Начало / All / Нов “кошер” отвори врати във Варна

Нов “кошер” отвори врати във Варна

Чувствате ли нуждата да се откъснете от работата си с една единствена цел – да разтоварите напрежението? Знаем, че стандартните офиси и еднообразната обстановка потискат младите хора, които не желаят да се съобразяват с работни концепции. Е, имаме страхотна новина за вас – отскоро и Варна може да се похвали с коуъркинг пространстно.

В следващите редове имаме за цел да ви запознаем с креативната работилница Beehive, място (съвсем недалеч от морския бряг), където работата, забавлението и приятната атмосфера вървят ръка за ръка.

Beehive logo

Та, какво е Beehive

Beehive е коуъркинг пространство, където можете да наемете свое бюро за ден или повече, както и да обмените идеи с креативни, свободно мислещи и предприемчиви хора. Това е сдружение с нестопанска цел, което насърчава творчеството и обмена на информация между обитателите, с цел изграждане и поддържане общество от будни хора, желаещи  да реализират своите идеи. Освен това няма да липсват и различни събития за предприемачество и бизнес сътрудничество, където всеки може да създаде ценни контакти занапред.

„Името “Beehive” идва от английската дума за кошер, където пчелите са много и всяка има определена задача като допринася за общото благо. Това правим и ние в нашия Beehive.„ – казва Момчил, един от основателите.

Главните пчели

В момента петима души се занимават с развитието на проекта, имайки подкрепата и на своите партньори. Един от основателите на сдружението и председател на управителния съвет е Момчил Монев. Tой е предприемач, който започва бизнеса си още преди да навърши 18 години и вече се е сблъсквал с много от проблемите, пред които стартиращите предприемачи са изправени. Заедно с него в екипа на Beehive има студенти от Американския университет в Благоевград и Икономическия университет във Варна.

Част от екипът на Beehive
Част от екипа на Beehive

Вдъхновението

Идеята се ражда след първото издание на Startup Weekend Varna през 2013 година. След като виждат, че сред младите има интерес към тази сфера, но липсва подкрепа и подходяща среда за развитие, част от организаторите и участниците в състезанието, които искат да помогнат за изграждането на предприемаческо общество в града, започват да обсъждат как това да се случи.

Bee – пространството

Beehive се състои  от четири работни помещения, от които BeeSpace е най–голямото, с капацитет от 45 до 80 души, в зависимост от разположението. Другите офис пространства са Glass Room и Bee Office, които са непосредствено до терасата, с френски прозорци и красива гледка към централната част на Варна. Работещите в Beehive имат на разположение конферентна зала BeeMeet, където да провеждат своите бизнес срещи. Разбира се, има и кухня, където през почивките посетителите могат да разпуснат на чаша кафе и приятен разговор.

„Едно от предимствата на Beehive е голямата тераса, която е идеална за провеждане на събития през горещите летни вечери. Скоро там ще са разположени големи чадъри и дори басейн. Това е един от плюсовете да сме близо до морето. Също така имаме Smart TV и Playstation, където всеки може да разпусне.” – издава приятните подробности Момчил.

Пространството на Beehive

Кой може да работи в Beehive

Споделените работни пространства са чудесна възможност за тези, които имат нужда само от един компютър, за да реализират проектите си – графични дизайнери, журналисти, писатели, преводачи, разработчици на софтуер, програмисти и хора от ИТ средите. Мястото е подходящо и за фрийлансъри или хора на свободна професия, както и собственици на малък бизнес.

„Щастливи сме, че имаме около 30 редовни коуъркъри, както и посетители за по-кратки периоди от Германия, Украйна, Норвегия и Холандия. Клиенти не липсват и от София, но за летния сезон очакваме по-голям интерес от тяхна страна.” – коментира Момчил.

Защо да изберем споделеното работно място

Въпреки че вариантът да работите от вкъщи изглежда съблазнителен и смятате, че разполагате с потенциала да се справите, е напълно възможно след известно време да установите, че се нуждаете от работно място – най-малкото за разведряване на атмосферата.
Много от стартиращите компании по света започват именно от coworking пространства. Това е култура на работа и споделяне на общи ценности като сътрудничество, откритост, общественост, достъпност, устойчивост. Според проучване, над 70% от посетителите казват, че така увеличават креативността си, а 62%, че успяват да се концентрират по-добре над работата си.

„Офисът и домът са двете най-популярни места за работа, но това не означава, че са единствените възможни. Светът се развива, раждат се нови идеи, а ние се стремим да се приспособяваме.” – смята Момчил.

Варна и идеята на коуъркинга

В София концепцията е добре позната, тъй като тези места съществуват отдавна, но във Варна все още хората не са наясно с нея. За това екипът прави опити за популяризиране  на Beehive най-вече чрез организиране на различни нетуъркинг събития.

„Като се има предвид краткото ни съществуване, можем с гордост да заявим, че вече имаме кръг от хора, които ни подкрепят и спомагат за разпространяване на идеята.” –  коментира Момчил, относно разпространението на коуъркинга във Варна.

Bee – цени

Цените варират в зависимост от продължителността на престоя. Бюро може да бъде наето за ден, седмица, месец или година. Минималният наем е за 1 ден, който струва 12 лв., а цената за месец е 96 лв. Предлагат и вариант за по-големи екипи, както и допълнителни екстри като ползване на конферентна зала или мултимедия.

Бъдещето на Beehive

Едно от нещата, по които работят в момента, е организирането на събития по международни формати и изграждане на поредица от регулярни събития в различни сфери, които хората да асоциират с Beehive. Екипът се стреми към партньорство и общи проекти с разнообразни компании и организации, които споделят техните виждания за развитие на потенциала у младите хора и предприемаческото общество във Варна.

Ако наминете през Варна това лято, отбийте се и поздравете екипа на Beehive. Ако сте в работно настроение, свършете малко продуктивна работа в “кошера” им. : )

Благодарим на Момчил Монев за интересните неща, които ни разказа. Пожелаваме успех на целия екип на Beehive.

За повече информация  посетете сайта на Beehive – http://beehive.bg/


Автор: Жале Каплан

Жале Каплан
Жале е амбициозен „заек” в голямото семейство на предприемачеството, стажант в Entrepreneur.bg и студент по журналистика.Тя е привърженик на здравословното хранене, активния начин на живот и забавленията с готини приятели. Целта й е да се развие в писането, да отразява събитията по света и да се научи да свири на музикален инструмент. Жале вярва, че доброто ще надделее...