Начало / All / IFTTT – Най-лесният начин да автоматизираш своето онлайн присъствие

IFTTT – Най-лесният начин да автоматизираш своето онлайн присъствие

IFTTT- „ Ако се случи ТОВА то направи ОНОВА“

Какво е IFTTT?

IFTTT – If This Then That.

Най-лесно обяснено –„ Ако се случи ТОВА то направи ОНОВА“. Правилното произнасяне на услугата е „ифт“ или както създателите на уеб услугата го обясняват „Произнася се като Lift, без L отпред“

IFTTT е web услуга, която помага на различни апликации и услуги, наречени „канали“ (channels) да си комуникират едни с други с целта да се автоматизират различни скучни и механични задачи. Това е изключително лесна за използване програмка, която може да ви спести наистина много време като извърши най-досадните ви задачи. Това е една от любимите ми безплатни програми, заедно с Evernote.

Програмата работи използвайки формули, които се наричат „рецепти“, които свързват различни апликации по определен начин, за да извършат автоматизация на различни дейности. Ето пример за 2 неща, които програмата може да извършва за вас автоматично:

1)      Когато профилната снимка във Facebook се смени -> да се смени профилната снимка в Twitter.

Тази рецепта можете да използвате както за лични профили във Facebook, така и за страници, които поддържате.

2)      Ако пуснете линк във Facebook -> да се Tweet-не веднага

Единственото, което трябва да направите е веднъж да активирате тези рецепти и докато не ги деактивирате при всяка промяна на профилната снимка или пускане на линк във Facebook, IFTTT ще извърши желаното от вас действие!

Ако сте останали с впечатлението, че програмата работи само с Facebook и Twitter, бързам да ви кажа, че IFTTT поддържа още 132 програми и услуги! За да проверите пълният списък с поддържаните канали – натиснете тук

Как точно работи програмата?

Първо трябва да си създадете акаунт, след това можете сами да създадете рецепта (това е за по-напредналите потребители) или да прегледате публично достъпните рецепти и да намерите такива, които ви харесват. Също така има и колекции от рецепти по категории подбрани от екипа на програмата (по мое мнение трудно ще намерите нещо интересно от тях). В долната картинка можете да разгледате създадените от екипа категории:

iftt-колекции

След като си харесате и изберете рецепта, натискате бутона „Use Recipe”, след това IFTTT ще ви отведе към страницата за влизане в профила на съответното приложение и ще трябва да разрешите достъпа за IFTTT, за да може програмата после да извърши желаното от вас действие.

Представям ви моята колекция от любими рецепти, които ще са полезни за всеки човек, който е активен както в социалните медии, така и в Интернет пространството като цяло.

1) Благодарете, че някой ви „Follow“-ва в Twitter

Благодарете, че някой Ви "Follow"-ва в Twitter

Това е една от най-популярните рецепти, които се използват в Twitter пространството! Когато някой реши да ви последва в Twitter, IFTTT ще пусне на неговата стена благодарствено съобщение за последването. Тази рецепта използва вашата Gmail поща и Twitter акаунт.

*Про съвет

Когато активирате рецептата, скролнете надолу и променете текста, който е нагласен да се изпраща от „“Thank you for the follow” към нещо малко по персонално, като например “Hi, there! I appreciate the follow“, или пък напишете нещо на български език. Причината за това е, че всички използват стандартното съобщение и хората рядко си правят труда да променят нещо по него. Веднага ще направи впечатление ако го промените! Също така мога да препоръчам през известно време да променяте малко съобщението, така че ако някой погледне какво Tweet-вате, да изглежда по-малко автоматизирано.

2) PayPal сметки към Evernote

PayPal сметки към Evernote

Рецепта, която ще е полезна за всеки, който получава или изпраща пари по PayPаl. Ако не използвате PayPal сега, то все пак си отбележете някъде тази рецепта, защото най-вероятно ще започнете в бъдеще, понеже това е един все по-популярен метод за онлайн разплащане.

Не се притеснявайте за вашата сигурност използвайки тази рецепта, защото IFTTT не използва PayPal акаунт, а достъп до Gmail поща. Аз лично предпочитам да имам достъп до моите транзакции във всеки един момент и при това без да се логвам в PayPal профила си, най-малко от гледна точка на сигурност, защото не винаги можем да използваме интернет от вкъщи.

Рецептата ще направи дневник в Evernote, който можете да използвате за елементарно счетоводство.

3Запазете Facebook статус в дневник в Evernote

Запазете Facebook статус в дневник в Evernote

Ползите от тази рецепта са наистина много

– Удобно за проследяване какви неща са пускани от Facebook профила ви, дори когато нямате достъп до Facebook

– Лесен начин за следене какви неща се пускат по Facebook групи, които са поддържани от хора наети от вас или агенции

– Отнема няколко клика да активирате тази рецепта! Що се отнася до IFTTT, моята мантра е „Ако си мисля, че поне 1 път може да ми се наложи да го ползвам и не ми пречи да го има, то ще го активирам“. Това се отнася в пълна сила за всички рецепти, които правят някакъв тип backup на информация.

4) Любими туитове към Google Spreadsheet

Любими туитове към Google Spreadsheet

Думите не са достатъчни, за да опиша колко велика е тази рецепта! Въпреки, че от сравнително скоро използвам Twitter наистина активно, мога да кажа, че това е един от най-добрите канали за откриване на качествено съдържание (но и от най-добрите канали за изгубването му!)

Ако видя нещо, което ми се струва интересно и полезно, винаги му давам “favorite”, след това то автоматично отива в Spreadsheet на Google Docs и от там нататък ми е достъпно винаги!

5) Запазване на файлове от Gmail към Google Drive

Запазване на файлове от Gmail към Google Drive

Никога не знаете кога ще ви потрябва файл получен по имейла, и ако сте като мен, то бихте искали да ги имате винаги синхронизирани между различните устройства, които използвате, за да ви бъдат достъпни, дори когато нямате достъп до интернет. Ако не сте фен на Google Drive, то има подобна рецепта използваща Dropbox.

 

+ Бонус рецепта

Ако използвате Андроид телефон и искате винаги да имате хубав wallpaper, то проверете тази рецепта  „500px Editor’s Choice to Android Wallpaper“ – Всеки път, когато снимка е добавена в страницата „Избор на редактора“ то тя ще бъде автоматично поставена като тапет на вашия телефон. Това ще се случва 1-2 пъти в седмицата.

Ако има интерес, то бих написал и втора статия, или допълнил тази, с всички полезни и готини рецепти в IFTTT.

А ти използваш ли IFTTT? Кои са твоите любими рецепти?


Автор: Стоимен Илиев

Стоимен Илиев
Стоимен Илиев е Интернет маркетинг и SEO специалист, а също така и блогър. Интересува се от личностно развитие и е запален по спорта и здравословния начин на живот. Обича да прекарва свободното си време с приятели или в четене на книги.