Начало / All / Какво ще се получи ако съчетаем мебелите с пъзели?

Какво ще се получи ако съчетаем мебелите с пъзели?

В стремежа си да ви показваме иновативните стартиращи бизнеси в България, наистина попадаме на уникални идеи и проекти, а още повече на креативни хора от новото поколение предприемачи.

В днешната статия ще ви представим българска стартираща компания, която решава да съчетае удобството на мебелировката с креативния и игрови елемент на пъзелите. Основателите Петър Захаринов и Делян Спасов работят неуморимо по проекта и вече реализират продажби на своите „пъзелизирани мебели“.

Освен, че напредват с бизнес развитието, екипът успява да привлече вниманието на световни медии като The Verge, Wired, Designboom, Gizmodo, Fast Company и други.

Вижте разговора ни с единия от основателите на компанията, Делян.

Здравей Деляне! Какво е Praktrik и какво правите?

Делян: Praktrik  е не просто мебелна марка, Praktrik е начин на мислене. Убеждението, че светът не е само това, което можем да видим и  усетим със сетивата си, че имаме повече възможности от тези, които познаваме. Пространствените пъзели са структури, които изглеждат невъзможни на пръв поглед, но благодарение на скрит трик в тях, те всъщност се оказват изпълними. Използвайки тези принципи за практични цели, ние целим да провокираме въображението чрез заобикалящата ни материална среда и внесем щипка магия в ежедневието.

Петър и Делян, основателите на Praktrik, с част от елементите на един от техните продукти.

Петър и Делян, основателите на Praktrik, с част от елементите на един от техните продукти.

Кога започнахте работа по продуктите на Praktrik?

Делян: Работата започна през 2009 г., когато Петър Захаринов – дизайнерът и вдъхновител на Praktrik попадна на подобни пъзели в Интернет. Той видя потенциала на тези сглобки да бъдат използвани за практични цели и започна работа по първите прототипи. Купи една малка дървообработваща машина, подходяща за прототипиране и собственоръчно изработи първите бройки.

Какво ви вдъхнови да направите Praktrik и да съчетаете пъзелите с мебелировката?

Делян: Преди да основем Praktrik, концепцията предизвика немалък интерес от доста престижни медии за дизайн, което ни накара да мислим, че проектът има и комерсиален потенциал. Що се отнася до смесването на пъзели и мебели, бихме добавили, че пъзелите имат и много практични страни: не изискват инструменти и крепежни елементи, лесно се пренасят разглобени, някои от тях позволяват няколко варианта на сглобяване, освен всичко това са и интерактивни и забавни – нещо, което е изключително важно в днешно време.

Видео представящо продуктите в колекцията „Coordinate“ на Praktrik

Къде произвеждате вашите продукти и какъв е целият производствен процес?

Делян: Първите 1-2 години борбата беше да намерим партньор, на когото можем да разчитаме за срокове и качество, който да има голям производствен капацитет и това, което е най-важното за нас – да харесва продуктите ни. Затова сме много щастливи, че започнахме партньорство с Viza Living, които имат капацитет да произвеждат големи количества с добро качество. Като цяло производствения процес е доста опростен, защото не изисква сложни манипулации и довършителни работи, единствено нарязване на елементите и импрегнирането им.

Знаем, че сте участвали в Start It Smart | Pre-Accelerator. Каква беше най-голямата стойност, която получихте от програмата? Какво е цялостното ви впечатление?

Делян: Най-важното, което получихме е увереността и вярата в самите нас. По време на обучението успяхме да изчистим концепцията си за това как да продължим напред, за да достигнем крайната си цел и да си набележим следващите стъпки.
Освен това получихме и много практически знания в различни области. Работата на предприемача е такава, че в началото той трябва да прави всичко сам – от идеята до реализацията, от бизнес плана до маркетинга и продажбите. Всеки лектор от програмата ни даде по едно парченце от този пъзел, по една частица знание, които ние трябва да сглобим в успешен бизнес. И не на последно място – контакти.

Start It Smart ни даде достъп до предприемаческите среди, канеха ни на събития в сферата, канеха в програмата ментори – хора успели в техния бизнес, които споделяха опита си. А както знаем в бизнеса контактите са важни.

Кои са каналите, по които продавате своите продукти? Как достигате до вашите клиенти?

Делян: Основният канал, през който сме продавали досега е нашият онлайн магазин www.praktrik.com. Опитваме да продаваме и през други онлайн платформи. Това, което осъзнахме обаче е, че нашите продукти са трудно продаваеми през интернет. Много важно за нашите мебели–пъзели е да можеш да ги видиш, да ги пипнеш и дори да поиграеш с тях. Показателно за това е че вторият ни по продажби канал е +Това – мястото където можеш да си поръчаш кафе и дизайнерската маса на която го пиеш. Затова следващата ни цел са големите мебелни магазини.

Къде сте срещали затруднения досега в развитието си? Как сте се справяли с тях?

Делян: Най-голямото предизвикателство беше да си намерим производител. Много търсихме, пробвахме различни, някои бяха бутикови, които изпълняваха много качествено, но скъпо, други, които не искаха високи цени, но нямаха нужното качество или пък не успяваха да спазят срока. След като се мъчихме така доста време, някак си „случайно“, от контакт с наши приятели се срещнахме с Александър Сафари – управителят на Viza Living. Той е човек като нас, на нашите години, с нашето мислене и наистина харесва продуктите ни. Понякога, когато много се бориш, но не знаеш накъде да продължиш, съдбата сама ти праща точния човек и правилното решение.

Какви предимства и недостатъци има това, че сте стартирали в България, а не в  някоя друга европейска страна?

Делян: Разбира се всяко място си има предимства и недостатъци. България не е богата страна, тук пазарът за нашите продукти е ограничен. Но пък точно затова и производствените разходи са по-ниски. Ние трябва да използваме тези предпоставки, да произвеждаме тук и да изнасяме на по-платежоспособни пазари.

Петър и Делян, основателите на Praktrik.

Петър и Делян, основателите на Praktrik.

Кои са постиженията на Praktrik, с които най-много се гордеете?

Делян: Въпреки многото публикации в големи издания и спечелените награди за продуктов дизайн, може би най-много се гордеем с нашите проекти за деца, които сме изпълнили по поръчка.  Това са „Археологията зад кадър“ – пътуваща изложба за деца, адаптирана за възрастни, която е проект на НБУ и „Оцвети ме“ – интерактивна изложба на детска илюстрация, осъществена от списание „Едно“. Най-голямото признание за нас бяха детските усмивки и разкривения надпис „Тези неща са много яки“, написан с перманентен маркер върху скъпата конструкция.

Колко приблизително продадени продукти имате?

Делян: До момента сме продали около 40 продукти, както стандартни по каталог така и някои уникални, проектирани и произведени според специфичните нужди и изисквания на клиента.

Какви са плановете за развитие на Praktrik? Какво следва?

Делян: Краткосрочните планове, по които вече работим са редизайн на сайта, който трябва да стане още по-представителен и да продава по-добре. Също така изработване и стартиране на цялостна маркетингова стратегия с цел изграждане на идентичност и разпознаваемост на бранда. И много важно за нас е осъществяването на контакти и сключване на договори за продажби с големи мебелни магазини и вериги в Европа. Пак с цел разширяване на бизнес контактите ни и намиране на нови партньорства, целим да участваме в някои международни мебелни изложения, като това в Кьолн или Токио.

Пожелаваме успех в развитието на Praktrik!


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.