Начало / All / Скиминг на банкови карти? Вижте решението на българска компания!

Скиминг на банкови карти? Вижте решението на българска компания!

Скиминг на банкови карти? Вижте решението на българска компания!

Със сигурност сте чували за банковите измами чрез скимиране на дебитни и кредитни карти. Скимингът представлява сканиране на информацията от вашата банкова карта, чрез скимиращо устройство поставено на банкомат или дори просто чрез приближаването му до вашия портфейл.

Банковите измами чрез скиминг възлизат на десетки милиарди долари годишно. Точно към решаването на този проблем се е насочила българската стартираща компания SkimProt, която ви представяме в този материал.

Като всички останали стартиращи компании, за които пишем и техният екип е съставен от млади и иновативни хора с широк мироглед, обединени около решаването на значим проблем.

Разберете повече за работата на компанията от нашия разговор с Георги Канев, част от екипът на SkimProt.

Какво е SkimProt?

Георги Канев (SkimProt): SkimProt е иновативен стикер, който предпазва банковите карти от източване. Всички случаи на т. нар. скиминг се осъществяват чрез кражба на личната информация от магнитната лента на банковата карта. Информацията, която се съдържа на EMV чипа на картата е същата като тази на магнитната лента, но е значително по-защитена и SkimProt пренасочва хардуерните устройства да четат данните от него чрез универсални сервизни кодове. Стикерът съдържа няколко пласта, включително екраниращ, който гарантира, че личната информация на картодържателя не може да бъде прочетена, както и втора магнитна лента, която предоставя необходимото за извършването на транзакцията. По този начин дори да има скимиращо устройство, то ще запише информацията от защитния стикер, която е абсолютно безполезна при злоупотреби. Самият стикер е пасивен и се залепя върху магнитната лента, като ефектът от него е мигновен, без нужда от допълнителна активация и начинът на работа е абсолютно прозрачен за крайния потребител.

Как започнахте работа по този продукт?

Георги Канев (SkimProt): Димитър Чобанов и Николай Цапрев, са започнали работата още през 2012 г., като идеята е била продуктът да бъде просто един рекламен стикер. След това са стигнали до заключението, че чрез скриването на магнитната лента е възможно да се предотвратява скимирането на карти. Така 6-9 месеца по-късно, 10-ина глътнати банкови карти, кои със Post-it, кои със скоч, кои с ранни версии на продукта, се стигна и до успешен прототип. Впоследствие двамата господа, които работят с нас по други IT проекти, дойдоха с молба да измислим вариант за масово производство и си тръгнаха с партньорство, от което се роди и СкимПрот ООД. 12 Месеца по-късно (началото на 2014 г.) имахме вече успешно масово производство, сформиран екип от 7 човека, както и продажби в няколко държави по света.

Какъв е пазарът за такова решение в световен мащаб? Кои са вашите таргет клиенти?

Георги Канев (SkimProt): Към момента в световен мащаб има около 10-12 млрд. карти. От тях около 2.5-3 млрд. имат  чип, тоест това е и нашият основен пазар. Според стратегията, която Visa и MasterCard прилагат, все повече карти ще започват да се предлагат с чип, като идеята е след 20-ина години, всички устройства да могат да четат EMV чипове и магнитната лента да бъде премахната от употреба. Най-подходящите клиенти са тези, в чиито държави има висок процент на престъпност и проблемът със скимирането е публично оповестен. Това са държави от Южна Америка като Бразилия, Аржентина и Мексико, където има много голямо количество измами. Също така от интерес за нас са и развити и платежоспособни държави като Англия, Германия, Франция и като цяло Западна Европа. Наши потенциал