Начало / Любопитно / Плугът като ключова земеделска техника

Плугът като ключова земеделска техника

плугове

Едни от най-древните уреди за обработка на селскостопанската земя са плуговете. Благодарение на тях и усъвършенстването им през вековете, земеделието е успяло да напредне до степен да се произвежда достатъчно продукция за населението на Земята.

Тук ще разгледаме какво е предназначението на тази земеделска техника и как тя е помогнала през вековете на човечеството и за развитието на селското стопанство.

За какво се използват плуговете

Плуговете са селскостопанска техника, която е широко използван в днешно време. С тяхна помощ се разрохква почвата бързо и лесно, като по този начин се премахват плевели и се подготвя земята за сеитба.

Съвремените модели, като високо ефективни плугове MASS, се предлагат с различен брой тела, работят на зададена дълбочина, направени са от метал и се задвижват с помощта на трактори, което помага за по-добрата обработка на почвата и съответно по-богата реколта.

Плуговете през вековете

Плугът е сред най-старите селскостопански техники.

Първоначалния вариант на този прикачен инвентар е бил изработен от дърво и теглен от животни. Те са били много опростени и са се използвали за обработка на малки селскостопански площи. Не е сигурно точно къде първоначално са започнали да ги използват, но има доказателства, че са помогнали на древни цивилизации като римската и египетската да развият своето земеделие.

В периода на Средновековието тази селскостопанска техника е била ключова за земеделците. С нейна помощ са успели да обработват по-големи площи, което е спомогнало за по-голямо производство на хранителни продукти.

По време на Индустриалната революция започва осъвременяването на тази земеделска техника. Те са почнали да се произвеждат с повече тела и в по-големи количества, което е спомогнало за обработката на огромни количества земя. Това е спомогнало за намаляване цената на храните в периода на тази епоха.

Днес плуговете запазват мястото си като най-използвана земеделска техника. Те са изцяло механични и се поставят като прикачен инвентар към трактор, а не се използва животинска тяга, за да се разрохква почвата. Предлагат се в различни модели, подходящи за обработка на почва за определен вид култура, брой на телата с които да се обхване по-голямо или по-малко количество земя и могат да се настройват да работят на необходимата дълбочина, за да бъдат максимално ефективни.

Ползите от използването на плуг като селскостопанска техника

Тази невероятна селскостопанска техника помага за разрохването на почвата. Това е много важно, за да има богата и качествена реколта.

Борбата с плевелите винаги е била бич за земеделците, особено тези които държат да на органичната продукция, без пестициди. Разрохкването на земята спомага за премахването на тези растения, които са  вредните за селскостопанските култури, без да се използват химически препарати.

Ежегодното третиране на почвата с плуг е важно, за да се предотврати нейната ерозия, която може да доведе до загуби в производството.

Процеса на разрохкване помага и за осигуряване на по-добра циркулация на въздуха и водата в почвата. Това ще спомогне за по-добрият дренаж в земята при напояване и ще предотврати струпването ѝ на едно място, което може да удави растението.

Благодарение на плуга и неговата модернизация през вековете, земеделието се е развило до степен да се изхранват нарастващото световно население на достъпни за масата цени на продукцията.


Автор: Entrepreneur Team