Начало / All / Ели Стойнева – съосновател на Top Skills Recruitment в интервю за Entrepreneur.bg

Ели Стойнева – съосновател на Top Skills Recruitment в интервю за Entrepreneur.bg

Днес ще ви запознаем с Ели Стойнева съосновател на българската HR агенция Top Skills Recruitment. Ели е живяла и учила в чужбина, навлиза в сферата на човешките ресурси през 2014 и от тогава има зад гърба си безброй проекти. Намерила е работа на хора от различни държави и е съдействала на българи, живеещи в чужбина да продължат професионалния си път в България.

Научете повече от разговора ни с нея:

Разкажи ни малко за себе си и опита ти извън България. Колко време прекара там и защо се върна?

Заминах за Португалия като бях в 7-ми клас, където живях няколко години със семейството си и завърших средното си образование. Освен, че научих португалски, имах възможността да се докосна до тяхната култура, да науча всичко за техните обичаи и да се слея с обстановка много далечна от българската. Отне известно време да се адаптирам, но към днешна дата мога да кажа, че приятелствата, които създадох в този период се оказаха изключително ценни и за щастие поддържам връзка с голяма част от тях. Знам, че винаги ще ме посрещнат с радост и ме очакват с нетърпение всяка година.

Върнах се в България веднага след като завърших гимназия, за да изкарам висшето си образование. По това време не бях запозната със ситуацията тук и истината е, че подцених възможностите на България. Мислех, че правя крачка назад връщайки се, но на по-късен етап осъзнах, че просто съм се засилвала

С какво се занимаваш в момента и как започна собствен бизнес?

Стартирах собствен бизнес в сферата на човешките ресурси и подбора на персонал.

eli

Заедно с партньорът ми Димитър Калев основахме Top Skills Recruitment преди няколко години с идеята да привлечем българи, които живеят в чужбина. Тогава, както и сега бяхме в комуникация с изключително много хора, които желаеха да се развият професионално тук, но не бяха напълно запознати с възможностите, които България предлага. Знаехме какво искаме за екипа си и го постигнахме, за нас работят амбициозни професионалисти в областа на човешките ресурси, позитивни и иновативни млади хора, които прилагат приятелски подход към кандидатстващите и се стремят да отговорят на всички отправени запитвания. Екипът ни организира безплатни кариерни консултации всеки ден и оставаме излючително щастливи от отзивите, които получаваме.

Аз се занимавам главно с бизнес развитието на компанията, провеждам цялостно проучване на пазарните конкуренти и създавам контакт с потенциални клиенти.

Сега, по време на Covid, когато срещите на живо са ограничени, почти всяка среща или кариерна консултация е онлайн, но това по никакъв начин не попречи на работата ни, даже бих казала, че успяваме да се справим с още по-голям обем.

Смяташ ли, че България е добра дестинация за стартиране на бизнес?

България притежава богат ресурс от млади хора с различни компетенции, имаме възможности за инвестиции и финансиране. Много е важно какъв бизнес ще стартираш, ние сме част от Европейския съюз и сме привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции в сферата на IT и аутсорсинг, така че винаги може да се помислят идеи за бизнес, който да бъде от полза на компании навлизащи унас. Важно е да има голям пазар за продукта или услугата, която се предлага, важен е екипът, който ще се създаде и не на последно място – рекламата.

Пътят, разбира се е усеян с трудности, но те по-скоро действат мотивиращо и след превъзмогването им, чувството на удовлетвореност е още по-приятно.

Какво те мотивира и какво те кара да обичаш работата си?

У слугата, която предлагаме ни дава възможност да комуникираме ежедневно с хора от различни сфери. Всъщност, част от нашата работа е да изслушваме професионалисти, разказвайки ни за техния опит и да им задаваме въпроси свързани с техните професионални желания. Запознала съм се със страхотни хора покрай работата си и това е изключително ценно за мен. Най-хубавото е, че не им предлагаме ненужен продукт, а готовност за съдействие при намиране на нова работа. През последните години водя комуникация предимно с HR ръководители и директори на различни компании, запознавам се с техните ценности, култура и атмосфера.

Мотивира ме също екипът от млади хора, с които работя. Мотивират ме общите ни успехи и начина по който всеки от нас се бори за да ги постигнем. Има още много неща, но ще спра до тук.

eli

Как се справяш в моменти с ниска мотивация?

Аз съм от хората, които си поставят добре изяснени и формулирани цели, като по този начин шансовете да се изгубя в това което правя или да се демотивирам – намаляват. Определям ясно, това което трябва да се направи, кога, къде и как, следвам го и не се разсейвам. Естествено, случва се да премина през демотивиращ момент и съм наясно, че имам право да се разсея с разходка и пречистване на мислите, след което много бързо успявам да продължа задачите си. Моят съдружник Димитър винаги е насреща да помогне и съм благодарна, че не съм сама в света на предприемачеството.

Разкажи ни малко за екипа на Top Skills.

Намирането на правилните хора е изключително важна стъпка в стартирането на нов бизнес. Те са най-ценният актив на всяка фирма, те са лицето пред клиенти и партньори и е важно да са мотивирани, продуктивни и щастливи на работното си място.

ekip

Екипът ни е сформиран от млади професионалисти с години опит в сферата на човешките ресурси и подбора на персонал. Отделяме достатъчно време, за да опознаем служителите си, да окуражим екипния дух и да разберем техните нужди, за да се почувстват значими. Стараем се силните страни на всеки член от екипа да бъдат преобразувани в ползотворна енергия и всеки да прави повече от това, което намира за най-приятно. Чрез редовна обратна връзка, помагаме на екипа да се развива, учим се заедно и обсъждаме успехи и провали. Смятам, че е важно такива разговори да се случват често и да бъдат проактивни от двете страни.

Важно е хората, които наемаме да притежават влечение и страст към сферата на дейност, да бъдат силно мотивирани и развълнувани от мисията на компанията. Това е едно от най-важните качества, когато се избира бъдещ служител.

Какво би казала на хората в България, които имат идеи за собствен бизнес?

Рискувайте, нищо не губите! Ако имате идея, но не сте сигурни от къде да започнете, напишете я на лист хартия. Опитайте се да съставите план, описвайки всяка малка стъпка. Вярно, ще зачерквате много, ще добавяте непредвидени стъпки, които по-късно ще наречете „препятствия“, но знайте, че всяко написано нещо, в крайна сметка ще се окаже факт след време и ще притежавате успешен бизнес, за който не сте били сигурни, че си заслужава да вложите усилия.

Вярвайте в себе си и в идеята си, влагайте страст в това, което правите и бъдете постоянни!

Свържете се с нас:
info@topskills-bg.com
www.topskills-bg.com

1. logo

 


Автор: Entrepreneur Team