Начало / Любопитно / Дебитната карта – идеален инструмент за ефективно управление на личните финанси

Дебитната карта – идеален инструмент за ефективно управление на личните финанси

karta

В наши дни, харченето на пари е по-лесно и удобно от всякога. Независимо дали обожавате онова страхотно лате с бадемово мляко или често ходите до мола за нови дрешки, понякога е много лесно да загубите представа за покупките си. Проследяването на вашите разходи може да бъде изключително полезно в такива случаи. Знаейки точно колко харчите и с колко пари разполагате, ще ви помогне да останете в рамките на възможностите си и да живеете финансово отговорен живот.

За да проследят разходите си и да останат в рамките на месечния си бюджет, някои хора избират да пазаруват само в брой. Но този метод има ограничения, особено когато става въпрос за пазаруване онлайн или използване на услуги, базирани на приложения. Тези, които избират да използват кредитни карти за управление на личните си финанси, също се сблъскват с различни предизвикателства. Едно от най-значимите, е именно правенето на импулсивни покупки и съответно, натрупването на дългове. Тъй като кредитните карти са лесни за използване и сметките по тях не се изплащат веднага, може лесно да се окажете в преразход.

Добрата новина е, че има друг тип плащане, който съчетава предимствата и на двата метода. Дебитните карти neon на tbi bank ще ви помогнат да управлявате финансите си по-ефективно и в крайна сметка, да спестите пари. Те имат характеристики, които насърчават отговорно харчене и обезсърчават натрупването на дългове.

Как вашата дебитна карта може да ви помогне с бюджетирането

Използването на дебитна карта като метод на плащане е изключително ефективен начин да се придържате към определен бюджет. Тези карти са толкова удобни, колкото и кредитните, с разликата, че харчите от собствените си пари, вместо да заемате. Когато използвате дебитна карта, вие типично може да похарчите само това, което имате в сметката си, което затруднява преразхода или натрупването на дълг. Тук ще ви разкажем повече за това, как вашата дебитна карта може да ви помогне да останете в рамките на бюджета си.

Насладете се на удобство без дългове

Използването на дебитна карта може да улесни спазването на определен бюджет, тъй като ви дава възможност да следите всичките си транзакции в реално време. Паричната сума се удържа предварително от разплащателната ви сметка – за разлика от използването на кредитна карта, при която заемате пари, които трябва да върнете. Освен това, тъй като не добавяте дълг към кредитна карта, не е нужно да се тревожите за неща като лихви и минимални погасителни вноски.

Проследете разходите си с мобилно банкиране

Дебитната карта ви дава възможност да проследявате разходите си и да управлявате сметките си лесно, и по всяко време. Например, преди да направите покупка, можете бързо да видите колко пари имате в сметката си, като използвате мобилното приложение на вашата финансова институция. Тази информация ще ви помогне да решите дали може да си позволите да направите покупката точно сега или е по-добре да изчакате.

Настройте автоматични преводи към касичка или депозит

За да сте сигурни, че постоянно спестявате пари, важно е да можете удобно да правите преводи от вашата разплащателна сметка към специална спестовна касичка. Помислете дали да планирате тези преводи така, че да съвпадат с деня на получаване на заплатата ви. По този начин вие давате приоритет на спестяванията, преди да имате шанс да похарчите парите.

Ако пък искате да отделите сигурни средства настрани за важни разходи, които ви предстоят – най-добрият вариант е да ги сложите на депозит. Доскоро прехвърлянето на пари между дебитна карта и депозити не беше толкова лесно, но с някои банкови институции, като tbi bank, извършването на тази операция е въпрос на няколко клика в мобилното им приложение. Така лесно може да заделите определена сума, която не просто да не харчите, а и да натрупа лихва за съответния период, който изберете.

karta-2

Дебитна карта neon с опция за плащане на вноски

Една изключително полезна функция на дебитните карти neon от tbi bank, е че ви позволяват да разделите сумата за дадена покупка на няколко по-малки плащания. Какво означава това? След като направите покупка с вашата карта, вие имате възможност да я разделите на вноски, като изберете конкретен план с продължителност от 3, 6 или 12 месеца. Да речем, че сте направили покупка на стойност 300 лв. и сте избрали 3-месечен план. Тези 300 лв. ще ви бъдат възстановени по сметката веднага и ще ви предстоят три равни месечни плащания по 100 лв.

Дебитните карти neon могат да бъдат изключително полезни и удобни за хора, които искат да направят по-големи покупки, но предпочитат да разпределят разходите във времето. Това може да улесни управлението на вашите финанси и да избегне значителни еднократни разходи. Картата neon също така предлага преимущество пред стоковите кредити, защото имате изцяло личен контрол само и единствено с дебитната си карта. Не чакате за одобрение и не подписвате нови договори за всяка своя покупка на вноски.


Автор: Entrepreneur Team