Начало / Любопитно / Как да проектираме перфектната всекидневна стая

Как да проектираме перфектната всекидневна стая

meka-mebel

Времето на тъмните, задушни и тесни стаи вече изтече. Днес стаята, която обитаваме говори за това, какви сме ние. Ето защо, когато обзавеждаме всекидневната, искаме тя да отразява нас, стила и начина ни на живот. Холът днес е място за почивка, за работа, за събиране и за забавления.

Но как да обзаведем перфектния хол? И как да намерим перфектните мебели? Отговорът на втория въпрос е лесен – Mebelisto. А сега, по първия въпрос.

Ето нейните девет съвета и трика за превръщането на всекидневната в крайната дестинация.

 

  1. Започнете с план за стаята

Тъй като всекидневната ви може да е място на всякакви дейности, независимо дали това е коктейл или семеен филм, препоръчително е да планирате. За какво се използва най-вече стаята? Колко човека ще бъдат често тук? Ще има ли офис в нея? А място за сън? На база тези въпроси може да се разработи план за оформление и обзавеждане, който взема предвид начина на живот на собствениците. Това включва и телевизор, и място за игри, и кът за четене, ако това е предпочитание на клиента.

 

  1. Инвестирайте в качествена мека мебел

След като функционалността е ясна, първата мебел, която собственикът трябва да купи, е диванът. Важно е да се намери такъв, който ще издържи теста на времето и ще бъде качествен.

Най-добре е да отделите достатъчно време за покупката си и да обмислите редица фактори – от бюджета, през начина на живот, тъй като той ще определи как ще бъде използван диванът, както и ще предопредели най-добрите за семейство цветове и плат. Например, бял плат не би бил добра идея за деца или домашни любимци.

Освен износването на тъканта, е добре да се вземат предвид и естетическите предпочитания – от класически, през модерни до ретро. И не на последно място, е добре да се инвестират повече средства, но да се избере един наистина качествен продукт. А това означава диванът да  може да издържи повече от десетилетие.

 

  1. Изберете правилното осветление

Когато планирате обзавеждането на стаята, дайте приоритет на естествената светлина. Но наред с това обърнете внимание и на изкуственото осветление. Избере лампи, които поддържат цялостната естетика и действат като скулптурни нотки. Освен това е добре в стаята да има няколко сценария, които да отговарят на предназначението й.

 

  1. Подчертайте стаята с килим

По-големият размер на килима ще направи стаята да изглежда по-голяма. Важно е предните крака на мебелите да го застъпват, в противен случай би стоял нелепо.

В стаята ще има много други елементи, така че се уверете, че цветът, текстурата и шарката на килима са в баланс с цялата схема.

 

  1. Акцент с помощната масичка

Холните маси могат да се превърнат във фокусна точка, тъй като окото може да е привлечено от тяхната форма, ако тя контрастира на фона на всичко останало. Акцентните маси също може да изпълняват и функционални нужди, да служат като помощни елементи.

 

  1. Наслоявайте различни текстури

За да направите стаята привлекателна, заложете на текстурите на различни материали, като дърво, метал, вълна, коприна и стъкло. Текстурата е изключително важна, а материалите, които използвате, трябва да се усещат добре на допир. 

 

  1. Забавлявайте се с декоративни възглавници

Възглавниците са друг чудесен начин да внесете цвят, шарка и текстура. Разбира се, всичко зависи от настроението и стила ви, но не се притеснявайте да бъдете смели и да експериментирате. 

 

  1. Добавете индивидуалност и характер на стаята

Аксесоарите са нещо повече от дрънкулки или безпорядък. Те са възможност да се разкаже история за личността и живота на собственика на дома. Чрез вплитането на тези части в цялостния дизайн, пространството наистина ще се усеща като ваш дом.

 

Това може да са спомени от пътуване, картини, книги…Всичко е въпрос на личен избор.


Автор: Entrepreneur Team