Начало / All / Как го правят в Словения (част 2)

Как го правят в Словения (част 2)

След края на няколко интересни презентации и дискусии, настъпи и дългоочакваният за много от присъстващите момент – pitching на идеите. 10 словенски стартъпа представиха проектите си пред Джеф Хофман (ColorJar), Санди Чешко (Studio Moderna) и Саймън Девъншир (Wayra).

Mementify.com – Платформа, която осигурява всички инструменти за изготвянето на красиво 3D изображение. Всичко, което трябва да направите, е да качите изображението на техния сървър.

Smart Housekeeping – Мобилно приложение, което в момента се тества в един от най-големите хотели в Любляна. Идеята е да се улесни достъпът до информация на камериерките коя стая трябва да бъде почистена и кога.

 Naymit.com – Say where – Приложение, което дава възможност на потребителите да отбелязват места върху карта и да споделят местоположението с приятелите си. Така например, може да отидете на пикник на място, което няма обозначени координати или да откриете свой приятел в непознат град, в случай, че сте се загубили.kak_go_praviat_v_slovenia_chast2

Mosho – Предлага решение за луксозни марки и търговци на дребно, помагайки им да изградят успешните мобилни канали и  да увеличат приходите си.

Ascalab – Приложение, улесняващо трансфера на данни между устройства от различни мрежи.

Snowby.com – Online платформа от ново поколение, която дава възможност за достъп до email база данни, без спам.

Codeable.io – Платформа, която дава възможност за персонализиране, оптимизиране и инсталиране на WordPress от квалифициран експерт само за няколко минути.

Izzirent.com – Online платформа и мобилно приложение, осигуряваща възможност за наемане на автомобили на изгодни цени.

Sportifiq.com – Спортен портал за запазване на игрища и намиране на хора, с които да играеш.

KidWind – Специализира се в разработване и разпространение на учебна програма за енергия от възобновяеми източници. Целта е да изведе обучението по въпросите на ВЕИ на следващо ниво – с комикси и възобновяеми енергийни комплекти.

Подобна статия: Как го правят в Словения

След края на предварително обявените презентации, възможност да представят проектите си получиха и трима талантливи предприемачи от българската група:

Симеон Софрониев – MyTeam.bg –  Първата спортно-социална мрежа в България. В нея можете да разширите своите спортни познанства и да научите повече за хората, които се занимават със спорт на аматьорско ниво. MyTeam Ви дава възможност да изградите собствен отбор заедно с приятелите си и да намерите нови такива.

Мартин Линков – SENSIKA – Технологична платформа, която дава възможност на всяка фирма в реално време да получава и извлича цялата значима за бизнеса информация от външни и вътрешни източници. kak_go_praviat_v_slovenia_chast2_2

Маргарит Ралев – Сподели колата си – това е UMNO.bg – отворен проект за градски карпулинг, автостоп.   Безплатен превоз или модел, базиран на дарения – зависи от вас самите.

Въпреки малкото време, с което разполагаха, нашите момчета се представиха повече от добре и показаха на публиката как го правим в България.

Като цяло, идеите получиха доста ценен feedback както от журито, така и от публиката. Networking сесиите дадоха възможност на всеки от присъстващите да сподели идеята си с напълно непознат, както и да получи обективна обратна връзка.

Факт е, че благодарение на CEED мрежата и фондовете, предприемачеството се развива с доста бързи темпове както в България, така и в Словения. Събитието даде възможност на много млади предприемачи да валидират проектите си и да продължат да се развиват, а на тези, които все още търсят идеята си, да се вдъхновят и заредят с доза оптимизъм още в началото на 2013г.


Автор: Мила Григорова

Мила Григорова
Мила Григорова е председател на Българската асоциация за регионално планиране. Занимава се с планиране и управление на териториалните системи, туризъм и европейски фондове, но голямата и страст е предприемачеството. Силно вярва, че именно то е "нещото", което ще промени света към по-добро. Освен това Мила е собственик на заведението за здравословно хранене - Freshious.