Начало / All / Филми, които всеки предприемач трябва да гледа (Част 2)

Филми, които всеки предприемач трябва да гледа (Част 2)

Филми, които всеки предприемач трябва да гледа (Част 2)

След големия интерес, който получи първата ни статия за филми, които всеки предприемач трябва да гледа, сега публикуваме втора част.

Както и в първата статия така и в тази, главният герой във филмите демонстрира предприемаческа нагласа и съпътстващите я качества – оптимизъм, иновативност, пионерство, решителност и упорство. От друга страна при документалните филми, става въпрос за личности, индустрии и сфери, които пряко засягат предприемачите.

Филмите са вдъхновяващи и приятни за гледане.

Inside Job

Филмът „Inside Job“ е първият обстоен анализ на световната финансовата криза от 2008-2009г.
Най-големият срив в икономическата система от Голямата депресия насам. Режисьорът Чарлз Фъргюсън снима последиците от колапса в различни краища на света – САЩ, Исландия, Великобритания, Сингапур, Франция и Китай. Всеки предприемач трябва да има солидно познание за финансовата система и поглед над хората и събитията, които се опитват да я манипулират.

Money Ball

Новият генерален мениджър на Oakland Athletics успява с нисък бюджет успешно да събере резултатен бейзболен екип като използва упорство и компютърно генериран анализ за избиране на нови играчи.

Ctrl+Alt+Compete

„Ctrl+Alt+Compete“ е документален филм, които представя млади технологични предприемачи, които търсят начини да решават проблеми и да променят света. Във филма участват Nolan Bushnell (Atari), Felicia Day (The Guild), Tony Hsieh (Zappos), Mike Maples Jr (Twitter), Tim O’Reilly (Web 2.0 Summit), Veronica Belmont (Tekzilla), and Cliff Bleszinski (Gears of War).

Pirates of Silicon Valley

Сага за вълнуващите събития от живота на отчаяните мечтатели Стив Джобс (основател на Apple) и Бил Гейтс (основателят на Майкрософт), които промениха начина, по който света работи, живее и общува. Пионерите в компютърната империя са в основата на техническата революция.

Something Ventured

„Something Ventured“ е документален филм за новостартиращи предприемачи и разказва истински истории за инициативи, създадени и развити в Силициевата долина. Между тях са и тези, които са стартирали и развили големи компании като Apple, Intel, Genentech, Cisco, Tandem и Atari.

Catch me if you can

Вдъхновен от действителна житейска съдба, “Хвани ме, ако можеш” разказва историята на Франк Абигнейл Мл., мошеник и гениален фалшификатор, чийто необикновен талант му позволява да присвои безнаказано милиони долари. Преди да навърши 20 години, той успява да се представи последователно за лекар, адвокат и втори пилот от голяма самолетна компания. Агентът от ФБР, Карл Ханрати  го взима на мушката и си поставя за цел да го предаде на правосъдието.

The Wolf of Wall Street

Филм, базиран на действителната история на Джордан Белфорт, обхващащ издигането му като богат брокер на стоковата борса и неговото падение включващо престъпления, корупция и федералното правителство.

Accepted

Бартълби Гейнс обожава да се забавлява и да мързелува, но след гимназията е отхвърлен от всеки колеж, в който кандидатства. Това определено не се харесва на свръхамбициозните му родители. Предприемаческят дух на Бартълби се запалва и той решава да създаде учебно заведение по свой вкус в западнала сграда, близо до родния му град.

Wall Street

В този приковаващ вниманието поглед зад кулисите на големия бизнес през 80-те, амбициозен млад брокер (Чарли Шийн) е подмамен в незаконния, но доходоносен свят на корпоративния шпионаж.

Той е привлечен от властта, високия социален статус и финансова мъдрост на легендата от Уолстрийт Гордън Геко (Майкъл Дъглас). Но много скоро младият мъж разбира, че денонощното преследване на богатство се постига на определена цена, а тя е твърде висока за него.

Това е завладяваща и поучителна история за американската мечта, търсена по грешен път.

Споделете тази статия със своите приятели, за да се насладят и те на тези вдъхновяващи филми.

Picture credit: emdot

Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.