Начало / All / Кои са социалните мрежи за твоя бизнес?

Кои са социалните мрежи за твоя бизнес?

Кои са социалните мрежи за твоя бизнес?

Twitter, LinkedIn, Facebook, Google+ и Pinterest – броят социални мрежи, които се борят за нашето внимание понякога изглежда твърде голям. Но ако имате бизнес, трябва да използвате социалните мрежи, за да печелите внимание и клиенти. Защо? Първата причина е проста: те са мощен и безплатен начин да придобиете влияние за своя бизнес. В много по-голям мащаб обаче, социалните мрежи преобразяват начина, по който клиентите си взаимодействат с брандовете. Ако овладеете тези взаимодействия, бизнесът ви ще спечели.

По-надолу ще разгледаме някои от плюсовете и минусите на социалните мрежи и начините, по които можете да ги използвате, за да засилвате своите маркетингови цели.

Twitter

Twitter се нарича „микроблогинг” платформа, но в действителност е много повече. Хората използват тази услуга, за да публикуват ъпдейти за своя живот, своя бизнес и своя опит в рамките на 140 знака.

Може би ще се запитате: Какво трябва да публикувам от страницата на моя бизнес в Twitter? За какво трябва да пиша? Отговорът на този въпрос е различен за всеки тип бизнес, но като цяло най-добрите туитове дават полезна информация на хората, които ви следват или отговарят на някакъв техен въпрос.

Ако искате да ползвате Twitter за маркетинг, помислете дали да не приложите „списъци” в Twitter за събиране на групи от хора, които биха могли да бъдат важни за вашия бизнес. Например, ако сте започнали блог за рецензии на книги, използвайте списъци в Twitter, за да следите влиятелни рецензенти и хора, които формират силно мнение. Като следвате и ретуийтвате техните туийтове, можете да спечелите съвсем нови типове аудитория.

Ползвайте инструменти като Hootsuite или Tweetdeck, за да изготвите график със съобщения, които промотират вашите стоки или услуги. Но не забравяйте да се ангажирате и да туийтвате за повече неща от своя бизнес! Най-успешните начини за ползване на Twitter носят по-голяма стойност от просто промотиране на самите себе си.

Facebook

Facebook отдавна получава хвалби от маркетолозите заради своята масовост и обхват. Към април 2014 г. Facebook има 1,28 милиарда месечно активни потребители и продължава бързо да добавя нови към тях.

Също както при Twitter така и във Фейсбук, „тайната“ на успеха на страницата ви е да давате стойност на вашите последователи. Във Фейсбук имате по-голямо предимство, от гледна точка на визуално представяне на постовете си – публикувайте интересни статии, промоции, видеоклипове, снимки, колажи, въпроси към феновете си и т.н. Целта е хората да асоциират бранда ви с положителна емоция, която са получили от вас.

За развитието на фен страницата ви може да представлява интерес и маркетинговата платформа на Facebook, която ви позволява да „наддавате” за кликове и импресии с всяка сума, която пожелаете. Бързо можете да изградите фен страница с адекватни реклами, или промотирани постовете пред приятели на феновете – и двете са отлични начини да увеличите обхвата си в могъщата социална мрежа с минимален (и мащабируем) бюджет.

Въпросът за спонсорираните публикации и платени реклами е: Това устойчиво ли е? Ще се радваме да чуем мнението ви по този въпрос в коментарите под материала.

През това време можете да прочетете тази полезна статия: Примери за Facebook маркетинг с нулев бюджет

Pinterest

Pinterest е социална мрежа, която превзе интернет много бързо, прекосявайки границата от 10 милиона уникални потребители по-бързо от всеки друг самостоятелен сайт в историята, според данните на TechCrunch. Pinterest предоставя изключително висока ангажираност от потребителите си. Според проучване Pinterest дава връзка с една демографска група, към която фирмите често се стремят, а именно – заможните жени.

Pinterest е прекрасен за маркетингови дейности, особено за тези, които отделят достатъчно време да изработят интелигентен подход.

Не се притеснявайте, ако продуктът ви не е изключително интересен визуално. Брандовете в Pinterest са демонстрирали как можете да използвате мрежата, за да създадете положителни асоциации около бранда, които стимулират участието и споделянето. Нека вземем за пример боите Benjamin Moore. Това табло с врати  ви кара да мислите за радостта, която може да донесе един нов цвят боя. По подобен начин Oberlin College се забавлява, като събира снимки на емблематичните столове тип „womb”, които имат в своя забележителен кампус. Още един пример за добро боравене с Pinterest дъски е компанията Petplan Pet Insurance, компания, която предлага застраховки за домашни любимци. Дъската, която тази компания е създала представя повече информация за различни породи кучета.

Помислете за някоя уникална характеристика на вашия продукт и я използвайте, за да създадете необикновен Pinboard.

Google+

До голяма степен новак, Google+ все още е насочен към по-интензивно ползващите социални мрежи и тези, които работят в областта на технологиите. Изненадващо, но освен тях студентите също са растящ сектор. Фотографите обичат вградените инструменти, а гурута в областта на технологиите като Robert Scoble и Felicia Day имат милиони души в своите „кръгове”. Какво означава всичко това за вас? Означава просто, че ако има обещаваща демографска група, която искате да таргетирате, трябва да вложите малко време, за да опознаете тази група в G+. Вложението ви ще се изплати с нови клиенти и ценни изследвания за пазара.

Помислете за идеята да създадете „кръг” около бизнеса си и да добавите към него хора, които мислите, че ще възприемат вашите послания. Отделяйте по 10 минути на ден да преглеждате нещата, които тези хора публикуват и ако ви харесат, разбира се, да им дадете +1.

LinkedIn

Макар и нишова мрежа, специализирана предимно за хората, които търсят работа и бизнес контакти, LinkedIn си заслужава вашето време. Говорейки за личения профил, уверете се, че включва името на вашия бизнес, включително всички възможни съкращения и е пълен и отворен за всеки в интернет. Това ще ви изведе по-напред в резултатите от търсения.

В допълнение, помислете дали да не направите страница на компанията – в нея можете да резюмирате своите продукти и услуги в интерфейс с приятен дизайн, както и да включите видео и дори данни за връзка с екипа.

 

Вашата клиентска таргет група прекарва най-голямата част от времето си онлайн, в някоя от тези социални мрежи. Тествайте различни стратегии и подходи, за да достигнете до най-ефективните практики в правилните мрежи.

Имате наблюдения за добри маркетинг практики в социалните мрежи? – споделете ги с нас в коментарите. Ще оценим мнението ви. : )

 Picture credit: Nicole Yeary

Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.