Начало / Интервюта / Как децата учат език, без да усещат, че учат език – тайната на Елена Немцова

Как децата учат език, без да усещат, че учат език – тайната на Елена Немцова

82021615_2504257853030082_979779742133649408_n

Елена Немцова е от онези дами, които притежават ентусиазма и смелостта да се впуснат сами в бизнеса, за да превърнат мечтите си в реалност. Днес тя е основател и директор на частно училище ЕСПА, което работи по нейна собствена концепция, както и на уникалното езиково училище FUNDAY. Освен това се занимава и с благотворителност, социални дейности и културни проекти.

Разкажете ни малко за себе си

През почти целия си съзнателен живот се занимавам с образование. След като завърших пиано в Национална музикална академия, работих известно време като асистент във Факултета за начална и предучилищна педагогика към СУ „Св. Климент Охридски“. Но в един момент реших, че искам да продължа да работя за образованието на децата по нов, по-въздействащ и ефективен начин. С тази идея създадох ЕСПА и FUNDAY.

В личен план съм майка на две момчета, които вече отдавна са прекрасни, млади мъже, но продължават да бъдат мое вдъхновение и гордост. Хобитата ми са свързани с литература, музика, спорт и туризъм.

Как стартирахте бизнеса си?

Една от любимите ми сентенции е: „Смисълът на живота е да живееш живот със смисъл. Живот, на който успяваш да се радваш във всяка една секунда“. А за мен няма нищо по-смислено от това да работиш с и за деца, така че идеята да създам училище се появи някак естествено. Но не какво да е, а училище, което кара децата да се усмихват, да идват с радост, да прекарват дните си в творческо вдъхновение и да си тръгват с полезни знания и умения.

За да постигна това, разработих своя концепция, базирана на опита ми и на обичта ми към децата. Целта беше да се работи повече с потенциала на детето, с неговата фантазия и творчески заложби, да се дава шанс на чистотата му да промени света за добро. За мое щастие, вече над 25 години училищата носят радост и на учениците, и на родителите им, и на нас, учителите. Което ме прави истински щастлива и ми дава смисъл да продължавам напред.

Защо създадохте FUNDAY

Вярвам, че ранното чуждоезиково обучение е най-големият подарък, който може да се направи на едно дете. Трябва да се започне от възможно най-ранна възраст, най-добре от първия ден, защото в първите три години мозъкът на детето има свойството да усвоява чужд език без никакво усилие. Научава го, слушайки го, не е нужно да се прави нищо повече от това.

Но FUNDAY не е училище за бебета. За да научи език в първите месеци и години от живота си, детето трябва да живее в среда, в която да го слуша, и това е задача на неговите родители. Но дори когато е детето по-голямо, мозъкът му е все още отворен към лесното възприемане. Достатъчно е просто да слуша правилни изречения с правилно произношение и съвсем скоро започва да говори свободно на новия език.

81976816_628647231274077_909583745835597824_n

Точно на тази естествена склонност залагаме във FUNDAY. Ние сме единствената чуждоезикова програма с преподаватели – носители на езика. При нас няма тетрадки и домашни. Децата прекарват няколко часа подред, като играят, спортуват, правят проекти по интересни за тях теми, потапят се в света на изкуството, спорта, науката и техниката. И през цялото време са в англоезична среда, слушат оригинална английска реч от преподаватели от Великобритания и САЩ и се налага да използват езика. Накрая започват да говорят не академичен, а естествен, жив език, точно както в англоезичните държави.

След 5 години работа допълнихме програмата и с FUNDAY Art Academy, нов модул, насочен изцяло към развитие на даровитите деца в сферата на изкуствата. Правим тематични съботни и летни програми, в които децата изучават актьорско майсторство, видеооператорство и монтаж, графичен дизайн и анимация, танци изцяло на английски език. Така докато се занимават с любимите си дейности и развиват творческия си потенциал, се учат неусетно да говорят на английски, при това толкова естествено, колкото на български. Гордеем се с факта, че сме първата подобна академия в София.

Какво бихте посъветвали всички дами, които се двоумят дали да започнат свой бизнес

Моята рецепта е простичка: вярвайте в себе си и в мечтите си. Работете за кауза, която ви прави щастливи и в която намирате смисъл. Това ще ви помогне да бъдете естествени и уверени, което е най-голямото оръжие в бизнеса, но и да промените света, да го направите по-добър, което ще ви даде удовлетворение и вдъхновение. Работете упорито и много, не се отказвайте заради трудности. Те могат да се преодолеят, а благодарение на тях ставаме още по-силни.

Давайте най-доброто от себе си и се старайте всеки ден да ставате по-добри – не само в професията и бизнеса, а и като хора, като майки, като съпруги. Никога не забравяйте децата си, отделяйте им наистина много време, защото това е най-ценното нещо, което можете да направите в живота си, и ще ви върне истинско щастие.

 


Автор: Entrepreneur Team