Начало / Новини / Eleven Ventures засилва фокуса върху изкуствения интелект с включването на Светозар Георгиев като нов партньор

Eleven Ventures засилва фокуса върху изкуствения интелект с включването на Светозар Георгиев като нов партньор

Svetozar-Georgiev

Eleven Ventures, водещ фонд за дялово инвестиране в Централна и Източна Европа, обяви присъединяването на предприемача Светозар Георгиев като партньор. С това назначение Eleven разширява фокуса върху изкуствения интелект (AI), отчитайки трансформиращото въздействие, което той има върху ключови индустрии като финансови технологии (Fintech), здравеопазване, бъдещето на работата (Future of Work) и бъдещето на храната (Future of Food).

Богатият професионален опит на Светозар Георгиев включва основаването на образователната институция Telerik Academy, технологичният хъб Campus X и софтуерната компания Telerik. Светозар ще поеме поста от май 2023 година от един от досегашните партньори в Eleven – Васил Терзиев. Като съосновател и един от изпълнителните директори на Telerik, Светозар има съществена роля в превръщането на компанията от стартъп в глобален пазарен лидер с над 850 служители в 11 офиса по света. Той е и председател на BESCO – Българската асоциация на предприемачите, заместник-председател на фондация „Заедно в час“ и член на Борда на настоятелите на Американския университет в България.

„Изкуственият интелект със сигурност ще революционизира цели индустрии – от здравеопазването до финансите и търговията. Чисто практически той се превръща във все по-важна тема за фондове за рисков капитал като нашия, защото може да ни помогне да вземаме по-интелигентни инвестиционни решения, да подкрепяме по-ефективно нашите портфолио компании и да оптимизираме операциите в нашите основни вертикали“, каза Даниел Томов, главен изпълнителен директор и управляващ партньор на Eleven Ventures. „Радваме се, че Светозар се присъединява към екипа и сме сигурни, че той ще бъде движеща сила в изграждането на нашето бъдеще, основаващо се на най-новите тенденции в сферата на изкуствения интелект.

В следващите години Eleven ще акцентира върху подкрепата към компаниите от портфолиото си в интегрирането на изкуствен интелект в технологичните им продукти и операции, с цел увеличаване на растежа и конкурентната им сила.

През месец април Eleven привлече и визионера предприемач Петър Петров за Chief AI Officer, който да отговаря за подпомагането на стартиращите компании по техния път към създаването на иновативен и съобразен с потенциала на изкуствения интелект устойчив бизнес. Петров ще работи в тясно сътрудничество със Светозар Георгиев и целия лидерски екип на Eleven за изпълнението на амбициозната мисия на фонда.

С тези назначения Eleven прави голяма крачка към бъдещето и помага на стартиращите компании да успеят в ерата на изкуствения интелект. Фондът планира да подкрепя своите стартъпи в две основни направления – оптимизиране на операциите им чрез използването на изкуствен интелект и интегрирането му в управлението на екипите и ежедневните процеси, както и подобряване на предлагането на основните им продукти с AI. Част от подкрепата ще включва намиране на нови инструменти за изпълнението на различни задачи, споделяне на успешни примери за интеграция на AI, организация на обучения и тренинги на предприемачите, както и разработване на методология за оценка на ефективността от прилагането на модерните технологии.

Eleven има ключова роля за катализирането на стартъп екосистемата в Югоизточна Европа. През март 2020 г. Фондът за рисков капитал направи първото по рода си публично предлагане в региона, като регистрира портфейл от над 20 компании на Българската фондова борса чрез публичното дружество Eleven Capital. Заедно с Eleven Capital и другите си частни фондове Eleven управлява активи за над 100 млн. евро и е подкрепил редица успешни стартъпи в региона, включително Payhawk, който набра 215 млн. долара при оценка 1 млрд. долара през ноември 2021 г.; Gtmhub, който събра капитал на стойност 120 млн. долара през декември 2021 г.; и SMSbump, който беше придобит от американската маркетингова платформа за електронна търговия Yotpo през 2020 г.


Автор: Entrepreneur Team