Начало / All / Млъкни и слушай

Млъкни и слушай

Млъкни и слушай

Здравей драги презентаторе,

Иска ми се да обсъдим как да се справяш с обратната връзка, защото съм забелязала няколко типа грешки, които не ти прилягат. Вярвам, че би ти свършило работа, ако положиш малко усилие и внимаваш как реагираш на градивна (или не толкова) критика.

Няколко грешки при получаването на обратната връзка.

     Прекъсваш

Някой е отделил време, за да помисли над твоята идея, да те изслуша и има желание да сподели с теб нещо, което може да ти е полезно. Ти от своя страна не можеш да го изчакаш да си зададе въпроса или да си довърши коментара? Не само че това е невъзпитано в цивилизования свят, а в контекста на презентиране пред инвеститори, жури или каквато и да е друга “pitching” ситуация е непрофесионално.

     “Не, не, не е това идеята. Вие не сте разбрали това, което казах.”

Сърцето ми спира, когато чуя някой да казва нещо подобно. Дори да си го мислиш, никога, ама никога не бива да го казваш на човек, с когото смяташ да правиш бизнес и/или искаш да остане добронамерен към теб. С тези прости думи индиректно и без да искаш обиждаш интелектуалните способности на твоите слушатели. Не искаш да обиждаш потенциални партньори, нали? (А и само да вметна, че презентаторът носи 90% от отговорността презентацията да бъде разбрана. Трябва да направиш ясна и добре структурирана презентация, която дори аудитория от баби да разбере.)

     Спориш

Дори да не си съгласен с обратната връзка, която получаваш, изслушай я, благодари за нея и после я осмисли отново. Споренето е махленско, заядливо и в 99% от случаите създава лошо впечатление за теб у околните. Когато се засилиш да спориш се замисли, че в един момент неизменно ще изглеждаш така пред твоите потенциални бизнес партньори.

     Оправдаваш се

Чисто житейски погледнато – оправданието си е лоша практика. В общи линии с това казваш на аудиторията си: „Нямам кураж дори да поема отговорност за действията си, затова нека ви побаламосвам малко…” Вече си надраснал оправданията с кучетата, бабите, задръстванията и всички други „ама…, понеже…, обаче…, защото…”. Напомняй си, че презентираш пред хора, които изобщо не са вчерашни и никак няма да се вържат на тарикатски номера и измъквания. Звучи много по-професионално да кажеш просто: “Работим по въпроса”, на фона на: “Понеже компютъра ни крашна и не сме си свършили докрай работата”, не мислиш ли?

Ако правиш някое от тези неща, съответно постигаш някой от следните резултати:

     Даваш вид на неподправен ръб, а и двамата знаем, че не си (в повечето случаи)

Защо му е на някой да прави бизнес с теб, при положение, че едно мнение не можеш да чуеш без да се заядеш, оправдаеш и/или затюхкаш. Като цяло мога да спра дотук, но за да съм сигурна, че ще внимаваш следващия път, ще бъда още по-изчерпателна.

     Показваш на аудиторията, че не умееш да слушаш

Със сигурност си чувал, че за да развиваш успешен бизнес, трябва да умееш да слушаш много добре – партньорите си, клиентите си, че дори и конкуренцията си. Не е хубаво да даваш знак, че това така важно умение ти липсва.

     Губиш време:

  1. Губиш времето на хората, които ти дават обратна връзка. Те са отделили от времето и вниманието си, за да вникнат в това, което казваш; споделят с теб опита си, за да ти помогнат;
  2. Губиш своето време. Вместо да обърнеш внимание и се възползваш, като чуеш още мнения, ти влизаш в безсмислени словесни реторики. Защо? За да почешеш егото си, за да кажеш последната дума – струва ли си?
  3. Още нещо, което губиш е възможността занапред да получиш обратна връзка от същите хора. Дори да е на подсъзнателно ниво, те си слагат бариера в главата: „За какво да му давам обратна връзка на този, като отново ще ми философства.”

Според неписания етикет, обратна връзка се приема по следния начин: кимаш, благодариш и/или задаваш смислен въпрос (Кой смятате, че е най-добрия начин да подходим? Има ли нещо, което би направило този продукт по-интересен за Вас?). Важното е да покажеш, че за теб продуктът е най-важен и искаш да знаеш всяка информация, която може да го подобри, а обратната връзка е именно това.

С цел обективност ще вметна, че със сигурност ще чуеш и обратна връзка, която не ти е полезна (на пръв поглед). Прибери се, прецени на спокойствие, кое е полезно и кое не. Дори очевидно грешният съвет може да ти помогне (да знаеш какво да не правиш). Аз лично смятам, че няма лоша обратна връзка има лошо обработена такава.

Скъпи презентаторе, приятно активно слушане!

Прочетете още: Няколко вида стартъп? – Вижте кой е вашият!

Photo credit: Bart

Автор: Полина Атанасова

Полина Атанасова
Полина Атанасова се влюбва в предприемачеството преди 3 години като през 2011 организира предприемаческа делова игра за студенти и ученици в рамките на Европейския ден на предприемача. От тогава само това ѝ е в главата, като по пътя преживява няколко pivot-а и два провалени, не, ами замразени стартъпа. Най-голямата ѝ гордост до момента е третият сезон на предприемаческия турнир 3Challenge и отборите в него. Там тя се подвизава като организатор и ментор. Вярва, че многото хвалби не помагат и по-скоро глезят, затова се старае да помага на стартъпи с брутална критика, поднесена с усмивка.