Начало / All / Какво е предприемач?

Какво е предприемач?

kakvo_e_predpriemach_cover

Говорим за стартиране на бизнес и предприемачество. В България и до днес разбирането на много хора за личността, която се крие зад думата предприемач е “мутра”, “няк’ъв мошеник, който се опитва да те излъже и да ти вземе парите”, “…върти там няк’ви далавери, ама к’во прай само той си знае”. “Черните джипове, парите, жените, че повечето и оръжие имат”.  Доста нормално, имайки предвид страстта на медиите да подчертават и удебеляват точно тази част от бизнеса, предприемачеството и хората, стоящи зад нея (доколкото са известни тези лица). Не казвам, че това не съществува. Казвам, че истинските предприемачи са визионерите, иноваторите, изобретателите и хората с мотивация да променят бъдещето ни към по-добро.

Задавам въпросите: Знаем ли наистина какво означава да си предприемач, какво представлява той, как мисли и действа? А какво ли го мотивира? Какво означава да даваш всичко от себе си, за да намериш по-добро решение на даден проблем и да направиш света дори малко по-добър?

Нека да разгледаме официалните дeфиниции от речниците за думата “предприемач”:

“Човек, който се захваща с работа, която носи доходи.” ~ из Български тълковен речник

“Предприемач е човек, който организира и управлява предприятие и по-специално бизнес, обикновено със значителна инициатива и риск.” ~ дефиниция в онлайн речник

“Предприемач е човек, който подема нова инициатива с цел печалба.” ~ Уикипедия

Как известни личности описват предприемачите:

“Предприемачите са индивиди, които използват пазарна възможност чрез техническа или организационна иновация.” ~ Йозеф Шумпетер (1883 – 1950г.), австрийски икономист и политолог

“Предприемачеството е преследването на дадена възможност без оглед на контролираните в момента средства.” ~ Хауърд Стивънсън, професор в Harvard Business School

“Предприемач е човек, който обикновено създава иновация, за да изгради нещо с призната стойност, предвид наличните възможности.~ д-р Бил Болтън и професор Джон Томпсън, консултанти

“Много тежка работа и много постоянни тревоги, затова трябва да обичаш това, което правиш и да имаш страст, в противен случай ще се провалиш.” ~ Стив Джобс (1995 – 2011г.), съосновател на Apple

Новата вълна предприемачество.

Това, в което аз вярвам е, че предприемачите променят утрешния ден. Това са хора на всякаква възраст, които вярват, че могат да направят нещо полезно за дадено общество или вече съществуващ бизнес. Те вярват, че идеята, продукта или услугата, която имат е различна и по-добра от наличните в момента. Поставят цели и са решени на всичко, за да ги постигнат. Преминават през всякакви изпитания и трудности, вдъхновени от изгарящото ги желание за промяна.

Предприемачите не се страхуват да мечтаят. Те знаят, че всички големи постижения започват от една идея, най-напред реализирана в собствените им умове. Виждат къде и кое може да бъде направено по-добре, виждат възможност във всеки проблем и ситуация. Те са готови да изменят нещата, които не им харесват, вместо да се оплакват, че нещо не е както трябва.

“Най-добрият начин да предскажете бъдещето е да го създадете.” ~ Питър Дракър, автор

Предприемачите рискуват. Предприемат ходове с висок риск за тяхната съдба в името на дадена мечта, залагайки бъдещето си на карта. Те се провалят постоянно, правят грешки и изостават, но това, което ги различава е, че всеки път продължават. Стават, изчистват прахта от раменете си и започват отначало. Те се учат от грешките си, анализират опита си и извличат най-ценното от него, така че следващият път, когато предприемат нещо ново са по-опитни, по-силни и по-уверени в себе си.

Предприемачите обичат това, което правят. Те действат с любов и страст. Мисълта, че продуктът или услугата, над които работят, ще направят нечий живот по-добър, ги радва и изпълва с желание и мотивация. Те са навсякъде – във всички страни, градове и села. Те движат световната икономика и напредъка на нашето общество чрез иновациите, които въвеждат.

Предприемачите вярват в идеята си, вярват в промяната и в по-доброто бъдеще на човечеството. Освен че вярват, те действат! Правят нужното за промяната и не се спират пред нищо.

Моят апел е: Бъдете предприемачи, не се примирявайте с нещата, които не харесвате, променяйте ги, създавайте бъдещето!

Ако харесвате тази статия, споделете я със своите приятели в социалните мрежи.


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
 • Ясен

  Поздравления към автора за хубавата статия!

  • Nikola

   Благодаря ти Ясене!
   Оценявам коментара ти!

 • Ели

  Браво!!!!!!