Начало / All / Изкуство в протезирането – Arthesis

Изкуство в протезирането – Arthesis

Дори и през лятото иновативните предприемачи не се губят време, а действат. Стартъпът, който ще ви представим в тази статия  е съставен от трима вече изявени български предприемачи – Георги Чипов (SmartHand и print3d.bg), Демир Тончев (print3d.bg и Stigni.bg), Атанас Дюлгеров (Axdale). „

Тримата мускетари имат мисия да помогнат на хората с протези да изразят себе си да възродят самочувствието си, визията и желание за живот.

Какво е Arthesis?

Arthesis е красива обвивка за протеза, направена с 3D принтер, за хора с ампутация на крака. Дизайнът на всяка обвивка може да е уникален и съобразен с индивидуалността на клиента. Например, ако клиента има татуировка на здравия крак, на обвивката може да се направи дизайн, който да я допълва.

Освен физическия продукт, разработваме и софтуер, който превръща снимки от телефон в 3D дигитален обект/модел. По този начин можем да правим обвивката на протезата с точната форма на здравия крак, като това се прави с цел да върнем визуалната симетрия в тялото.

Arthesis е начин, по който хората с протези могат да изразят себе си и да излязат навън с ново самочувствие, визия и желание за живот. Arthesis - изкуство в протезирането - продукт

Какъв е проблемът, който решавате? 

Обикновено хората с ампутация изпадат в депресия и имат срив в самочувствието, което ги кара да се изолират от другите хора и да не водят пълноценен живот. Също така искаме да променим и начина, по който обществото приема хората с ампутация. Всички знаем как като видим човек с ампутация, се стремим да не зяпаме към “проблема”. С нашия продукт искаме да направим точно обратното – да кажем, че наличието на ампутация не е странно и ненормално, и това не те прави по-малко човек. Arthesis може да е един много добър “ледоразбивач” в социални ситуации. Arthesis е продукт за хора, които са приели злополуката и са достатъчно смели и силни да продължат напред с нова визия.

Друг проблем в момента са сегашните “козметични” решения за покриване на протези. Те обикновено са от силикон или плат, като се опитват да приличат на истински крайник по цвят и форма. Но те не се изработват специално за клиента (както Arthesis) и цветът например се постига трудно, особено лятото, когато здравият крак може да хване тен. Също така, тези решения много често ограничават свободата на движение на протезирания крак.

Защо точно този продукт и какво ви мотивира да го развивате?

Имаме опит с протезирането (SmartHand), както и опит с 3D принтирането (print3d.bg). Впоследствие се оказа, че можем да решим проблемите, за които споменахме, по много добър начин. Освен, разбира се, добрата кауза, пред нас се открива и възможност да развием изключително доходоносен бизнес.

От колко време работите по Arthesis и какъв напредък имате?

По идеята работим вече почти година. До момента имаме готови няколко крайни прототипа, изграден процес на изработка на индивидуален Артезис, бета версия на софтуера и интерес, както от клиники за протези, така и от индивидуални клиенти.

Arthesis - изкуство в протезирането - Екип
Екипът на Arthesis

Каква е визията ви за развитието на Arthesis в следващите три години?

Смятаме да развием Arthesis като моден бранд, като нещо, което носиш според случая и ежедневието ти. Всеки Arthesis е направен така, че смяната на дизайн/кавър се прави за по малко от 10 секунди.

Една от основните ни цели е да направим Arthesis разпознаваем от всеки човек с протеза и от всяка клиника. За начало планираме да навлезем на пазара в централна Европа и САЩ.

Основна задача е да развием софтуера за превръщане на снимки в 3D модел, така че много лесно всеки да може да взима точните размери на крака си, за да се направи Arthesis, който е симетричен със здравия крак.

Спрямо тази визия, какви са следващите стъпки във вашето развитие?

Развитието на софтуер/приложение за сканиране, както и на сайт, където ще може да се поръчва онлайн.

Развитие на мрежа от клиники, които да предлагат продуктите ни.

Друго важно нещо, което искаме да развием, е и силна общност около продукта.

Екипът ви е силен, разкажете ни по малко за всеки един от вас.

Първо се срещнахме в Бетахаус, където по това време Атанас работеше за английска софтуерна фирма, а Демир и Георги се занимаваха с 3D принтиране. Освен това Демир и Атанас се познават още от ученическите си години в НПМГ.

Атанас има опит в разработването на комплексни корпоративни софтуерни системи и разнообразни ИТ технологии. Освен това е стартирал Axdale – SaaS платформа за онлайн пазаруване от различни супермаркети.

Демир е стартирал Stigni.bg, а впоследствие с Георги създават print3d.bg.

Георги е изобретател на Smarthand(chipolabs.com) и е печелил наградата за млад предприемач на годината от Empower.

Какво бихте посъветвали младите предприемачи в България?

Бихме дали 3 съвета:

  • Ако нещата не се получават отговорността е твоя;
  • Развий емоционалната си интелигентност;
  • Не позволявай неуспехите да те спрат.

Има ли нещо, което искате да добавите?

Искаме да брандираме няколко протези с лога на фирми, които са склонни да дарят няколко наши продукта на хора с протези. Набираме желаещи на имейл – info{at}arthesiscovers.com

Желаем успех на Entrepreneur.bg, както и на вашите читатели.

 

Бел. ред – Благодарим за пожеланията на Arthesis. Ние от своя страна им пожелаваме успешно развитие на бизнеса и продукта.


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
  • Мирко

    Браво!