Начало / За напреднали / Huawei е домакин на Европейския ден на иновациите 2022 в Будапеща

Huawei е домакин на Европейския ден на иновациите 2022 в Будапеща

peter

Иновации за една разнообразна Европа

 

Huawei проведе в Будапеща Европейския ден на иновациите 2022 г., водещо събитие по въпросите на иновациите в Европа. Това е десетата година, в която Huawei е домакин на събитието и заедно с партньори представиха  как технологичните иновации могат да подобрят дигитализацията, прехода към зелена енергия, опазването на биологичното разнообразие и култивирането на таланти.

Близо 250 представители от  правителствения сектор, бизнеса и академичните среди се събраха на историческия базар „Касъл Гардън“, за да обсъдят темата на срещата – „Иновации за разнообразна Европа“. На събитието Huawei показа множество приложения  на 5G технологиите с частни 5G мобилни мрежи в своя 5G демо камион за различни употреби в индустрията, включително логистика, пристанища и минно дело.

Джеф Уан, президент на отдел „Обществени въпроси и комуникации“ в Huawei, откри събитието: „В Huawei вярваме, че можем да водим иновациите на бъдещето чрез непрекъснати инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Процесът на иновации е пълен с несигурност, както и нашият път към бъдещето, но едно нещо е сигурно: иновациите ще бъдат от решаващо значение за реализирането на нашето устойчиво бъдеще. Очакваме с нетърпение да работим с нашите партньори, за да създадем по-умна, по-зелена и устойчива Европа.“

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто заяви: „През последните години Унгария постигна успех в конкуренцията за инвестиции на големи китайски компании. Центърът за научноизследователска и развойна дейност на Huawei в Будапеща, както и най-големият му европейски логистичен център до столицата, са едни от специалните ни привилегии. Инвестициите на Huawei в Унгария са гордост за нас и ние сме изключително щастливи, че и компанията се доверява на унгарски таланти, обикновените хора и учените.  И двете страни се възползваха значително от стратегическото сътрудничество, подписано преди десет години, а унгарското правителство е готово да продължи това сътрудничество.“

Преход към зелената енергия 

Със споделена визия за зелената енергийна икономика, Министерството на технологиите и промишлеността на Унгария, Унгарската асоциация на батериите, Huawei и Planergy Solutions си партнират по Бялата книга за бъдещето на унгарския енергиен сектор. Докладът разглежда предизвикателствата на настоящия труден  преход към зелена енергия в Унгария, като например стратегията за съхранение на енергия.

„Постигаме добър напредък към намаляване на парниковите газове. Дигитализацията ще бъде изключително необходима в енергийните доставки, иновативните решения трябва да излязат на преден план и ние поставихме всичко това на инвестиционната карта на Унгария“, каза Марк Алфьолди-Борус, заместник-държавен секретар по енергетиката в Министерството на технологиите и промишлеността.

Бесим Йоздеричи, член на борда на SolarAPEX, говори за настоящото си партньорство с Huawei: „Впрегнахме технологиите за изграждане на по-зелена планета и за създаване на по-добро бъдеще за следващите поколения.“ По-рано тази година SolarAPEX си партнира с Huawei, за да изгради най-големия проект за соларни централи на покрива в света за Tosyali Holding в Турция. Проектът ще има обща инсталирана мощност от 140 MW, намалявайки въглеродните емисии със 116 525 метрични тона годишно.

5G дава възможност за иновации  на интелигентна Европа

Huawei е източник на много иновативни решения в Европа, използващи 5G

„В Гърция Huawei и Nova си сътрудничат с гръцкия стартъп PROBOTEK, за да разработят и успешно да приложат иновативно решение за ранно откриване на пожари и незабавна намеса с помощта на 5G, изкуствен интелект и технология с дронове. Този пилотен проект беше съвместна инициатива, целяща да се справи с проблем със социалните, екологичните и икономическите последици“, каза Джордж Делапортас, съосновател и главен изпълнителен директор на PROBOTEK.

В Австрия Huawei също работи с компанията за дронове Dronetech за разработване на интелигентно решение за земеделие, което използва 5G технология с цел да намали употребата на вода и пестициди и да повишава производителността. В Унгария Huawei и нейните партньори изграждат първия 5G интелигентен железопътен хъб в Европа.

„Традиционната таксономия, която разделя производството, услугите и цифровата икономика, изчезва. Международните организации и правителства трябва да работят заедно с частния сектор, за да подкрепят продуктивната цифрова трансформация с изкуствен интелект“, каза Марко Камия, началник на отдела за иновационни стратегии и дигитализация в UNIDO. Камия оцени подкрепата на Huawei за Глобалната награда за иновации, основна инициатива на UNIDO в тази област.

Развитие на таланти и опазване на биологичното разнообразие

По време на събитието Университетът за обществени услуги на Унгария подписа споразумение за партньорство с Huawei като част от програмата за стипендии „Seeds for the Future“ на компанията за насърчаване на образованието в областта на ИКТ. Към програмата са се присъединили около 1000 студенти от 12 европейски страни, а наградният фонд за стипендии е общо 5 милиона евро за последните две години.

Huawei представи и най-новите си усилия за опазване на природата в проекта TECH4ALL, който си сътрудничи с Rainforest Connection и полския национален парк Bialowieza. Този проект използва акустична система за мониторинг на горите, захранвани с изкуствен интелект, за да проучи въздействието на изменението на климата върху биологичното разнообразие.

Д-р Гергели Дели, ректор на Университета за обществени услуги, подчерта друг проект за устойчивост, над който университетът работи заедно с Huawei. Проектът използва интелигентно PV решение, монтирано на ремаркета, за да подпомогне за по-добро изследване за управление на водите в защитените територии на Дунавския басейн и  за предотвратяване на наводнения.

Д-р Дели каза: „Това сътрудничество е отличен пример за това как  бизнес секторът може да подкрепи академична институция, създавайки стойност и показвайки развиващата се и устойчива роля на съвременните технологии в опазването на околната среда и научните изследвания.“


Автор: Entrepreneur Team