Начало / Любопитно / Смартфонът Nokia X10 – за тези от вас, които ги е грижа за природата (ревю)

Смартфонът Nokia X10 – за тези от вас, които ги е грижа за природата (ревю)

Nokia X10 display

Ако сте сред хората, които освен за своето удобство, мислят и за това как да оставят възможно най-ограничен отпечатък върху околната среда, то тази година HMD Global има смартфон предложения, които могат да ви допаднат. Става дума за новата серия Nokia X, която към момента включва два модела. Това са Nokia X10 и Nokia X20, а в настоящия материал ще ви запознаем с първия от тях.

С тази серия компанията цели да ограничи негативното въздействие от сектора на смартфоните върху природата. Целта е да използвате по-дълго устройството си, като серията идва с 3 години гаранция и 3 години обновления на операционната система, както и ъпдейти по отношение на сигурността. Така ще имате добра причина да задържите телефона по-дълго от обикновено.

Nokia X10 case

Освен това обаче в комплект с телефоните идва защитен кейс, който е изцяло компостируем и е премахнато зарядното. Все пак разполагате с USB кабел, а него можете да използвате с адаптерите, които вече имате.

Nokia X10 unpacked

Дизайн

Nokia X10 е с пластмасова конструкция с матово покритие на гърба, което означава, че няма да се задържат повече отпечатъци. Телефонът е със солидна изработка и може да бъде открит в две цветови опции, а именно Forest и Snow.

Сред нещата, които си заслужава да отбележим в дизайна, са основна камера в кръгла секция, отвор в екрана за селфи камерата и наличието на отделен бутон за стартиране на Google Assistant. Четецът на отпечатъци е вграден в бутона за включване. Жакът за слушалки, USB Type-C порт и отворът за говорителя са отдолу на корпуса.

Камера подсилена с обективите на ZEISS

Nokia X10 има четворна основна камера, а в нея изпъква главният сензор, който е 48-мегапикселов. При него по подразбиране се използва технология за сливане на четири пиксела в един, което подобрява представянето при по-ограничена околна светлина. Резултатите при оптимални условия за снимане са отлични. Налична е и опция за снимане в пълната резолюция.

Освен него има още 5MP сензор с ултраширокоъгълна оптика, 2MP за макро кадри и 2MP за боке ефекти. Най-интересната добавка при камерата е наличието на обективи от ZEISS, което позволява постигането на по-добри резултати. С ултраширокоъгълния обектив можете да заснемате по-обширни сцени, но при намалено качество. Записът на видео е до резолюция Full HD. Моделът разполага и с 8-мегапикселова камера за селфи снимки, която се използва и от системата за отключване чрез лицево разпознаване.

Nokia X10 camera

Дисплей и хардуер

Смартфонът има голям IPS екран с диагонал 6.67 инча, резолюция Full HD+, яркост 450 нита и отвор, в който е поместена селфи камерата. Има и защитно покритие Gorilla Glass 3. Свойствата на панела са прилични, като единствено може да отбележим по-ниска яркост в дадени условия, но иначе представянето е на добро ниво.

Nokia X10 се задвижва от чипсет Snapdragon 480 с 5G модем, а към него има още 4GB RAM и 128GB памет за файлове. Паметта за файлове можете да разширите чрез допълнителна карта. Производителността е на прилично ниво, макар и чипсетът да не е сред по-мощните в средния клас. При работа с телефона като цяло няма особени забавяния, но все пак на моменти се наблюдават и такива. Устройството ще се справи с повечето програми и игри.

Сред останалите основни параметри отличаваме наличието на 5G свързаност, което е добра добавка за този клас. Освен това телефонът разполага с двубандов Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 и NFC свързаност, а последната функционалност позволява използването му и за безконтактни разплащания. Налични са още жак за слушалки и вграден в бутона за включване, четец на отпечатъци.

Nokia X10 разполага с батерия с капацитет от 4470 mAh, а с нея би трябвало да получите до два дни издръжливост и дори повече, с един заряд. Сред софтуерните функции, които помагат за това е и технологията за адаптивна батерия, която установява кога приложенията изразходват батерията. Поддържа се зареждане при мощност до 18W.

Софтуер

В това отношение Nokia X10 предлага Android 11, като е част от програмата Android One. По този начин получавате стоковият вариант на операционната система. Това означава, че няма досадни добавки, а и допълнителни приложения и скинове. Можете да персонализирате частично външния вид на интерфейса, а освен това работата с него е бърза и лесна. Има опция за тъмна тема, а и опция за бързо безжично споделяне. Понеже X10 е част от програмата Android One очакваме и бърз достъп до обновления.

Заключение

Nokia X10 се предлага в България в конфигурация с 4GB RAM и 128GB памет за файлове при цена в свободна продажба около 550 лв. Така той попада в средния клас смартфони, като има някои черти, които могат да ви накарат да го изберете. Това са солидната изработка, качествената камера, както и удължените гаранция и софтуерна поддръжка.


Автор: Entrepreneur Team