Начало / All / 21 стартъп идеи, за които бихте получили финансиране (Инфографика)

21 стартъп идеи, за които бихте получили финансиране (Инфографика)

На планетата Земя има толкова много проблеми за решаване, че всеки човек може да се захване с решаването на един и пак да не се повторим.

В тази статия даваме поглед към индустриите и сферите, които най-много се нуждаят от иновации или тепърва ще се развиват. Тези идеи са споменати от Пол Греам по повод множеството въпроси, които той е екипът на Y Combinator (най-престижният стартъп акселератор в света) получават относно стартъпите, в които инвестират.

Според Пол, стартъп идеите, които имат най-голям шанс за финансиране са в една от следните 22 сфери:

21 стартъп идеи, за които бихте получили финансиране

1. Енергия

Дори не осъзнаваме, че в повече от 80% от всекидневните си задачи използваме някакъв вид енергия, най-често електроенергия. Всякакви иновативни стартъп решения свързани с намаляването на производствената цена на енергията, намиране на нови достъпни алтернативни източници и усъвършенстването на вече съществуващите, са идеи на бъдещето, които биха получили подкрепа.

2. Изкуствен интелект

В тази сфера все още няма голям приложим напредък, но тенденциите сочат натам. Идеята за изкуствен интелект е внушителна, но и плашеща.

3. Роботи

Роботите вече се използват в производството и военните действия. Малко са примерите за роботи достъпни за масовите потребители. YCombinator вярва, че в бъдещето роботите ще бъдат главният начин, по който ще се извършват задачи във физическия свят. Има голяма нужда както от софтуер, така и от хардуер.

4. Биотехнологии

Възможните посоки за развитие на тази сфера са безбройни – борба с болести, забавяне на стареене, архивиране и сваляне на памет, генетично програмиране и други.

5. Здравеопазване

В много страни като в САЩ, здравеопазването е изключително скъпо. Тук иновацията трябва да дойде от компании, които го правят по-достъпно, а не по-скъпо. Специално превантивното справяне със здравословни проблеми, би се отплатило многократно – работа със сензори, устройства, данни и т.н.

6. Фармацевтика

Лекарствата трябва да бъдат разработвани, произвеждани и пускани в употреба много по-бързо и евтино. В момента това е скъп и времеемък процес. Голям трябва да бъде фокусът върху лекарства, които предотвратяват появата на болести, а не лекуват вече съществуващи в човешкото тяло проблеми.

7. Вода и храна

Нарастващата популация на земята изисква наличие на повече питейна вода и производство и отглеждане на повече храна. Стартъп компания, която оптимизира наличните източници на храна или открива нови ще спаси милиони човешки животи. Същото важи и за водата. Например, дестилация на морска вода в комерсиални мащаби, ще бъде голям пробив.

8. Образование

Ако успеем да решим този проблем, всичко от този списък може да бъде постигнато. Интернет е голяма сила, която трябва да се използва при иновации в образованието. Комбинация на скалируеми технологии, които обхващат по-голяма маса от хора с по-достъпно единично персонално взаимодействие с учител е нещо, от което има нужда.

9. Интернет инфраструктура

Това включва всякакви продукти и услуги за онлайн сигурност, подобряване на сървърите, нови начини за съхранение на големи количества информация.

10. Правителство

Определено компаниите, които предоставят софтуер специално за правителствени нужди не са много. Правителството е голям клиент, който не разполага с добри софтуерни решения, а и там цикълът за подновяване на продуктите е постоянен.

11. Виртуална реалност и добавена реалност (Virtual Reality and Augmented Reality)

Вече виждаме приложението на виртуална и добавена реалност в игрите, но приложението и в ежедневни продукти е все още назад.

12. Наука

Сферите, в които науката може да има приложение са безброй. В днешно време само университети и големи компании могат да си позволят масивни научни проучвания. Те не винаги са и достатъчно ефикасни. Трябва да има начин да бъдат развити независими лаборатории за изследвания. Може би, чрез краудфъндинг?

13. Транспорт

Половината от енергията, която използваме е за транспорт, а и хората изразходват огромно количество време в пътуване и придвижване от точка до точка. Търсят се по-бързи, ефикасни и зелени начини за придвижване.

14. One Million Jobs

Компании, които имат потенциал да създадат милиони нови работни места. Роботите могат да заместят човека в някои дейности, но човекът винаги ще е нужен на своето работно място.

15. Програмиране

Това съдържа в себе си нови програмни езици, начини за колаборация между програмисти, инструменти за тестване и начини за придобиване на нови програмни умения. Компютърният свят има нужда от софтуер, а тази нужда има стабилна тенденция да се засилва.

16. Холивуд 2.0

Филмовата индустрия има нужда от иновации. Нови начини за подбор на добри актьори (пример: чрез вече съществуващи YouTube канали), нови канали за разпространение на филми (все по-малко хора гледат прожекции на кино, вместо това го правят онлайн) и т.н.

17. Многообразие

Създаване на продукти, услуги и процеси, които да се използват от по-широк спектър от хора с различни възраст, етнос, сексуална ориентация, култура и т.н. Такъв пример би било образованието, работната среда или технологични продукти.

18. Развиващите се страни

Много продукти и услуги не са достъпни в развиващите се страни, просто заради лоши транспортни и логистични условия или липса на гъвкавост при плащанията. Китай, Индия и Североизточна Азия се развиват светкавично и ръстът на брутния вътрешен продукт в тези страни скоро ще надмине този на САЩ.

19. Софтуер за предприятия

Както при правителствата, софтуерите за големи компании имат нужда от иновация, за да бъдат в крак с клиентския пазар. Автоматизация на процеси, автоматизирана комуникация с клиенти, по-евтини решения, споделяне на опит между служителите на компанията, всички тези идеи ще допаднат на един инвеститор.

20. Финансови услуги

Иновативни начини за инвестиране и спестяване на пари, достъпни за хора от средната класа.

21. Телекомуникации

Освен Skype и Whatsapp няма друг наистина голям пробив в начина, по който говорим от разстояние. Комуникациите могат да бъдат по-бързи, прости и достъпни.

Infographic credit: Funders and Founders

Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.
  • qwertyuiop

    ˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆˆ21. Пропуснали сте Viber, който според мен вече е изместил Скайп-а!
    За What’sapp не може да се говори като за лидер в този сектор… според мен на всичките тези има по-добра алтернатива която се казва Дингтон.
    Разликата и положителното на Дингтон е‚ че можеш да трупаш бонус кредити всеки ден, които кредити да използваш за реална телефония до абонати по цял свят + възможността да имаш релаен телефонен номер на таблета си или смарт телефона! Аз съм си „купил“ английски номер ;–––––––-) и шашкам познатите, че съм у Лондон‚, пък аз съм си вкъщи, ха! „Купил“ е в кавички защото релно номера можеш да си го купиш с безплатните кредити които събираш всеки ден‚. Номера ти струва 60 кредита на месец, които пък кредитие ги правиш за10-ина дни.

    ОтплеснАх се! ;-)))) Хайде съ’здраве.