София е една от малкото стартъп общности в света, където между всички има разбирателство.
  3. Реализъм и скромност. Срещал съм много българи, които ми разказват колко са негативни и песимистични сънародниците им като цяло, и в доказателство цитират типични български изрази и поговорки. Но всички, които го казват, всъщност са позитивно настроени оптимисти! За мен това е една много здравословна скромност и реализъм.

Има уникален начин, по който можем да се възползваме от това в София. Можем да подкрепим всички основатели в ранен етап от развитието им, без значение дали подлежат на инвестиране или не, и дали имат продукт, или само идея! С толкова много възможности, с хора, които искат да изпробват идеите си, и сцена, която дава ясен път за развитие, ние можем да се присъединим и да помогнем на основателите на стартъпи, които имат желание да се пробват!

Leancamp София, Май 2013

Leancamp София, Май 2013

Тази неделя ще проведем Foundation Day, тренировъчна програма, която стартира акселератори като Eleven, Springboard и Wise Guys, но в България сме я направили достъпна за всички! (Единственото друго място, където успяхме да го постигнем, беше миналата година в Лондон.)

Ще говорим за Lean Startup, модели за клиентско развитие и бизнес модели от изцяло практична гледна точка – без теория, само с нашите специални инструменти и техники, както и с принципите, от които се ръководят те. Целодневният уъркшоп покрива 5 принципа на стартъпа, които виждаме на много места, но често не успяваме да приложим – как да разкриваме неизвестните неизвестни; как да имаме представа за по-голямата картина, за да правим това, което е важно; как да правим по-малко, за да бъдем по-ефективни; дизайн на обучението; и поддържане на практичността на следващите стъпки. Ние не преподаваме теория или процеси. Вместо това ще ви помогнем да използвате 10 инструмента, които няма да намерите никъде другаде, и в края на деня вече ще сте придвижили своя стартъп напред.

Нашата цел е да създадем равномерен терен за стартъпите навсякъде – и именно поради българския оптимизъм, можем да започнем оттук!

Надяваме се да ви видим в неделя на Foundation Day!

Превод: Павел Константинов

Автор: Salim Virani

Salim Virani
Salim has founded 5 startups, his early successes ironically funding his later failures. He started Leancamp, an event for founders to share what actually works for them, so they can evolve our approaches. At Founder Centric, Salim teaches founders how to get traction quickly and help accelerators design more responsive programmes.