Начало / All / Топ 10 световни стартъп състезания, които да покорите

Топ 10 световни стартъп състезания, които да покорите

За много предприемачи технологичните стартъп конференции са отличен начин да направят нови контакти, да намерят инвеститори за своите стартиращи компании, да завържат нови партньорства или да получат публично отразяване в световните медии.

Паралелно с повечето конференции се провеждат и стартъп състезания – някои от тях с големи парични награди, други с не толкова големи материални възнаграждения, колкото с популярност, която донасят на победителите в тях. В повечето случаи форматът на тези състезания е свързан със селекция на даден брой стартъп компании, които впоследствие презентират на сцена пред публика и пред жури съставено от инвеститори, които избират победителя.

Факт е, че по цял свят всяка година възникват все повече и повече стартъп състезания – насочени към различни сектори или компании на различен етап, с ползи за финалистите. В тази статия решихме да ви представим 10-те, според нас, най-престижни и стойностни стартъп състезания, които биха донесли най-много ползи на вашия стартъп.

Kairos Society K50

Kairos Society K50

Kairos Society е световна общност от новатори – game changers, в буквалния смисъл на думата, която подкрепя млади стартиращи предприемачи като ги среща с бизнес лидери, ментори и инвеститори, с цел да получат знание, съвети, насоки и евентуални инвестиции от тях.

В класацията Kairos K50, организацията събира 50-сетте подбрани най-иновативни световни компании, стартирани от предприемачи до 25-годишна възраст, които се борят със световни проблеми в “сферите на бъдещето” – образование, здравеопазване и чиста енергия.

Научи повече.

TechCrunch Disrupt Startup Battlefield

TechCrunch Disrupt Startup Battlefield

TechCrunch Disrupt е една от най-известните и желани надпревари за стартъпи. Обикновено провеждаща се два пъти годишно – в САЩ, Европа и Азия, конференцията привлича вниманието на стартъпи от цял свят чрез обещанието си за реноме, признание и $50 000 парична награда за победителя в състезанието Startup Battlefield.

Startup Battlefield дава възможност на няколко предприемачи да презентират своите стартъп компании пред панел с жури, последвано от техни въпроси. Разчитайки на медийното влияние и обхват на TechCrunch, състезанието предоставя отлична възможност за представяне пред инвеститори.

Научи повече.

Hello Tomorrow Challenge

Hello Tomorrow Challenge

Hello Tomorrow Challenge има за цел да предизвика за съревнование най-креативните умове по света от шест индустрии, които оформят утрешния ден: Енергия и Околна среда, Информационни Технологии, Храна и Агрикултура, Здравеопазване, Материали и Производство, Транспорт и Мобилност.

Конференцията и състезанието се провеждат в Париж, а победителят взима €100 000 в брой.

Научи повече.

Pioneers Challenge

Pioneers Challenge

Pioneers Festival събира хора от технологичната сцена – стартъпи, основатели на компании, хакери, блогъри, инвеститори и иноватори от цял свят, за да вдъхновяват и да бъдат вдъхновени.

Конференцията провежда и едно от най-важните стартъп състезания за Европа – Pioneers Challenge, което предлага инвестиция от €100 000 за победителя.

Бел.ред. – Победителят в Pioneers Challenge за 2015 г. е българската компания Dronamics 

Научи повече.

Web Summit PITCH

Web Summit PITCH

Web Summit също е конференция с репутация и способност да привлича влиятелни посетители, инвеститори, медия и предприемачи. Както посочва името, конференцията се насочва към Уеб и Интернет технологии.

Състезанието PITCH се провежда в рамките на 3-те конферентни дни и дава възможност на 200 стартъп компании, да направят своите презентации пред панел от журиращи инвеститори.

И тук най-голямата стойност, която получават победителите, е престижът на титлата „Стартъп на 2015“, видимост пред медии, партньори и цялата технологична индустрия.

Научи повече.

Seven Ventures – 7VPD

Seven Ventures - 7VPD

Това уникално състезание е организирано от SevenVentures – венчър капитал компанията на европейския медиен гигант ProSiebenSat.1. Състезанието има няколко pitch дни през годината, всеки един от тях на различни събития и фокусирани в различни сектори. Най-скорошната надпревара се проведе на конференцията NOAH в Берлин, тази година.

Аспектът, който отличава това състезание от останалите, е наградата, която предлага на победителите – медийно позициониране и услуги на стойност милиони евро в медийния алианс на ProSiebenSat.1., в допълнение на възможност за светкавично разрастване на европейските пазари.

Научи повече.

LeWeb Startup Competition

LeWeb Startup Competition

Една от най-известните и мащабни уеб и технологични конференции в света – LeWeb, събира технологични компании, стартъпи, инвеститори и медии под един покрив.

По време на стартъп състезанието на LeWeb, предприемачи имат възможност да презентират своите компании пред смятаната за една от най-важните и влиятелни аудитории от посетители в технологичната индустрия. Печелившите стартъпи получават голяма публичност и възможност за нови инвеститори и партньори.

Научи повече.

Slush 100

Slush 100

Както показва името, това може би е едно от студените състезания – просто поради температурата. Slush 100 се провежда в Хелзинки през ноември.

За разлика от времето стартъпите, които идват да презентират, са горещи. Като цяло конференцията е насочена към това да събере на едно място стартъпи и инвеститори, докато състезанието Slush 100 дава място за изява на компаниите пред по-широка аудитория.

Научи повече.

SXSW Accelerator

SXSW Accelerator

SXSW е развил силна репутация като филмов, музикален и интерактив фестивал, който трае повече от седмица. Комбинацията на добрите партита и изстрелващата площадка за компании като Twitter и Foursquere, прави SXSW най-дългоочакваното годишно събитие колкото за социалните си елементи, толкова и за бизнес възможностите, които крие.

Състезанието „The Accelerator“ служи като трамплин за изгряващи стартъпи и предоставя награди за компаниите, които впечатлят журито. Макар и наградите да са сравнително скромни от финансова гледна точка, самата награда на това да бъдеш финалист е придружена със значителен престиж. Всички участници в това състезание досега са събрали повече от $1.7 млрд. инвестиции.

Научи повече.

Seedstars World

Seedstars World

Seedstars World е швейцарско състезание, което е насочено към развиващите се пазари. Национални състезания се провеждат в отделните държави, а съответните победители отиват на глобалния финал, където топ стартъп компанията взима €500 000 инвестиция.

През 2015 в София се проведе национално състезание на Seedstars, което беше спечелено от стартъп компанията Tickey, които ще представят България на световните финали през 2016 г.

Научи повече.

Това е нашият списък с топ състезания. По всяко време на годината има поне по един отворен апликационен прозорец за кандидатстване, така че стягайте стартъп екипа и се отправяйте на нови приключения.

Историята на повечето състезания в тази статия показва, че е абсолютно възможно български стартъп да достигне финал и да завоюва победата.

Cover photo credit: TechCrunch

Picture 5 credit: William Murphy


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.