Начало / All / Образование от дивана – MOOCs

Образование от дивана – MOOCs

Традиционното университетско образование все по-често става недостатъчно за развитието на младите предприемачи, което автоматично означава, че те търсят нови начини за получаване на допълнително знание. Една от тези нови и по-различни възможности е т.нар. MOOC – Massive Open Online Course.

Масивният отворен онлайн курс (МООК = MOOC = Massive Open Online Course) е онлайн курс с неограничено участие и отворен достъп чрез интернет мрежата.

Образование от дивана – MOOCs

В допълнение към традиционните курсови материали като видео лекции, четива и казуси или проблеми, МООК предоставят интерактивни потребителски платформи, които подпомагат изграждането на общност за студенти, професори и асистент-преподаватели (TAs = teaching assistants). МООК са една от последните иновации в развитието на дистанционното обучение, като започват да правят впечатление още през 2012 г.

Първият МООК изниква от движението за Отворени образователни ресурси (OER = Open educational resources). Самият термин се появява през 2008 г., като го използва Дейв Кормиер от University of Prince Edward Island и Браян Алегзандър от Националния институт за технологии в либералното образование като отговор на курс, наречен Конективизъм и Свързано знание (познат като CCK08), воден от преподавателя в Университета на Атабаска Джордж Сименс.

Ню Йорк Таймс обявява 2012 г. за година на МООК, след като няколко добре финансирани доставчици, асоциирани с топ университети се появяват на технологично-образователния пазар – Coursera, Udacity, edX.

През миналия месец Хроникъл разказа за The MOOC Research Initiative и техните пет ключови открития, подкрепени финансово от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Изтъква се дори преимуществото на МООК като инструмент за подготовка на бъдещи студенти, както и какво ги отличава от традиционното обучение. Това изследване представлява най-обстойното до момента.

Разгледайте полезните инфографики на партньорите ни SmartiGraphs.

Автор: Ния Колева

Бел.ред – Ако сме успели да провокираме любопитството ви за бизнес обучение чрез МООК-ове, споделете тази статия и дайте своето мнение за този тип обучение в коментарите.

Ако статията получи достатъчно внимание и споделяне ще публикуваме материал с най-добрите предстоящи МООК предприемачески курсове.


Автор: Smarti Graphs

Smarti Graphs
SmartiGraphs е проект на група млади ентусиасти, които вярват, че знанието е важно за хората. Те искат да помогнат на обществото да бъде по-информирано, използвайки атрактивен и приятен начин - ИНФОГРАФИКИ. Те обединяват красота и информативност, за да задоволят и най-взискателната аудитория.