Начало / All / Най-добрите 11 безплатни предприемачески онлайн курса

Най-добрите 11 безплатни предприемачески онлайн курса

Съвсем спокойно можем да кажем, че като предприемачи, ако постоянно не придобиваме нови знания и не надграждаме вече съществуващи такива, лесно можем да се провалим.

Светът се променя всеки ден, а светът на бизнеса още по-бързо. Определено трябва да притежаваме актуални знания, за да развиваме конкурентни, успешни и печеливши бизнеси.

Имайки предвид нуждата от постоянно усъвършенстване, която всеки един от нас има, в тази статия ви даваме най-добрите 11 + 1 БЕЗПЛАТНИ предприемачески онлайн курса, които ние и нашите партньорски организации успяхме да отсеем от образователните платформи онлайн.

Всичките ни предложения са безплатни и са предоставени от топ бизнес училища като Stanford и MIT. Експертите, които ги представят имат силни постижения в дадените области и включват проучвания и интервюта с успели предприемачи, които определено имат какво да кажат.

Ето ги и нашите ТОП предложения:

How to build a start up

How to build a start up

Курс за прохождащи стартъп предприемачи, директно от гуруто на Lean методологията.

В 9-те урока на курса, не кой да е, а Стийв Бланк ни дава основите на т.нар. Customer Development, направлява ни във валидацията на своя стартъп бизнес модел и ни помага да разбираме и ангажираме своите потребители, като същевременно постоянно събираме от тях обратна връзка.

Линк към курса.

Scaling up your venture without screwing up

Scaling up your venture without screwing up

Курс от Stanford включващ редица интервюта с най-успелите предприемачи в Силициевата долина. Темата на курса е растеж на бизнеса – как да наемате служители, да работите с нови клиенти, да откривате нови локации, да увеличавате обема на работа без да направите фатални грешки по пътя.

Линк към курса.

Finance and Capital Markets

Finance and Capital Markets

Има много добри курсове за финанси в Coursera, но избрах този в Khan Academy. Включва отделни видеа за финанси, макроикономика и инвестиции. Как работят банките и кои са източниците на финансиране за нашия бизнес.

Линк към курса.

Design Thinking for Business Innovation

Design Thinking for Business Innovation

Този курс дава поглед на Design Thinking модела и приложението му в бизнес среда. Вижте един по-различен начин за решаване на проблеми чрез процеса, който успешно използват Apple и IDEO.

Линк към курса.

Make a marketing plan

Make a marketing plan

Този курс идва директно от Cambridge Judge Business School. Той ще ви предостави инструментите и знанието, за да се възползвате от финансовата възможност на вашия таргет пазар, изградите маркетингова стратегия, за да привлечете и задържите клиенти печелившо и да имате превъзходство над вашите конкуренти.

Линк към курса.

Minimum viable product: Validate your startup idea for less than $1,000

Minimum Viable Product: Validate Your Startup Idea for Less than $1,000

MVP (Minimum Viable Product) е техника, която се използва за валидиране на пазара на даден продукт или услуга, получаване на обратна връзка и развитие в начална стартъп фаза.

В този курс, основателят на SkillShare споделя детайлно какво е MVP, как да го създадем и тестваме правилно.

Линк към курса.

Law and the Entrepreneur

Law and the Entrepreneur

Макар да засяга най-вече международно и Американско право в този курс лекторите от Northwestern University ни показват възможните пропуски от правна гледна точка при стартирането на бизнес. Засегнати са правните аспекти за защита на интелектуалната собственост, авторско право, споразумения и финансиране, както и отношенията между адвокати и предприемачи.

Линк към курса.

Еntrepreneurship 101: Who is your customer?

Еntrepreneurship 101: Who is your customer?

Това е един от най-добрите стартъп курсове онлайн. Предоставя се от MIT и идеята му е да ви даде идея за това как да дефинирате своя клиентски сегмент и да гледате света през погледа на своите клиенти – какво наистина търсят, хората, които ще купуват вашия продукт?

Курсът е съставен най-вече от проучвания и интервюта с успели и провалили се стартъп предприемачи, които дават своята гледна точка за разбирането на вашия клиент.

Линк към курса.

Entrepreneurship 102: What can you do for your customer?

Entrepreneurship 102:What can you do for your customer?

Втората част на този курс идва отново от MIT. В първата част научихте как да гледате през погледа на вашите клиенти. В тази част ще научите как да разбирате вашите потребители и да решавате наистина значим техен проблем, чрез продукта, който изграждате. Точно толкова важно колкото намирането на клиенти е и създаването на точния продукт. Той трябва да носи стойност, да има правилните функции и да достига до тях по правилните канали.

Линк към курса.

Introduction to Negotiation

Introduction to Negotiation

Всеки от нас използва преговори в своето ежедневие, макар и да не го осъзнава. Този курс се предоставя от професор в Stanford Law School и ще ви даде отлична основа от знания и тактики за преговори – какъв е вашият тип на преговори, как да се справяте със заблуди, как да използвате техники на закотвяне и да се справяте с негативни емоции в процеса на преговаряне.

Линк към курса.

How to upgrade your sales skills and boost your income

How to Upgrade Your Sales Skills And Boost Your Income

Продажбите са едно от основните умения на успелите предприемачи.

Този курс ще ви даде солиден напредък в продажбите – основни принципи, които да следвате при отваряне и затваряне на нови лийдове, правилна комуникация, структуриране на оферти и други.

Линк към курса.

+Бонус+

Като допълнение ви даваме още един стартъп курс, за който вече сме писали и подредили в статия:

Как да стартираш стартъп (Топ онлайн курс)

Как да стартираш стартъп_Y Combinator

Този стартъп курс е наистина специален, защото е подготвен от най-успешния и престижен акселератор в света – Y Combinator, който се преподава на студентите в Stanford University.

Курсът е предназначен както за предприемачи на ниво идея, които искат да разберат повече за стартирането, така и за вече развиващи се предприемачи с действащи компании.

Хората избрани за лектори, са личности със завиден успех в развитието на скалируеми компании. Някои от имената са: Дъстин Московиц (съосновател на Facebook и Asana)Питър Тийл (основател на PayPal и Palantir)Бен Хоровиц(съосновател на Andreessen Horowitz), Бен Силберман (Основател на Pinterest)и много други.

Линк към курса.

Много се постарахме за тази статия. Ако ви харесва и искате да ни подкрепите, споделете я с вашите приятели, за да получат и те нови предприемачески знания.

Благодрим ви! ; )

Cover picture credit: markus spiske
Picture 6 credit: www.frumforum.com

Автор: Антония Йорданова

Антония Йорданова
През последните две години Антония работи в сферата на маркетинга, в момента се подвизава като маркетинг мениджър в Хак България. Тя е UX любител и DIY последовател. Интересите й включват социално предприемачество, образование, технологии и роботика. Харесва джаза и простите неща.