Начало / All / Предприемач в България. Защо не? – Ангел Георгиев

Предприемач в България. Защо не? – Ангел Георгиев

Предприемач в България. Защо не? – Ангел Георгиев

Съвместно с най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина „Кариера в България. Защо не?”, осъществяваме рубрика, в която представяме българи, получили своето образование в чужбина и завърнали се в България, за да стартират бизнес тук.

В тази статия от поредицата ви представяме Ангел Георгиев – предприемач и образовател, работил в чужбина като регионален представител на Sony в Азия и Близкия Изток. В последствие се завръща в България, води продуктови обучения за Sony Mobile България, лекции в Софтуерен Университет и организира и ръководи работилници за Хакидемия България.

Научете повече от разговора ни в с него:

Кои са трите думи, които най-добре те описват?

Активен, Усмихнат, Образовател.

Къде си работил извън България и колко време прекара там?

Върнах се в България в края на миналата година. Преди това работих като регионален представител на Sony в Азия и Близкия Изток. За година и половина бях позициониран в Дубай, ОАЕ. Там първоначално бях част от екипа, който отговаря за Пакистан, а след това се прехвърлих в екипа, който отговаря за Саудитска Арабия.

С какво се занимаваш в момента?

Преди година се върнах в България с идеята и целта да се занимавам с обучения. В момента водя продуктовите обучения на Sony Mobile за България. Отделно водя лекции в Софтуерния Университет. В свободното си време организирам и ръководя работилници за Хакидемия България.

Какво те накара да се върнеш в България и да започнеш работа по собствени проекти?

Професионалният ми опит по един или друг начин винаги е бил свързан с обучения. Преди година и половина осъзнах, че искам да се фокусирам върху обученията и да помагам на общността около мен да се развива. Тогава реших да се върна в България и да развивам нашата общност.

Смяташ ли, че България е добра дестинация за стартиране на бизнес? Какви според теб са факторите, които правят страната ни благоприятна за това начинание?

България, според мен, е добра дестинация за много дейности. Една от тези дейности, разбира се, е стартиране на бизнес. Няма да се спирам на това колко са ниски данъците ни и колко евтина е работната ръка. За мен тук е добра дестинация, защото аз съм българин и ако стартирам бизнес тук, мога да развивам себе си и родината си паралелно.

Кои бяха предизвикателствата, които срещна в развитието на Хакидемия в България?

Аз се занимавам с организацията на Хакидемия в България от средата на тази година. За това време участвах в събитието на 1ви юни в SmartFabLab, София и организирах още три събития:

Около организацията се запознах с много млади и активни хора. Всички те проявявахa желание да се включат в събитията по един или друг начин. Най-голямото предизвикателство за мен е да запазя мотивацията на хората да продължават да предават знанията и интересите си на децата.

Какво би казал на българските студенти в чужбина?

Като начало бих ги поздравил за смелостта да заминат извън България за да учат. Това обогатява много, не само чрез знания, а и чрез опита от различната култура, с която се сблъскват. Желанието ми е максимално повече от тях да се върнат обратно в България и да приложат знанията и уменията си тук. Много подкрепям сдружение „Тук-Там“ и тяхната инициатива „Кариера в България. Защо не?“.

И като за финал какво би казал на хората, които имат идея за стартиране на бизнес или проект със социална кауза?

Най-важното, според мен е да работят по нея. Все по-често срещам хора със страхотни идеи, които оставят без реализация. Моят първи закон по предприемачество е всеки ден да работя по идеята си. В противен случай никога няма да я видя в действие.

Благодарим на Ангел за отделеното време! Пожелаваме му успех развитието на Хакидемия и новите проекти, които стартира!

 

Прочетете и останалите интервюта от поредицата: 

Предприемач в България. Защо не? – Кристиан Митов 

Предприемач в България. Защо не? – Невена Ганева

Предприемач в България. Защо не? – Любомир Недялков


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.