Начало / All / Робърт Кийосаки признава, че е натрупал дългове за 1.2 млрд. долара

Робърт Кийосаки признава, че е натрупал дългове за 1.2 млрд. долара

bogat-tatko--beden-tatko-30Авторът на бестселъра „Богат татко, беден татко“ Робърт Кийосаки е натрупал дълг от 1.2 млрд. щ. долара. Това обаче не притеснява опитният инвеститор, според когото много хора използват заеми за покупка на пасиви, докато той използва заеми за покупка на активи. Неговите луксозни превозни средства, като Ferrari и Rolls Royce, са напълно изплатени, но все още ги категоризира като задължения, а не като активи.

Кийосаки изразява скептицизъм към спестяването на пари, като споменава откъсването на щатския долар от златния стандарт през 1971 г. при президента Ричард Никсън. Вместо да спестява, той превръща приходите си в сребро и злато. Тази стратегия, според него, е довела до натрупване на дълг от 1.2 млрд. щ. долара – сума, която той признава.

Той обаче казва, че е задлъжнял толкова, защото „ако аз фалирам, банката фалира. Не е мой проблем.“ Неговият подход включва стратегическо използване на дълга за увеличаване на богатството. Кийосаки категоризира дълга на добър и лош. По думите му добър дълг е този, който помага за изграждането на богатство, като заеми, използвани за придобиване на активи, генериращи доход – недвижими имоти, бизнес или инвестиции.

Инвестиционната стратегия на Кийосаки е многостранна. Той е известен със своята позиция срещу фиатните пари, като ги етикетира с унизителни термини и вместо това се застъпва за инвестиране в това, което той нарича „реални активи“, като биткойн, сребро, злато и мистичните японски говеда Вагю. Биткойнът, по-специално, е негов фаворит, възприеман като защита срещу влошаващата се стойност на щатския долар. Кийосаки гледа на златото, друг ключов компонент от портфолиото му, като на по-стабилно и надеждно, а парите той нарича „боклук“, защото просто не се доверява на „шибания долар“.

Среброто също представлява значителна част от неговата инвестиционна стратегия. Той го разглежда като дългосрочна инвестиция, особено поради нарастващата му рядкост и относително по-ниската цена в сравнение със златото. Недвижимите имоти остават крайъгълен камък на неговите инвестиции, ценени заради двойните си ползи – доходи от наеми и увеличение на капитала. Неговата инвестиция в говедата Вагю, по-малко конвенционален актив, отразява вярата му в диверсифицирането на портфолиото отвъд традиционните инвестиции.

Подходът на Кийосаки към дълга и инвестициите се корени в по-широка перспектива за финансите и богатството. Той разглежда парите като форма на дълг или задължение, инструмент, който може да се използва за придобиване на активи и генериране на богатство. Неговата философия набляга на образованието по финанси, предполагайки, че хората трябва да бъдат добре информирани по финансови въпроси.

Въпреки че методите на Кийосаки са били успешни за него, те идват с рискове, както се вижда от миналите му финансови проблеми, включително обявяването на фалит през 2012 г. след съдебен спор за авторски права.


Автор: Entrepreneur Team