Начало / Любопитно / Дървениците стават все по-голям проблем

Дървениците стават все по-голям проблем

mattress-0

Дървениците са малки, червеникаво-кафяви насекоми, които се хранят с кръвта на хора и животни. Те са нарастващ проблем в много части на света, тъй като са способни да се размножават бързо и са трудни за премахване. В България тенденцията от последната година е за огромно нарастване на случаите на дървеници. Това се дължи на изключително лесното им пренасяне, а вероятно и на неадекватните мерки за контрол, които често хората предприемат самостоятелно. В тази статия ще разгледаме по-отблизо дървениците, включително как изглеждат, как се размножават, къде живеят и вредите за здравето, които могат да причинят. Ще проучим и предизвикателствата при премахването на дървениците, както и защо е важно да се обадите на професионалист за помощ.

Дървениците са малки насекоми с овална форма, които са приблизително колкото ябълково семе. Имат сплескано тяло и червеникаво-кафяв цвят. Те са нощни насекоми, които се хранят с кръвта на хора и животни, оставяйки червени, сърбящи рани по кожата. Дървениците също могат да причинят алергична реакция при някои хора, водеща до симптоми като сърбеж, подуване и зачервяване.

Тези гадни насекоми се размножават бързо, като през живота си снасят стотици яйца. Яйцата са малки и бели и се снасят в пукнатини и цепнатини, най-често около и в матрака. Приличат на оризови зрънца, но са по-ситни. От яйцата се излюпват нимфи, които само за няколко седмици прерастват във възрастни дървеници. Нимфите са си проблем още от ден 1. Те кръвосмучат също като възрастните индивиди. Отличават се с това, че са албиноси, а на размери са почти колкото възрастна дървеница – 5-6мм. Този бърз репродуктивен цикъл затруднява елиминирането на дървениците, тъй като дори малко заразяване може бързо да се превърне в огромен проблем само за 2-3 седмици.

Дървениците се срещат в много различни среди, включително домове, хотели и жилищни сгради. Те са особено привлечени от места, където хората спят, като легла и дивани, тъй като това им осигурява стабилно снабдяване с храна. Дървениците също могат да пътуват от едно място на друго, като се закачат за дрехи или багаж. От там идва големият проблем с разпространението. Само си представете: Спите в хотел заразен с дървеници. През нощта една оплодена женска се настанява в някой ъгъл на сака ви, два дни по-късно я носите вкъщи и само след 2 седмици имате готова популация от десетки новоизлюпени.

Освен че причиняват дискомфорт и дразнене, дървениците могат да причинят и сериозни здравословни проблеми. Те могат да пренасят болести и в някои случаи ухапванията им могат да Ви заразят. В допълнение, стресът и безпокойството, причинени от заразяване с дървеници, могат да доведат до много високи нива на дискомфорт в собственото Ви жилище.

Да се отървете от дървениците може да бъде изключително трудно, тъй като те могат да се скрият в малки пукнатини и могат да оцелеят без храна в продължение на няколко месеца. Химически инсектициди, като спрейове и примамки, могат да се използват за унищожаване на дървеници. Тези методи обаче често не са ефективни и в някои случаи могат да влошат проблема. Това е така защото дървениците лесно изграждат резистентност когато биоцидите се прилагат неправилно. Под неправилно имаме предвид в неправилна концентрация, през неправилни интервали, с неправилна техника или пък чрез пръскане с неправилен размер на капката.

Най-силната отрова за дървеници обикновено е комбинация от химикали, която включва пиретроиди и неоникотиноиди. Тези химикали са силно токсични и могат да бъдат опасни, ако се използват от непрофесионалист. За най-лесно и безопасно справяне с проблема е най-добре да се обърнете съм специалист, който има специализирана техника и подходящ препарат за дървеници. Една от най-добрите фирми на българския пазар с отлични отзиви hlebarkite.bg – те със сигурност могат да Ви свършат работа при борбата с този неприятен вредител.


Автор: Entrepreneur Team