Начало / All / 8 стартъпа, които ще направят лятната ти почивка по-добра

8 стартъпа, които ще направят лятната ти почивка по-добра

Вече се намираме в активния летен сезон. Ако все още не сте отскочили до морето, планината или някоя чуждестранна дестинация, то значи тепърва ви предстои и в момента сте в период на планиране.

Знаете ли, че дълготрайните почивки и ваканции се отразяват изключително добре на вашето психическо здраве? Според този журнал за приложни изследвания за качеството на живот, най-големият прилив на щастие идва от самото планиране на една почивка.

Говорейки за почивки и планиране, а пък в същото време и за стартъпи, решихме да ви разкажем за осем стартъпа, които могат да внесат удобство, приключение, улеснение и като цяло приятно преживяване, във ваша лятна ваканция.

Ето ги и тях:

Airbnb

Airbnb

Airbnb е уебсайт, чрез който можете си наемете стая, етаж, цял апартамент или дори цяла къща, за един, два, три дни, седмица или месец. Не наемате хотелска стая, а частно място предоставено от физически лица (като вас), които дават собствени жилища под наем.

Как Airbnb може да направи почивката ви по-добра?

Цените са много по-ниски от тези на хотелите и има варианти за всеки джоб във всеки град и държава. По-малко похарчени пари за хотел – повече пари за други забавления.

Намерете си местенце – www.airbnb.com

Освен, че можете да наемате, можете и да отдавате жилище или стая под наем.

Mixology

mixology

Мисията на Mixology е да ви помогне да откриете най-добрите рецепти за напитки. С хиляди рецепти за алкохолни и безалкохолни питиета, коктейли, шотове, топли или желирани, е сигурно, че следващият път, когато имате нужда от идея за вечерното или дневно парти, ще я намерите тук.

Можете да търсите питиета по видове или по съставки, с които разполагате.

Как Mixology може да направи почивката ви по-добра?

Няма нужда да обяснявам – Get creative with the incredients.

Можете безплатно да си свалите приложението за iPhone и Android (досега апликацията има над 10 млн. сваляния) – www.mixologyapp.com

Incrediblue

Incrediblue

Incrediblue често е описван като “Airbnb за лодки и яхти”. Това е гръцки стартъп, чрез който можете да наемате всякакъв вид лодки по цял свят. Голям плюс е, че както в Airbnb се свързвате директно със собственика на лодката, без посредници и оскъпяване.

Как Incrediblue може да направи почивката ви по-добра?

Наемете яхта с приятели и преживейте морско приключение в Гърция, Хърватска Италия или в някоя друга дестинация. Ако пък не си падате по почивките с големи компании приятели, прекарайте романтична почивка със своята половинка. Почивката на яхта има своя чар и предимства.

Бележка: Тъй като не съм любител на традиционните медикаменти, ще ви препоръчам вместо хапчета да се запасите, за всеки случай, с два натурални лека против морска болест – зелени ябълки и джинджифил, на капсули или чай. Най-добре вземете и двете. ; )

Посетете сайта и разгледайте с какво разполагат – www.incrediblue.com

eCool

eCool

Лято, слънце, жега, напитки за охлаждане. Стартъпът eCool ви дава достъп до нормалната ниска температура на почвата един метър под земята. Или по друг начин казано, eCool е хладилник за напитки, който се инсталира на 113 см дълбочина в почвата и използва ниската температура под земята, за да държи напитките ви охладени без дори волт електричество.

Как eCool може да направи почивката ви по-добра?

Няма нужда да питам, дали имате нещо против освежаваща студена напитка в горещ летен ден, докато си отпочивате. Нали така? Особено, ако се намирате на място, на което няма хладилник, далеч сте от електричество, а пък ледените блокчета на вашата хладилна чанта трябва да бъдат замразени…във фризер, който отсъства.

Разберете повече за eCool – www.eng.ecool.dk

Ulmon (CityMaps2Go)

ulmon_citymaps

Тъй като лично съм имал проблеми с това, реших да вмъкна най-доброто приложение с офлайн карти и офлайн локализация, което някога е попадало на мое мобилно устройство. Освен приложението CityMaps2Go, което покрива карти на хиляди дестинации, компанията Ulmon разработва и индивидуални приложения с карти и гайдове на забележителностите на най-посещаваните туристически градове по света.

Как Ulmon(CityMaps2Go) може да направи почивката ви по-добра?

Най-големият плюс на приложението е, че локализацията работи без нужда от интернет и роуминг на данни, разполага с изключително подробни карти и изобилие от туристически забележителности.

Приложенията са достъпна за iPhone и за Android – www.ulmon.com

Peek

peek

Peek е опростен начин, по който можете да резервирате качествени и  подбрани туристически забавления на достъпни цени. Можете да запазите всичко от романтични преживявания, полет с балон, до обиколки свързани с храни и десерти, вулкани и джунгли.

Как Peek може да направи почивката ви по-добра?

Със забавленията, които можете да намерите в Peek ще внесете свежест и приключенски дух в своята ваканция.

Разгледайте приключенията на Peek – www.peek.com

AroundMe

Aroundme-app

AroundMe е една от първите апликации (създадена още през 2008г.), които показват обекти спрямо вашата локация – банки, заведения, бензиностанции, магазини, хотели, болници и т.н.

Приложението има над 6 млн. активни уникални потребители.

Как AroundMe може да направи почивката ви по-добра?

Приложение, чрез, което можете да намерите нужните обекти покрай вас, винаги е полезно в случай, че сте в непознати град или държава.

Апликацията е достъпна за iOS и Android – www.aroundmeapp.com

Stigni.bg

Stigni.bg

Stigni.bg е българска компания, която прави онлайн закупуването на билети и намирането на информация за автобусни разписания достъпно и приятно изживяване. На сайта можете да видите най-пълните и актуални автобусни разписания, както и да си купите билет на цените предоставени от превозвача.

Как Stigni.bg може да направи почивката ви по-добра?

Ако сте решили да достигнете желаната си дестинация с автобус, няма нужда да звъните в офиси на превозвачи или да се редите по гишета. Просто проверявате актуалните цени на маршрутите онлайн и купувате своя билет с няколко клика.

Вижте дестинациите – www.stigni.bg

 

Почивката е важна час от това предприемачите да бъдат ефективни в своя бизнес. Независимо дали ще си почивате в България или извън нея, на море или планина постарайте се да се отпуснете максимално добре и да забравите за работата.

 Picture credit: Moyan Brenn

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
 • Stanimir Nenov

  Една добавка от мен: http://www.rome2rio.com/ :) Много полезно.

  • Nikola

   Интересен инструмент. Със сигурност ще свърши работа скоро :)

 • Todor

  Евала, че сте вкарали и БГ стартъпа StigniBG!

  • Nikola

   Те са го заслужили! :) А още повече, че нашата цел е да подкрепяме българските стартъпи.