Начало / За стартиращи / Студентско приложение за хора с увреждания спечели хакатона за млади предприемачи

Студентско приложение за хора с увреждания спечели хакатона за млади предприемачи

AI Hachathon

Студентско приложение за навигация на хора с двигателни увреждания спечели първия хибриден хакатон за млади предприемачи късно снощи в София Тех Парк. Основен фокус на състезанието бе изкуственият интелект за добри и етични каузи. Организатори на инициативата AI&I FACTORY /// CHALLENGE 1.0  са Дигитална национална коалиция и Клъстер Изкуствен интелект България, с подкрепата на Европейската инвестиционна банка, София Тех Парк и софтуерната компания Антхил. Целта на проекта е да задълбочи разбирането на ролята и приложението на изкуствения интелект в човешкото ежедневие, да повиши уменията на предприемачите и да привлече повече млади хора в технологичната индустрия, като ги вдъхнови за нови социално-ориентирани стартъп идеи.

Стръмни улици, високи бордюри, павирани алеи и липса на асансьори или рампи – всичко това затруднява достъпа на хората в неравностойно положение. Решението, което студентите предлагат, е приложение, изчисляващо подходящия и достъпен за инвалидни колички маршрут на базата на обработени от изкуствен интелект данни за градската среда. Приложението се нарича AIBLED и ще разчита на доброволното участие на гражданското общество за актуална информация за труднодостъпните места в града. Хората с установени физически увреждания в България са над 500 000, а само в София те са близо 100 000. От приложението ще могат да се възползват още възрастни хора и майки с бебешки колички.

„Проблемите на хората с увреждания са породени не толкова от състоянието им, колкото от градската среда, която често е недостъпна и затруднява придвижването“ – така Стефан Виет, магистър по „Дигитален Маркетинг“ в УНСС, определи мотивите за разработката на отличения на първо място проект. В създаването му участват още студентката по медицина Кадрие Адем и Георги Попов от специалност „Софтуерно инженерство“ към СУ, Салвадор-Асен Бачков – студент по Икономика на английски в УНСС и Мария Станчева от специалност „Психология“ в НБУ. Отборът получи покана от обществото ДЕВ.БГ за публикуване на проекта в първата open-source дарителската платформа на България – „Подкрепи бг“.

Студентските проекти са разработени с менторското участие на професионалисти от различни бизнес сфери като софтуерно инженерство, бизнес развитие, дизайн мислене, киберсигурност и етика на изкуствения интелект.

Mария Aлeксандрова от единствения на Балканите биотехнологичен стартъп „Насекомо“, която бе ментор на наградения екип в областта на проектното финансиране и бизнес развитие, сподели:  „Занимавам се с развитие на иновативни бизнес идеи с устойчив ефект от години, когато се смяташе, че е невъзможно да си зелен и успешен едновременно. Днес компании като „Насекомо“ са пример за устойчив бизнес. Радвам се на възможността да съм полезна на събитие, посветено на високи технологии, което избра да отличи идеята с най-голямо въздействие върху развитието ни като общество. Това ми вдъхва увереност, че сме на прав път. „Насекомо“ развива бизнес от нов тип, базиран на висока иновативност и интердисциплинарност. Като иноватор, отличаван многократно за подхода и постиженията си, изповядваме тези ценности и държим да ги споделяме с младите таланти, за да променяме обществото ни към по-добро“.

„Отличаването на този проект показва, че има по-важни неща от парите“, коментира Янислав Трендафилов, представител на VMWare в менторския екип на отбора – победител.

В надпреварата взеха участие студенти по медицина и здравеопазване, селско стопанство и околна среда, образование, бизнес администрация и предприемачество, киберсигурност, телекомуникации, компютърни технологии, програмиране, софтуерно инженерство, правни науки, инженерство (роботика, мехатроника, електроника и микроелектроника) и психология.  Те почерпиха вдъхновение за проектите си от лабораторния комплекс на София Тех Парк, където посетиха иновативните лаборатории по биотехнологии, роботика, микроелектроника, AI, киберсигурност и др. Във втория етап на AI&I FACTORY /// CHALLENGE 1.0  участниците преминаха през поредица от семинари и менторски сесии за ключовите стъпки за оформяне на успешен стартъп.

Най-добрите проекти ще станат част от следващия доклад на България за AI’2023 г., ще бъдат включени в програмата на предстоящите събития Startup Europe Week, AI N’ CYBER CONFERENCE 2023, в месечните виртуални предавания на AI Club и ще получат допълнителни консултации от Venrize.

Следващото издание на AI & I Factory /// Challenge 2.0 ще е през пролетта на 2023 г.


Автор: Entrepreneur Team