Начало / All / Колко пари са ви нужни за да стартирате? (Инфографика)

Колко пари са ви нужни за да стартирате? (Инфографика)

Всички знаем, че при стартирането на нов бизнес имаме нужда от парична инвестиция. Дали тя ще бъде под формата на лични спестявания, пари назаем от близки и приятели, външно финансиране от инвеститор или банков кредит, зависи от самия предприемач, неговата цел и вида бизнес.

Въпреки това, по-често хората си мислят, че за стартирането на бизнес имат нужда от много повече пари, отколкото всъщност се нуждаят, посочвайки точно тази причина като главен мотив дори да не опитат да реализират бизнес идеята си.

Наскоро попаднахме на интересна инфографика, направена от колегите ни Funders and Founders, която илюстрира с колко пари и от какъв характер (спестeни или назаем) са стартирали едни от най-успешните световни компании.

Вижте сумите и направете извод за своя бизнес.

Колко пари са ви нужни за да стартирате? (Инфографика2)

И все пак колко пари са ви нужни, за да стартирате бизнес?

Това зависи изцяло от естеството и целите на бизнеса.

Ако искате да стартирате стартъп в дигиталната интернет сфера, който да отбележи значителен растеж за кратък период от време, най-големите ви първоначални разходи ще бъдат свързани с привличането и издържането на един добър екип, способен да създаде продукта. Навлизайки във фазата на растеж, предполагаме, искащи да постигнете значителен напредък по продукта и клиентската база, със сигурност ще имате нужда от повече пари в зависимост от нуждите и целите, които сте заложили.

От друга страна, ако желаете да създадете малък бизнес, фазата на растеж, която съществува при стартъпите ще отсъства тук. За сметка на това първоначалните разходи може да бъдат по-големи от тези на стартъпа, особено ако става въпрос за физически продукт или обект.

Какъвто и бизнес да стартирате, най-важният елемент, който трябва да сте сигурни, че е налице е уникалната стойност за вашите клиенти. Успех!

Infographic credit: Funders and Founders


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.
  • qwertyuiop

    От близо 5 години, можеш да стартираш бизнес и без пари‚, стига да имаш нужните знания, умения, амбиция и търпение!

    Нищо не е невъзможно, ако имаш фантазия и си достатъчно смел да опиташ!