Начало / All / Разликата между инвестиция с частен и инвестиция с рисков капитал (Видео)

Разликата между инвестиция с частен и инвестиция с рисков капитал (Видео)

Развивайки свой иновативен стартъп, рано или късно ще стигнете до момент, в който имате нужда от допълнителен капитал, който ще получите във вид на инвестиция. Този момент може да е моментът на самото стартиране, когато имате нужда от първоначална финансова инжекция, за да се задвижи работата по вашата компания. Или пък, когато вашата компания е вече на пазара от няколко години и вие имате инвестиция, за да постигнете бърз и ефективен растеж, обхващайки по-голям дял от вашия пазар.

Във втория случай, когато имате нужда от капитал, за да разраснете скоростно своя бизнес, най-вероятно ще използвате рисков капитал (Venture Capital) или за по-напреднал етап – частен капитал (Private Equity).

Прочети още: Какви са различните видове инвестиции за стартиращи компании

Двата типа инвестиции имат доста различия, като например:

  • Етап на инвестиране – Инвестициите с рисков капитал се правят в стартиращи компании, докато тези с частен капитал във вече установени компании.
  • Разрастване на компанията – Рисковият капитал е насочен към стартиращи компании в потенциал за супер бърз растеж. Частният капитал е предназначен за компании, които имат вече доказана концепция и влияние на своя пазар.
  • Възвращаемост на инвестицията и риск – Инвестицията на рисков капитал се очаква да бъде възвърната ~10 пъти, с по-голям риск за инвеститора. Инвестицията на частен капитал се очаква да бъде възвърната ~2 пъти, но с по-малък риск.

Разберете останалите прилики и разлики във видеото и в нашата статия за различните видове старъп инвестиции.


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.