Начало / All / Предприемач в България. Защо не? – Ивайло Христов

Предприемач в България. Защо не? – Ивайло Христов

Предприемач в България. Защо не? – Ивайло Христов

Съвместно с най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина „Кариера в България. Защо не?”, осъществяваме рубрика, в която представяме българи, получили професионален опит и образование в чужбина и завърнали се в България, за да стартират бизнес тук.

В тази статия от поредицата ви представяме Ивайло Христов – предприемач, съосновател на софтуерната компания Komfo. Иво е работил в Дания, преди да се завърне и да стартира бизнес тук.

Научете повече от разговора ни с него:

Кои са трите думи, които най-добре те описват?

Предприемчив, оптимистичен и упорит.

Къде си работил извън България и колко време прекара там?

Роботех в Майксроофт, Дания. Прекарах там година и половина, преди да реша да се върна.

С какво се занимаваш в момента/над какво работиш?

Сега работя по изграждането на предприемаческата организация Lab08.  

Какво те накара да се върнеш в България и да започнеш работа по собствен бизнес тук?

Доста дълги години работих с .NET технологиите и работата ми в Майкрософт беше върха на кариерата ми, по-нагоре нямаше. Но на мен не ми стигаше и търсех какво е следващото. Естествено за мен беше това да създам собствена компания и затова се върнах и oсновах Комфо.

Смяташ ли, че България е добра дестинация за стартиране на бизнес и ако да, то какви според теб са факторите тук, благоприятстващи такова начинание?

Първо нека да уточним нещо. Не говоря за бизнес от вида на това да отворим магазинче за продаване на банички или поредния бар, кафене и подобни. Много често срещам мнения, че България не е добро място за правене на бизнес и то все от хора, които са правили подобни опити. Ако копирате едно към едно някого в претъпкан и силно конкурентен пазар, то в която и държава да сте, ще ви се струва, че бизнес не може да се прави.  

Правенето на бизнес е да намериш незапълнена пазарна ниша, с растящ пазар и да предложиш нещо, което другите не могат да предложат или ще им е адски трудно, а на теб ще ти е лесно. Така нареченото конкурентно предимство. И тук вече България изобилства от възможности, пазарни празнини и ако комбинирате това с някое ваше конкурентно предимство, тогава България се превръща в прекрасно място за правене на бизнес.

Но най-интересното е, ако направите производство в България и продавате в чужбина. В този сценарий имаме вече много преимущества като страна. Сравнено с други държави имаме по-евтина работна ръка и имаме креативни, подготвени специалисти.

Това са може би най-силните фактори.

Ако можеше да промениш един бизнес фактор в България, какъв би бил той?

Нещо, което малко хора разбират е какъв огромен принос има за икономиката на България ИТ секторът. По данни на БАСКОМ размера на ИТ сектора в България надхвърля 1 милиард долара и над 50% от тези пари идват от експорт. Което означава, че всяка година само от ИТ бизнеса в България влизат половин милиард долара. Това са пари, които имат огромен ефект върху икономиката ни. Но най-вече в сектора няма сива икономика, компаниите си плащат данъците, условията на труд са прекрасни и за разлика от други експорти не се ощетява природата. А всички управители на ИТ компании сме съгласни, че ако имаше достатъчно подготвени и опитни ИТ специалисти в България, то щяхме да можем да удвоим бизнеса си. Ако аз или някой друг може да промени това, а именно да има достатъчно подготвени и опитни ИТ специалисти, то ще създаде много бизнес възможности за нас и феноменален ефект върху икономиката на България.

Какви предизвикателства срещна в стартирането на бизнес в България?

Предизвикателствата бяха много, но създавайки ИТ компания най-трудно ни беше да привлечем добрите и опитни ИТ специалисти.

Какво би казал на българските студенти в чужбина?

Върнете се в България и не спирайте да мечтаете и да откривате нови пътища!

И като за финал, какво би казал на хората, които имат идея за стартиране на бизнес?

Действайте! Прекалено много от предприемачите, които виждам ежедневно имат идеи, имат потенциал, но никога не започват. Не се притеснявайте, че може да сбъркате. Не се притеснявайте, че може да не се получи от първия път. Това е част от пътя на предприемачеството.

Бел. ред. – Благодарим на Ивайло за отделеното време! Пожелаваме му успех с Lab08!

Прочетете и останалите интервюта от поредицата: 

Предприемач в България. Защо не? – Иван Александров

Предприемач в България. Защо не? – Моника Георгиева

Предприемач в България. Защо не? – Свилен Рангелов

Ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?” събира на едно място българи, учили и/или работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи компании в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън.


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.