Начало / Интервюта / Съветите на архитекта на валутния борд проф. Стив Ханке към българите как да се предпазят от високата инфлация

Съветите на архитекта на валутния борд проф. Стив Ханке към българите как да се предпазят от високата инфлация

Hanke

Тази събота (08.01.22) в рамките на годишната конференция за инвестиции InvestPRO, която бе гледана от над 8000 българи, гостува архитектът на валутния борд в България и съветник на пет президента – проф. Стив Ханке.

В рамките на разговора проф. Ханке прогнозира докога можем да очакваме висока инфлация и даде множество практични съвета на българите как можем да се предпазим от нея.

Ето някои от основните акценти и съвети, които сподели с българската аудитория проф. Ханке:

● Инфлацията в Европа ще бъде между 3 и 4% годишно поне в следващите 3 години (00:23:00)
● Въпреки по-високата инфлация в САЩ (6% до 2025) проф. Ханке очаква доларът да продължи да бъде по-силен от еврото поради продължаващите покупки на долари от европейските банки като част от количествените облекчения на ЕЦБ (00:32:00)
● Според проф. Ханке добра защита от обезценяване на спестяванията българинът може да постигне, ако раздели спестяванията си поравно между щатски долари и евро
● Увеличаващите се регулации в Европа ще бъдат негативни за дългосрочния растеж на БВП в еврозоната. Мнението му за ,,зелената сделка” е, че енергийната криза в момента е резултат от политическата некомпетентност на бюрократите в Брюксел (00:38:00)
● Проф. Ханке сподели и три свои аргумента против приемането на еврото (00:41:00).
Според него въвеждането на еврото ще премахне паричния суверенитет на България, ще мотивира политиците към повече държавни харчове чрез увеличаване на външния дълг и би било дългосрочно негативно за справянето с корупцията в България (00:43:50)
● Инвестиции в суровини като суров петрол, газ, ванадий, литий, графит биха били добра възможност за доходност на инвеститорите по време на инфлация и преход към зелена икономика (01:03:00)
● Според проф. Ханке инвестицията в имот, дори и с ипотека, все още би била добра застраховка от инфлацията (01:05:00)
● ,,Криптовалутите и bitcoin не са застраховка срещу инфлацията. Те са спекулация. Стойте настрана от крипто казиното” (00:49:00)
● ,,Стойте настрана и от акции на американски технологични компании, които още нямат печалба. Стойността и цената им ще се понижат с повишаването на лихвените проценти” (01:09:00)
● ,,Златото ще продължи да се покачва в дългосрочен план.” (01:12:00)
● Проф. Ханке не пропусна да даде съвет на новото правителство да не увеличава дълга на България, да проявява стриктна фискална дисциплина и да не задушава частния сектор в страната, конкурирайки се с него чрез повече правителствени харчове (01:13:00)

Цялото интервю на проф. Стив Ханке може да гледате свободно във Facebook на следния линк https://fb.watch/arPF6NLX5j/


Автор: Entrepreneur Team