Начало / All / Силата на Kairos Society

Силата на Kairos Society

Силата на Kairos Society - откриване

В средата на октомври, с подкрепата на Телерик АД, отлетяхме за Лос Анджелис на годишната конференция Kairos Global Summit. България, като част от световната организация Kairos Society, беше представена от мен и Георги Чипов – основател на Arthesis и изобретател на SmartHand.

Българският клон на организацията съществува от година, като основната цел досега беше да дадем достъп до световна сцена на наши иновативни умове. Участието на Георги Чипов имаше точно тази цел – повече хора на световно ниво да разберат за иновациите, които той и неговият екип въвеждат.

Та, какво все пак е Kairos Society?

Организацията започва от идеята да създаде подкрепящо се общество от младите предприемачи, които решават световни проблеми чрез разработките си в три основни “сфери на бъдещето” – образование, здравеопазване и чиста енергия.

Ние вярваме, че иновациите, които възникват в тези три области, значително ще подобрят качеството на живот на сегашните и идни поколения.

Имайки тази визия, Kairos Society е световна общност от новатори – game changers, в буквалния смисъл на думата, която подкрепя по два основни начина:

  • Свързва ги помежду им, така че да могат да колаборират и да създават по-силни иновации чрез партньорства.
  • Свързва ги с със световни бизнес лидери, ментори и инвеститори, с цел да получат знание, съвети, насоки и евентуални инвестиции от тях.

Някои от досегашните ментори в Kairos Society включват: Carl Bass (CEO, Autodesk), Beth Comstock, (CMO, General Electric), Peter Diamandis (Founder, X-Prize Foundation), Mike Perlis (CEO, Forbes), Tim Draper (Founder, Draper Fisher Jurvetson)

Стартиращите компании

След като вече знаете повече за организацията, можете ли да си представите какви бяха стартъпите, които присъстваха на събитието в Лос Анджелис? – това бяха компаниите на бъдещето, такива, които решават здравословни проблеми на хора по цял свят, дават нови образователни възможности на децата в Африка и значително намаляват вредните емисии, с които замърсяваме планетата. Още повече – предприемачите, които ги развиват, са на не повече от 25 години, като това беше и едно от условията.

Ето пример за някои от иновативните компании, които направиха най-силно впечатление:

DDG – компания, която развива по-ефективно и бързо диагностично устройство за малария, което не изисква лабораторни условия. Основателите са двама – 20 и 24-годишни

Eko Devices – създават умен стетоскоп, свързан с мобилното устройство на лекаря. Това позволява по-точна диагностика и улавянето дори и на най-малките промени в сърдечния ритъм. Трима основатели на средна възраст 23 години.

ReVolt – Батерия захранвана от пръст (да, почва), която ще струва под 15 $. Екипът е съставен от три момичета на средна възраст от 21 години.

RETHINK – разработва образователна платформа, предлагаща по-интерактивно и завладяващо образователно съдържание, за училища и ученици в Южна Африка. Двама основатели на средна възраст 23 години.

kairos society cover

Инвеститори + Ментори

Броят и качеството на влиятелните бизнес лидери, професионалисти и инвеститори, които присъстваха, беше внушителен. Изпълнителни директори на големи корпорации като GE, Johnson and Jonson и Cisco, инвеститори от Силициевата долина, журналисти от световни медии, като Forbes, CNN и Bloomberg, и млади иновативни предприемачи, прекараха три дни заедно и всички имаха възможност да посветят време, да споделят идеи един с друг.

Какво България може да вземе от САЩ?

Няма да сравняваме подробно предприемачеството в България с това в Долината. Въпросът по-скоро е какво ние можем да направим, за да вървим нагоре като една от силните предприемачески екосистеми в Източна Европа, произвеждащи иновации.

Това, което забелязахме при престоя си в САЩ, няма общо с държавна политика, администрация или устройство (макар разликите да са големи). Това, което ни направи впечатление е, че предприемачите във всички тези компании мислят мащабно. Мащабно не от гледна точка на пари и власт, а мащабно от гледна точка на проблеми, с които се опитват да се справят, чрез това, което създават.

Да направиш поредната мобилна апликация за най-близките барове, не означава нищо (не, че баровете не са важни), а и инвеститорите не се трогват особено от такива идеи.

Под мащабни идеи имам предвид бизнеси в следните сфери: роботика, здравеопазване, зелени технологии, медицина, соларна енергия, термална енергия, образование, алтернативни горива, изкуствен интелект и т. н.

The Takeaway

От цялото събитие, хора и компании, които срещнах, извадих заключение за себе си, свързано с предприемачеството. Ще го споделя с вас, като апел.

Когато планираме следващото бизнес начинание, нека първо се замислим за въздействието, което искаме нашата иновация да има върху света, за човешките животи, които можем да променим със своите идеи.

Ако бизнесът ви е достатъчно иновативен и ориентиран към решаването на основни човешки проблеми, ще намерите хора, инвеститори, клиенти и ментори, които да повярват в него, а ако това се случи, определено няма да имате проблем с материалните печалби.

Като за финал

Хората, атмосферата, отношението и нещата, които научихме, направиха пътуването ни незабравимо. Още повече, направиха го начало на нови международни сътрудничества, новородили се идеи и голяма мотивация.

Благодарим на целия глобален екип на Kairos Society и Телерик АД, които повярваха в нас и ни подкрепиха в пътуването до САЩ.

 Можете да усетите цялостното настроение на Kairos Global Summit 2014 от това видео.

Ако ти си млад предприемач (до 25-годишна възраст), харесваш идеята на Kairos Society и развиваш иновативен продукт, таргетиран към световния пазар, в някоя от следните сфери: образование, здравеопазване, зелени технологии, роботика, разкажи своята история на: nik.yanev@kairossociety.org
 Cover picture credit: educraise.com

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.