Начало / All / 20 най-важни урока от книгата „Zero to One“ на Питър Тийл

20 най-важни урока от книгата „Zero to One“ на Питър Тийл

20 най-важни урока от книгата "Zero to One" на Питър Тийл

Книгата Zero to One, представя оптимистичен поглед над бъдещия прогрес и нов подход на мислене към иновациите – той започва като се научим да задаваме правилните въпроси, които ще ни помогнат да открием стойност на непредполагаеми места.

Конкуренцията е твърде надценена и вие трябва да премислите отново всичко, което се преподава в бизнес училищата. Трябва да се откъснем от своята естествена човешка склонност да имитираме другите, за да можем да създадем нещо наистина ново и оригинално.

Авторът, Питър Тийл е предприемач и инвеститор. Той е един от основателите на системата за онлайн разплащания PayPal и софтуерната компания с фокус върху анализирането на данни Palantir Technologies. Тийл е първият външен инвеститор във Facebook, както и основен инвеститор в LinkedIn, Yelp и други стартъп компании.

Ето и топ 20 урока от книгата Zero to One, над които си струва да помислите:

1. Трябва ни вертикален прогрес, а не хоризонтален

Хоризонталният прогрес означава да копираме неща, които работят – да се движим от 1 към n. Лесно е да си представиш хоризонталния прогрес, тъй като вече знаем как изглежда. Вертикалният, или екстензивен прогрес, означава да правиш нови неща – да се движиш от 0 към 1. По-трудно е да си представиш вертикалния прогрес, защото той изисква да направиш нещо, което никой никога не е правил. Ако вземеш една пишеща машина и произведеш още 100, си осъществил хоризонтален прогрес. Ако имаш пишеща машина, а създадеш програма за обработка на текст, си постигнал вертикален прогрес.

2. Творческите монополисти могат да променят света

Монополите задвижват прогреса, тъй като обещанието за години или дори десетилетия монополна печалба е много силна мотивация за иновативност. Така монополите могат да продължат да правят иновации, защото печалбата им позволява да правят дългосрочни планове и да финансират амбициозни изследователски проекти, за които фирмите, затънали в конкуренция, не могат и да си мечтаят.

3. Конкуренцията се надценява

Конкуренцията е идеология, която е завладяла обществото ни и изкривява начина, по който мислим. Ние проповядваме конкуренция, приемаме необходимостта от нея и налагаме нейните закони; и така в резултат затъваме надълбоко в нея – и колкото повече се конкурираме, толкова по-малко печелим. Вътре в една фирма, хората биват обсебени от своите конкуренти за кариерен напредък. След това самите фирми се обсебват със своите конкуренти на пазара. Сред цялата тази драма хората изпускат от поглед това, което наистина има значение, и вместо това се фокусират върху своите съперници.

4. Има защо иноваторите със синдром на Аспергер да успяват в Силициевата долина

Ако сте по-малко чувствителни към тънкостите на социалното общуване, е по-малко вероятно да правите същите неща като всички други около вас. Ако ви интересува да създавате неща или да програмирате компютри, ще ви бъде по-малко страх да преследвате тези занимания с всички средства и така да станете невероятно добри в тях. Така, когато прилагате своите умения, имате малко по-малък шанс от останалите хора да се откажете от собствените си убеждения – това може да ви предпази да не се увлечете в тълпата, която се конкурира за очевидни награди.

5. Какво е специфична собственост на вашия бизнес?

Собствените технологии са най-значителното предимство на една компания, тъй като прави вашия продукт труден или невъзможен за възпроизвеждане. Най-лесният начин да постигнете това е да изобретите нещо съвсем ново. Или пък можете радикално да усъвършенствате някое съществуващо решение или дизайн.

6. Включете мрежовите ефекти в своята компания

Мрежовите ефекти правят продукта по-полезен, колкото повече го използват хората. Например ако всички ваши приятели са във Facebook, има смисъл и вие да се регистрирате във Facebook. Мрежовите ефекти могат да бъдат много силни, но никога няма да успеете да се възползвате от тях, ако вашият продукт не бъде ценен за своите съвсем първоначални потребители, когато мрежата е още малка.

7. Направете компанията си мащабируема

Добрият стартъп трябва да има потенциал за големи мащаби още в първоначалния си дизайн. Много фирми печелят само ограничени предимства при разрастването си до големи мащаби. Фирмите за услуги са особено проблематични в това отношение. Но софтуерните стартъпи могат да се насладят на особено драстични икономии от мащабите, тъй като основните разходи за производство на още едно копие от продукта са близки до нулата.

8. Брандирането е от ключова важност

Всяка компания има монопол върху собствената си марка по дефиниция, така че създаването на силна марка е мощен начин да предявите претенции към монопол. Най-силната технологична марка днес е Apple: привлекателния външен вид, минималистичния, модерен дизайн, всеприсъстващите рекламни кампании и трайния ореол на личната харизма на Стийв Джобс допринасят към една представа, че Apple предлагат толкова добри продукти, че са в своя собствена категория.

9. Започнете с малко и внимателно подберете пазара си

Всеки стартъп би трябвало да започне с много малък пазар. При колебания винаги избирайте стартирането на по-малък пазар. Причината е проста: по-лесно е да доминирате малък пазар, отколкото голям такъв. Ако мислите, че първоначалният ви пазар може би е твърде голям, почти сигурно е, че наистина е така. Идеалният целеви пазар за даден стартъп е малка група от конкретни хора, концентрирани заедно и обслужвани от малцина или никакви конкуренти. Всеки голям пазар е лош избор, а големият пазар, вече обслужван от конкурентни фирми, е още по-лош.

10. Lean стартъпите са надценени

Дори в Силициевата долина, в която инженерството е преди всичко, модерните фрази на деня искат да се създаде “lean” (изчистен) стартъп, който може да се „адаптира” и „еволюира” в условията на вечно променяща се среда. На потенциалните предприемачи се казва, че нищо не може да се знае предварително: трябва да слушаме какво искат клиентите, да не правим нищо повече от „минимален жизнеспособен продукт“ и така циклично да се повтаряме по пътя към успеха. Но терминът „lean“ означава цяла методология, а не отделна цел. Повтарянето без дързък план няма да ви отведе от 0 към 1.

11. Запитайте се: каква ценна компания не се създава от никого?

Всеки правилен отговор на този въпрос задължително е тайна: нещо важно и неизвестно, нещо трудно, но постижимо. Ако на света са останали много тайни значи вероятно тепърва ще се основат много компании, които ще променят света. Но никога няма да научим никоя от тези тайни, ако не настояваме да ги научим и не се караме упорито да ги търсим.

12. Дефинирайте ясно ролите в своята компания

Вътре в компанията всеки трябва да се отличава ясно чрез своята работа. Дефинирането на ролите намалява конфликтите. Повечето спорове в компаниите възникват, когато различни колеги се конкурират за едни и същи отговорности. В стартъпите има особено висок риск за това, тъй като в началните етапи отделните роли са доста размити. Елиминирането на тази конкуренция улеснява всички да изградят дългосрочни отношения, които са повече от обикновения професионализъм. И не само това, вътрешният мир позволява на стартъпа да оцелее като за начало.

13. Мислете самостоятелно

Нашата задача днес е да открием необичайни начини да създадем нови неща, които ще направят бъдещето не само по-различно, но и по-добро – да се придвижим от 0 към 1. Най-важната първа стъпка е да мислите самостоятелно. Само когато първо видим света наново, така нов и странен, какъвто се е струвал на древните хора, които са го виждали за пръв път, само тогава можем едновременно да го претворяваме и да го запазваме за бъдещето.

14. Учете се от принципи, а не от формули

Парадоксът при преподаването на предприемачество е, че не е възможно да съществува формула за успеха; тъй като всяка иновация е нова и уникална, никой авторитет не може да даде конкретни предписания за това как да бъдете иновативни. Всъщност единственият и най-силен модел, който съм забелязал, е че успешните хора откриват стойност на неочаквани места и го постигат, като мислят за бизнеса спрямо основните му принципи, а не по формули.

15. Стартъпите имат предимството, че са малки

В бизнеса, малките групи от хора, обвързани от чувство за обща мисия, променят света към по-добро. В големите организации е трудно да се разработват нови неща, а още по-трудно е човек да го прави сам. Бюрократичните йерархии се движат бавно, а окопаните интереси бягат от рисковете. Стартъпът е най-голямата група хора, която можете да убедите в план за изграждане на по-различно бъдеще. Най-важната сила на една компания е новото мислене: по-важно дори от гъвкавостта, малкият размер осигурява място за мислене.

16. Твърде много компании се фокусират върху краткосрочния ръст, вместо върху трайността

За да бъде една компания ценна, тя трябва да расте и да бъде издръжлива, но много предприемачи се фокусират само върху краткосрочния ръст. Те имат оправдание: ръстът се мери лесно, а издръжливостта – не. Тези, които се поддават на манията за измерване, се обсебват със седмични статистики за активни потребители, месечни целеви приходи и тримесечни отчети за печалба. Но е възможно тези цели да се постигат, а същевременно да се недоглеждат по-дълбоки, трудни за измерване проблеми, които застрашават издръжливостта на вашия бизнес.

17. Вие не сте лотариен билет

Можете да очаквате бъдещето да вземе определена форма или да го смятате за мъгляво и несигурно. Ако се отнасяте към бъдещето като към нещо конкретно, има смисъл да го разбирате предварително и да се стремите да го оформяте. Но ако очаквате неопределено бъдеще, управлявано на произволен принцип, ще се откажете от опитите да го овладеете. Стартъпът е най-голямото начинание, в което можете да имате определено майсторство. Можете да имате контрол не само над своя собствен живот, но и над малка и важна част от света. Това започва, като в началото отхвърлите несправедливата тирания на Шанса.

18. Започнете бизнеса си със силен екип

Избирането на съосновател е като сключването на брак, и конфликтите между основатели са точно толкова грозни, колкото и разводът. В началото на всяка връзка има изобилие от оптимизъм. Не е романтично да се мисли трезво за нещата, които може да се объркат, затова хората не ги мислят. Но ако основателите развият неизгладими противоречия, компанията става жертва. Техническите способности и допълнителните умения са важни, но това доколко добре се познават основателите и колко добре се сработват има също толкова голямо значение.

19. Трябват ни повече основатели

Уникалният основател може да взема авторитетни решения, да вдъхновява силна лична лоялност и да планира десетилетия напред. Трябва да бъдем по-толерантни към основатели, които изглеждат странни или крайни; имаме нужда от необикновени индивиди, които да водят компаниите по-бързо, отколкото с обичайните стъпки напред. Но не надценявайте собствената си сила като индивид. Основателите са важни, не защото са единствените, чийто труд има стойност, а защото добрият основател може да извлече най-добрата работа от всички в своята компания.

20. Намерете баланса между скромност и самоувереност

Да вярвате, че сте одарени с божествена самодостатъчност не е черта, присъща на силните индивиди, а на хората, които погрешка възприемат боготворенето – или подигравките – на тълпата за истина. Най-голямата опасност за един основател е да повярва толкова силно в собствения си мит, че да изгуби здравия си разсъдък. Но също така коварна опасност за всеки бизнес е да изгуби всяко усещане за мит и погрешка да възприеме развалянето на илюзиите си за трупане на мъдрост.

Това бяха 20 най-важни урока от книгата „Zero to One“. Споделете с нас в коментарите кои са предприемаческите книги, за които искате да направим подобни статии.

Междувременно изгледайте видеото за бъдещето на технологийте с автора на книгата – Питър Тийл.

Споделете тази статия със своите приятели, за да вдъхнови и тях.


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.