Начало / За стартиращи / Campus X, LAUNCHub Ventures и Eleven с колаборация в полза на технологичната стартъп екосистема

Campus X, LAUNCHub Ventures и Eleven с колаборация в полза на технологичната стартъп екосистема

Campus X – най-големият частен хъб на технологични компании и талант в Югоизточна Европа и споделено работно пространство в България, обяви днес, че фондът за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures се присъединява към широката група от технологични стартъпи, утвърдени компаниии и инвеститори като Eleven, базирани в Кампуса. Така за първи път двата водещи инвестиционни фондa ще са позиционирани под един покрив и ще работят в колаборация с Campus X за създаването на нови предпоставки за по-нататъшното развитие на стартъп екосистемата.

„Много се радваме, че от днес LAUNCHub Ventures e част от Кампуса. Заедно с тях и с Eleven, които са сред първите ни обитатели, ще можем да мултиплицираме ефекта от работата си. Така че създаването на компании – глобални лидери в своите пазарни ниши, да не бъде плод на случаен късмет, а повтаряем и устойчив процес“, коментира Бойко Яръмов, съосновател и изпълнителен директор на Campus X.

Ползите за стартъп екосистемата Тясното сътрудничество между тримата ключови играчи ще създаде нови възможности за стартиращите технологични компании.

  • По-дълъг път на финансиране – като се фокусират върху различни етапи от еволюцията на компаниите, Eleven и LAUNCHub Ventures могат да подпомогнат развитието им в дългосрочен план.
  • Досег с водещи експерти – независимо с коя от трите организации работят, стартъпите ще имат достъп до обединената им мрежа от опитни предприемачи и експерти, в това число партньорите в двата фонда и основателите на Кампуса.
  • Предаване на опит – серия от внимателно подбрани събития и инициативи, достъпни за цялата екосистема, ще насърчат ускорения растеж на компаниите.
  • Мост към международни фондове – компаниите в Campus X ще имат достъп до широка международна мрежа от контакти, включително глобални инвестиционни фондове и бизнес ангели.

Стратегия за дългосрочно развитие В основата на добрата синергия между Campus X, Eleven и LAUNCHub Ventures са техните допълващи се стратегии и визии за бъдещето.

Eleven Eleven инвестира в стартъпи в ранен етап на развитие с валидиран продукт и реални клиенти. Размерът на началната инвестиция e между 100 и 300 хил. евро (pre-seed фаза). До момента фондът е инвестирал в над 115 стартиращи компании от Югоизточна Европа, сред които базираните в Кампуса: Payhawk, Gtmhub, Dronamics, CourseDot, Havelock и Rebellious Software.

„Непосредствената близост между Campus X, Eleven и LAUNCHub Ventures ще осигури платформа за още по-добра колаборация и споделен опит и катализира следващия етап от израстването на стартъп екосистемата у нас“, коментира Васил Терзиев, съосновател на Campus X и партньор в Eleven.

LAUNCHub Ventures Фондът LAUNCHub Ventures инвестира в компании в по-зрял етап на развитие, които вече скалират своя бизнес. Размерът на инвестициите варира от 500 хил. евро до 2 млн. евро (seed или pre-A

фаза), Ключови сектори за него са B2B, Enterprise Sofrware, Fintech, Marketplaces, Software as a Service (SaaS), Digital Health и Blockchain.

Сред знаковите компании в портфолиото му са: BG Menu, придобита от холандския гигант Takeaway през 2018 г.; Cloudpipes, която беше купена от QuickBase през 2019 г.; Connecto, придобита от Leanplum през 2018 г.; OfficeRnD, която т.г. привлече 3 млн. долара финансиране и спечели награда за „Стартъп на годината“ на местния финал на Централноевропейските стартъп награди, както и Gtmhub, която разработва платформа за проследяване на целите и резултатите в процеса на работа на фирмите (т.нар. OKR).

„Campus X става естествен хъб за стартъп компании, частни и институционални инвеститори в различни етапи от развитието на компаниите, както и за потенциални бъдещи основатели на стартиращи дружества, благодарение на дейността на Телерик Академията и разрастващата се мрежа от хора. Също така, голяма част от финансираните от нас компании са в Кампуса. Всичко това направи преместването ни естествена стъпка за екипа“, коментира Тодор Брешков, управляващ партньор в LAUNCHub Ventures.

Campus X Campus X е обединяващото звено за всички елементи: компаниите (стартъпи, скалиращи и вече утвърдени такива) от една страна и достъпа до капитал, менторство и технологичен талант в лицето на Телерик Академия от друга. Много от стартъпите в Кампуса вече имат инвестиции от Eleven и LAUNCHub Ventures или от международни инвеститори като Earlybird, SpeedInvest, Flashpoint и Techstars.


Автор: Entrepreneur Team